kapat
17.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Hap kamerayı yut doktorunu unut!


Vücutta dolaşarak, kanser gibi birçok ölümcül hastalığı teşhis eden hap kamera M2A, Avustralya'da da denendi. Sonuç: Başarılı
İsrailli bilim adamlarının mucize buluşu vücut kamerası "M2A" Avrupa'da kullanılmaya başlandı. Başta kanser ve bağırsak rahatsızlıkları olmak üzere birçok hastalığın teşhisini kolaylaştıran vücut kamerası, Avustralya'da da 13 kişi üzerinde denendi ve başarılı sonuçlar elde edildi.

Uzmanlara göre, M2A mükemmel bir "dahiliyeci". Hangi organda ne tür rahatsızlık olduğunu 2 saat içinde belirleyebiliyor. Özellikle sindirim sistemindeki bozuklukları bir çırpıda teşhis ediyor. Bir çeşit ağrısız sızısız endeskopi yapıyor.

ASTRONOTLAR İÇİN YAPILMIŞTI
Vücut kamerasının boyu 15 milimetre. Hasta, kamerayı tıpkı hap yutar gibi yutuyor. Kamera vücutta 2 saat boyunca geziyor. Bu durum hastada herhangi bir rahatsızlık yaratmıyor. Örneğin hasta, kamera vücudundayken televizyon seyredebiliyor ya da uyuyabiliyor. Uzmanlar, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın astronotların vücut ısılarını ölçmek için kullandığı kapsüle benzeyen ve maliyeti 300 dolar civarında olan hap kameralardan çok umutlu; kanser gibi birçok ölümcül hastalığın henüz başındayken teşhis edilebileceğini söylüyorlar.

NASIL ÇALIŞIYOR?
İçinde bir kamera, verici, flaş ışığı ve geniş açılı lensleri bulunan M2A kapsülü, ağızdan yutularak mide ve bağırsakları dolaşmaya başlıyor. Kamera, geçtiği her yerde ışık bırakıyor. Kapsül içindeki bu cihazların kaydettiği görüntüler verici aracılığı ile hastanını beline yerleştirilen antenli bir alıcı cihazına yollanıyor. Alıcı bu verileri hafızasında depoluyor ve daha sonra özel bir bilgisayara bağlanarak elde ettiği görüntüleri ana sisteme iletiyor. Pille çalışan kapsül toplam 8 saat çalışabiliyor.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır