kapat
17.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

138 yıllık Osmanlı tarih oldu


Osmanlı, Garanti Bankası'nın çatısı altına giriyor. Yeni banka, 11 milyar dolarlık aktif büyüklükle Ziraat'ten sonra ikinci büyük banka olacak
Türk bankacılık sisteminde ikinci evlilik yine Doğuş Grubu'ndan geldi. Dün yapılan açıklamada, Garanti ve Osmanlı bankalarının birleşeceği belirtildi. 31 Ağustos itibariyle Körfezbank'ı Osmanlı Bankası çatısına alan ve sistemdeki banka sayısını ikiye indiren grup, radikal bir karar daha alarak, bir evliliğe daha imza attı. Garanti Bankası, yüzde 100 iştiraki olan Osmanlı Bankası'nın her türlü hak, alacak, borç ve yükümlülükleriyle ve tüzel kişiliği sona ermek suretiyle devranılacağını açıkladı.

Böylece iki ay öncesine kadar sistemde üç bankaya sahip olan Doğuş Grubu, hızlı bir konsolidasyonla banka sayısını bire indirdi. Birleşmenin tamamlanmasıyla 'yeni' Garanti, 11 milyar dolarlık aktifle Ziraat Bankası'ndan sonra sistemin ikinci büyük bankası konumuna gelecek. Garanti ayrıca Türkiye'nin en büyük özel bankası olacak.

Birleşmenin 31 Ekim 2001 tarihli bilançolar esas alınarak yapılacağı ve gerekli iznin alınması için genel müdürlüğün yetkilendirilmesine karar verildiği duyuruldu.

YENİDEN YAPILANMA PLANI
Doğuş Grubu'nun gerçekleştirdiği bankacılıktaki yeniden yapılandırmanın içinde Garanti'nin bir yabancı banka ile ortaklığı da bulunuyordu. Garanti Bankası Eylül ayında İtalyan Intesa ile evlilik masasına oturmak üzereydi. Ancak 11 Eylül terör saldırısı, Intesa'nın yeni yatırım kararlarını ertelemesini yol açtı.

Bankacılık sisteminde uzun süredir birleşmelerin olacağı konuşuluyor. Bunun nedeni Türk bankalarının 'ölçek ekonomisi' diye adlandırılan sermaye, şube, personel gibi büyüklüklere oranlandığında maliyetlerin fazla, gelirlerin düşük seviyede kalması. Bu verimlilik arayışı, Türkiye'nin en eski ve en renkli tarihine sahip, ilk merkez bankası ünvanını alan 138 yıllık Osmanlı Bankası'nın da tarihe karışmasına yol açtı.

1996'DA ALINDI
Osmanlı Bankası Haziran 1996'da 250 milyon dolara Garanti Bankası'na ait Clover Investments tarafından satın alınarak, Fransız Parisbas'dan Doğuş Grubu'na geçmişti. Grubun, kriz sonrasında Körfezbank ve Osmanlı'ya yaklaşık 320 milyon dolar fon koyduğu da belirtiliyor.

Garanti ve Osmanlı'dan dün yapılan açıklamada bankaların 'önümüzdeki yıllarda ölçek ekonomisine ulaşarak azami verimliliği yakalayabilen bankaların lider olacağı bilinciyle birleşme kararı aldığı' belirtildi.

Garanti Bankası, birleşme sonrası elde edilecek kazançları şöyle açıkladı:

"Garanti Bankası, kredi kartı ve yatırım fonu gibi alanlardaki konumunu daha da güçlendirecek, ölçek ekonomisinden yararlanılması sonucunda, operasyonel verimlilik artacak, fonlama maliyeti düşecek."

Özel sektörde bir numaraya yükseldi
Garantİ ve Osmanlı Bankası'nın birleşmesiyle Türk bankacılık sisteminin ikinci büyük bankası doğdu. Yeni banka, Haziran verilerine göre 11 milyar dolarlık aktif büyüklüğü ile Ziraat Bankası'nın ardından ikinci sırayı alacak. 31 Ağustos'ta Körfezbank'la birleşmesinin ardından Osmanlı Bankası'nın aktif büyüklüğü 4 milyar dolar olmuştu. Garanti Bankası ise 7 milyar dolarlık aktifle, sistemin 6'ıncı büyük bankası konumunda. Yeni Garanti, aktiflere göre yüzde 9.2'lik bir pazar payına sahip olacak. Şu anda Garanti'nin pazar payı yüzde 5.8, Osmanlı'nın yüzde 3.4 seviyesinde bulunuyor. Yeni Garanti'de Eylül verilerine göre 6 bin 479 personel var. 5 bin 91 kişi, Garanti Bankası çalışanı.

Rakamlarla 'yeni' Garanti (milyon $)
Aktif büyüklük11.041
Sistemdeki sırası2
Pazar payı% .
Krediler2.913
Mevduat6.055
Personel6.479
Şube sayısı339

Kurtuluş Savaşı'nda 10 trilyon lira verdi
OsmanlI Bankası, sadece bir 'banka' değil, aynı zamanda Türk mali sisteminin yaşayan tarihi niteliğini de taşıyor.

Banka, 1863 yılında Fransız, İngiliz ve Osmanlı Devleti'nin de bulunduğu Türk hissedarlarca Bank-ı Osmani-i Şahane adı altında özel bir fermanla kuruldu. Sultan Abdülaziz tarafından imzalanan bu özel ferman, Osmanlı Bankası'na imparatorluk toprakları üzerinde banknot ihraç etme imtiyazını da sağladı. Banka 1874 yılında Merkez Bankası görevini üstlendi. 1875 yılında imzalanan özel bir ferman ile bankanın emisyon imtiyazı 20 yıl daha uzatıldı ve İmparatorluk Genel Saymanlığı görevi de verildi.

Banka pek çok kamu şirketinin kuruluşunda sermaye koydu. Ayrıca Kurtuluş Savaşı sırasında da Ankara Hükümeti'ne bugünün 10 trilyon lirasına denk gelen tutarda (2 milyon TL) finansman sağladı.

BÖLGEYE YAYILDI
1914 yılında 16'sı Avrupa'da, 37'si Anadolu'da, 11'i Suriye-Filistin'de, 5'i Mısır'da olmak üzere, diğerleri Kıbrıs'ta, Mezapotamya'da, Arabistan'da ve Arnavutluk'ta 80'i aşkın şubesi bulunuyordu. Harp boyunca ve hemen sonrasında şubelerinin çoğunu kapatmak zorunda kaldı.fBuna karşılık Ortadoğu'da şubeleşti.f

Savaştan sonra, banka 10 Mart 1924 tarihinde imzaladığı bir sözleşmeyle para basma imtiyazını Türkiye Cumhuriyeti'ne devretti.f

Siyasal rejim değişikliğiyle bankanın adı Osmanlı Bankası oldu. 1952'de imzalanan bir sözleşmeyle 1990'lara dek süren yeni statüsüne kavuştu.

1956 yılında Mısır şubelerine millileştirilerek el konulması sonucunda Orta Doğu'daki etkinliklerinde önemli kayba uğradı.f

1969 yılında ana sermayedar Grup Paribas'ın isteği doğrultusunda sadece Türkiye sınırları içinde hizmet vermeye başladı. 1993'e gelindiğinde ise banka anonim şirket statüsüyle yeniden yapılandı.f

Altyapıyı finanse etti
Osmanlı Bankası, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde pek çok şirketin kurulmasını finanse etti. 1875 yılında iflas eden imparatorluğun borçlarını tasfiye eden Düyun-u Umumiye'nin kuruluşunda aktif rol aldı.

* 1870'de İstanbul'da tramvay hatlarının kurulması için İstanbul Tramvay Şirketi kuruluşuna ortak oldu.

* 1881 yılında Muharrem Kararnamesi ile dünyadaki ilk büyük ölçekli devlet borcu yeniden yapılandırmasını üstlendi. Bu kurumun devletin borçlanma yükünü üzerinden almasıyla ticaret ve yatırım bankacılığına yöneldi.

* 1884'de İstanbul Reji İdaresi'nin kurulmasında görev aldı.

* 1888'de Beyrut Limanı'nı finanse etti.

* 1894'te Selanik-İstanbul Demiryolu bağlantısı ile İzmir-Kasaba Demiryolu'nun uzatılmasına kredi verdi.

* 1896 yılında Zonguldak Ereğli Kömür Madenleri'nin kurulmasını finanse etti.

* 1897 yılında seyyar hastane kurarak Dr. Lardi başkanlığında tıbbi bir heyeti savaş için görevlendirdi. Suriye-Anadolu demiryolu yapımını finanse etti.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır