kapat
17.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

NY Tatsız


Şimdiye dek kızgınlığını da neşesini de abartılı hareketlerle gösteren New York halkı artık tamamen içine kapandı...
İki yıl aradan sonra New York'tayım. İkiz kulelerin çöküşünü Türkiye'de defalarca televizyonlarda izledikten sonra halkın tepkilerini ve hislerini öğrenmeye çalışıyorum. On günden beri tanıdık, tanımadık herkesle konuşuyorum. Türkiye'de en sağlıklı bilgileri aldığım taksi şoförleriyle yaptığım sohbetlere burada da devam etmeye çalıştım. Hepsinden ve herkesten çok değişik tepkiler alıyorum. Ama şimdiye kadar kızgınlığını da neşesini de abartılı hareketlerle gösteren New York'lular tamamen içine kapanmış. Hattâ yalnızlığın acısı ile kendi kendine her yerde konuşanlar bile suskun. Herkesin yüzündeki şaşkınlık had safhada.

Milli hislerini yakalarına, arabalarına ve evlerine astıkları irili ufaklı bayraklarla haykıran New York'lular ilk defa hem hükümet politikalarını, hem de CIA ile FBI'yı acımasızca eleştiriyorlar.

BUSH'A HAYRANLIK ARTIYOR
Onlar için şu sıralar tek kahraman New York Belediye Başkanı Guiliani. Yasalar elverse üçüncü kez başkan seçecekler.

Sadece demokratlar değil, Cumhuriyetçiler'in bile, seçildiği günden beri eleştirilerine maruz kalan Bush'a ise ilgi, sevgi ve bağlılık her gün artıyor. "Bize yalan söylemiyor. Tam bir sorumlu başkan gibi davranıyor" diyenlerin sayısı hızla artıyor.

New York'lu bir türlü bu saldırının nedenini anlayamıyor. Şimdiye kadar kendilerini herşeyin üstünde görenler dahi artık; "Biz hiçbir zaman kendimizi sorgulamadık. Ortadoğu'da gencecik Filistinli çocuklar taş attığı için İsraillilerin mitralyözleriyle ölürken "Niçin?" diye sormadık. Üstelik İsrail'in her şartta desteklenmesine ses çıkarmadık. Amerika'da herkesin özgür olduğuna inandığımız için şeriatı her yere sokanlara demokrasi adına ses çıkarmadık. Taliban'ı bu hale getiren, başta Pakistan, hiçbir ülkenin hükümetine yardımı durdurmadık. Gerçek İslamla bugünkü vahşeti yaratan aşırı dincilerin arasındaki farkı anlamaya gerek görmedik... Bu ve bunun gibi sayısız özeleştiriyi yapan New York'luların artık eski neşesine kavuşması çok zor. Yollar bomboş.

Mağazalara, hele Armani, Dior gibi çok ünlü modacıların giysilerini satan mağazalara giren yok. Hattâ vitrin seyredenlere bile rastlamadım.

Alışveriş için daha ziyade ucuz mal satan mağazalarda tek tük Japon görülüyor. Eskiden aynı cinsten 10 renk kazak alan Japonlar'ın ellerindeki paketler artık ufacık. Yüzde 50 ile 70'e varan ucuzluk yapan mağazalara bile rağbet yok.

LOKANTALAR TIKLIM TIKLIM
İlk günlerde bomboş olan lokantalar birdenbire doldu. Yer ayırtmadan gidilirse en az bir saat bekletiliyor. Ancak buralarda da yüksek sesli konuşmalar hemen yanıbaşınızda oturanın bile söylediğini duymanıza mani. New York'lular içlerindeki acıyı yemek yerken haykırıyorlar sanki...

Ekonomik panik Türkiye'dekinden beter. Herkes alışverişini kartla yaptığı ve borcunu ödeyemediği için kredi kartları iptal ediliyor. Aynı dert devletten kredi alan firmaların da başında.

Ancak 1987'den bu yana New York'ta inşaat işine girip emin adımlarla ilerleyen ve çok saygın bir konumu olan KİSKA şirketi bunların dışında. Kurucusu, dostum Oğuz Gürsel kendisinden bahsedilmesine asla müsaade etmediği için KİSKA'nın ancak buradaki yöneticilerinden aldığım bilgileri ayrı bir yazıda anlatacağım.

TEK KAHRAMAN GIULIANI
New York'lular için şu sırada tek kahraman New York Belediye Başkanı Giuliani. Bu acı olayı sadece paylaşmakla kalmayan, aldığı sıkı tedbirlerle halkın sağlığını da koruyan Giuliani'yi yasalar elverse ebediyen başkanlıktan azad etmeyecekler.

İslam kitapları yok satıyor
Amerikalılar ilk defa kendi tarihlerini, kişiliklerini, İslam felsefelerini öğrenmeye çalışıyorlar. New York'lular her şeyden vazgeçebilir ama okumaktan asla... Nitekim kitap satışlarının hızla artışı bunun göstergesi. Onların mutsuzluğu beni ne kadar üzüyorsa kitap okuma alışkanlığı o derece hayranlık uyandırıyor... Amerika'da bugünlerde "en çok satan" 15 kitaptan bazılarının adları ve içeriği şaşırtıcı. Kur'an-ı Kerim satışları da yüzde 30 artmış. Bakın sırasıyla bu kitapların adlarını verelim; karar sizin:

* General Electric Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Jack Welch'in anıları...

* İkinci Dünya Savaşı'nda genç Amerikalı askerlerin Almanya'ya girişini anlatan "Wild Blue" (Vahşi Mavi) adlı kitap.

* Amerika'nın ikinci Cumhurbaşkanı John Adams'ın yaşamı 19 haftadır en çok satan 5. kitap...

* Sabastian Junger'in "Perfect Storm" (Mükemmel Fırtına) adlı Orta-Doğu'yu anlatan kitabı...

* İtfaiyecilerin yaşamını konu yapan "FIRE" (Yangın) adlı kitap...

* Üç gazetecinin biyolojik silah raporları ve Amerika'nın aldığı önlemleri konu yapan Judith Miller'in "GERMS" (Mikroplar) adlı kitabı...

* Dalay Lama'nın "Open Heart" (Açık Kalp) adını verdiği anı kitabında içtenliğin her günkü yaşamdaki önemi vurgulanıyor.

* David Halberstan'ın "Varina Time of Peace" (Barış Zamanı) adlı kitabında Bosna'dan Somali ve Kosova'ya kadar Amerikan politikasının dinamiği anlatılıyor.

* Taliban Yaşamı...

* Bin Ladin'in Yaşamı...

LEYLA UMAR

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır