kapat
17.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Boğaz köprülerine satış yolu göründü


Bakan Karakoyunlu, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin daha önce olduğu gibi yine satılarak 6 milyar dolar gelir elde edilebileceğini söyledi. Kemal Derviş öneriyle ilgili inceleme başlattı
Hükümet, 2002 yılı için dün zirve üstüne zirve topladı. "Kaynak ve Tasarruf" ağırlıklı üç toplantıda, yatırımcı bakanlar ayrılan ödeneklere adeta isyan etti. Ancak Maliye Bakanı Sümer Oral, bütçeyi deldirmedi ve "Yıllarca Maliye Bakanlığı yaptım. Hiçbir bütçeye bakan arkadaşlarım teşekkür ederim demedi" diye yakındı. 2002 Yılı Bütçesi'nin ele alındığı ilk toplantı liderler arasında gerçekleşti. Bu toplantıda Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, bir süredir Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş tarafından gündemde tutulan bakanlık sayısının azaltılması konusuna değindi ve şu yönde görüş bildirdi:

"Bakan sayısını azaltmanın tasarrufla ilgisi ne? Bakan sayısı azaltılırsa yarın harcamalarda ciddi azalma olacağı gibi bir izlenim veriliyor. Bakanlıklar birleştirilirse personel sokağa mı atılacak. Bakanlık sayısı azaltılabilir ama bugünün meselesi değil" dedi.

ELEŞTİRİLERE DİRENDİ
Günün ikinci toplantısı Bakanlar Kurulu'nda hemen hemen bütün bakanlar özellikle yatırım bütçelerinin yetersizliğinden yakındı. Şikayet yağmuru karşısında bunalan Maliye Bakanı Sümer Oral, "Yıllardır Maliye Bakanlığı yapıyorum, hiçbir bütçeye diğer arkadaşlarımın (Teşekkür ederiz) dediğini görmedim" diye karşılık verdi.

Bakanlar Kurulu'nda özellikle Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp ve Devlet Bakanı Tunca Toskay başta olmak üzere Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, Sağlık Bakanı Osman Durmuş, Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan ve Enerji Bakanı Zeki Çakan yatırım ödeneklerinin takviye edilmesi için ilave kaynak yaratılmasını istediler.

6 MİLYAR DOLAR GELİR
Toplantıda Devlet Bakanı Kemal Derviş eleştiri ve yakınmalara yanıt vermekten kaçınırken, Maliye Bakanı Oral, bütçenin DPT, Maliye Bakanlığı ve tüm bakanlıklardan bürokratların katılımıyla belirlendiğini, hedef büyüme ve bütçe büyüklüğü doğrultusunda öncelikli yatırımlara tasarrufu göz ardı etmeden ödenek ayrıldığını belirtti.

Bakanlar Kurulu'nun ardından, 2002'de ek kaynak yaratılması ve transfer ödeneklerinin dağılımının açıklığa kavuşması için bir toplantı daha yapıldı. Toplantıda Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, özellikle KOBİ'lere ve yatırımlara taze kaynak yaratmak ve ekonomiyi canlandırmak amacıyla daha önce denenmiş ve başarıya ulaşmış bir örnek olarak İstanbul Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin gelir senediyle satılmasını önerdi. Karakoyunlu, "Böylece ortalama 6 milyar dolara yakın gelir elde edilebilir. Bu gelir de KOBİ'ler aracılığıyla piyasaya girerse durgunluk giderilir" diye konuştu.Devlet Bakanı Kemal Derviş de öneriyi inceleyeceğini ve bir çalışma başlatacağını söyledi.

MALİ MİLAT KALDIRILSIN
Karakoyunlu ayrıca, 2002 yılı sonuna ertelenen mali milat kanununun yürürlükten kaldırılarak, mevcut vergi yasaları içinde bir çözüm bulunmasını savundu, bu yolla sermaye sahiplerine ve piyasalara güven verilmesinin mümkün olabileceğini de kaydetti. Karakoyunlu ayrıca, özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar başta olmak üzere devletin ortaklığındaki ya da sahibi olduğu kuruluşların görev zararlarına faiz tahakkuk ettirildiğini belirterek, görev zararlarının vergi borçlarına mahsup edilmesini önerdi. Öneri Başbakan Bülent Ecevit, Yardımcıları Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz ve diğer bakanlarca da kabul edildi.

DERVİŞ'TEN İNCE TAKTİK
Hazine Bütçesi'nin transfer tertibinde yeralan ödeneklerin kuruluşlara ve sektörlere göre dağılımı zirvede tartışma yarattı. Hazine'nin, ihracat destekleri, tarımda doğrudan gelir desteği, KİT'lerin birbirlerinden alacaklarını tasfiyesi, pamuk başta olmak üzere prim ödemeleri için ayrılan ödeneğin miktarını ayrı ayrı belirtmemesi bakanları rahatsız etti. Önceki yıllarda, gerek tarımsal destekleme gerekse KİT transferlerinin alt kalemleri itibariyle ilgili bakanlar tarafından netleştirildiğini, böylece yıl içinde Hazine ile diğer kuruluşlar arasındaki ödenek sürtüşmesinin ortadan kaldırıldığını belirten bazı bakanlar, Hazine'nin topluca ödenek tahsisi yöntemini eleştirdiler. Ancak eleştirilere rağmen bu konu çözüme kavuşturulamadı.

Nuri Sefa ERDEM-Okan MÜDERRİSOĞLU

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır