kapat
17.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Bakalım 200 yıllık taktik sökecek mi ?


ABD, Afgan halkının desteğini kazanmak ve düşmanı moralman çökertmek için eski savaş taktiklerine döndü. Uçaklar artık propaganda broşürü atıyor
ABD, Afganistan'a karşı düzenlediği harekat kapsamında propoganda savaşını da hızlandırdı. Her gün Afganistan'ın kırsal kesimlerine gıda paketleri atan Amerikan uçakları propoganda broşürleri de atmaya başladı.

Broşürlerin ilkinde bir Amerikan askeriyle bir Afgan el sıkışırken görülüyor. Resmin altında ülkede en çok konuşulan iki dil olan Peştun ve Dari dillerinde "Uluslararası ortaklık Afganistan'a yardım amacıyla buradadır" yazıyor. Bir başka broşürde ise Amerikan EC-130 uçaklarından yapılan ve "enformasyon radyosu" adı verilen radyo yayınının frekansı ve yayın saatleri bildiriliyor. Amerikan yönetimi broşürler sayesinde Taliban yönetiminin yalanlarını ve uyguladığı vahşeti gözler önüne sererek Afgan halkının harekata desteğini sağlamayı amaçlıyor. Hazırlanan broşürlerde Kur'an'dan ayetlerle Taliban'ın yaptıklarının İslam'a aykırı olduğu vurgulanıyor.

Afgan halkının büyük bölümü okur-yazar olmadığı için bol resimli olarak hazırlanan broşürlerde, 11 Eylül saldırısının resimlerinin altında "Allah bunu mu emretti?" sorusu yer alıyor. Broşürlerin dağıtımına geçen hafta başlanması planlanmıştı ancak yoğun rüzgar yüzünden dağıtım bir hafta ertelenmişti.

MORAL, MERMİDEN ÜSTÜN
ABD'nin Afgan halkına attığı broşürler 18'inci yüzyıldan beri savaşların vazgeçilmez parçaları özelliğini koruyorlar. Napolyon Bonaparte'ın "Moral güç, askeri güçten üç kat önemlidir" sözünü ilke edinen ordular, zor şartlar altındaki düşman askerlerinin moralini bozmak ve halkın desteğini kazanmak amacıyla düşman hatlarına broşürler atıyorlar.

İşte asrın unutulmazları
2. Dünya Savaşı: Nazi'lerin broşürlerinin ana teması genç Amerikan askerlerinin ABD'de bıraktıkları eşleri ve sevgililerinin onları aldattıklarıydı. Resimli olarak hazırlanan broşürlerde aldatan eşlerin aşk hikayeleri uzun uzun anlatılarak askerlerin moralleri bozulmaya çalışılıyordu.

Vietnam: Kuzey Vietnam askerleri Amerikan askerlerinin moralini bozmak amacıyla popüler bir Amerikan şarkısının sözlerini değiştirerek "Bugün kaç çocuk öldürdün? Amerika'da herkes bunu konuşuyor. Dünyadaki tek kelime İngilizce bilmeyen milyonlarca insan da bu sözleri haykırıyor" yazılı broşürler atmışlardı.

Somali: ABD'nin Somali'ye attığı broşürlerde halka, Birleşmiş Milletler'in yardım etmek amacıyla geldiği anlatılmaya çalışılmıştı. Ancak bir çeviri hatası sonucu Aduunka yerine Adoonka yazılınca ortaya "Köle askerler geliyor" gibi bir cümle çıktı...

2. Dünya Savaşı: Naziler'in kuru bir yaprak şeklinde hazırladıkları yaratıcı broşürde, Fransız halkı Fransızca olarak Alman ordularının yaklaşan işgali konusunda uyarılıyor ve şöyle deniyordu: Sonbahar geliyor. Yapraklar düşüyor. Biz de yapraklar gibi peş peşe düşeceğiz...

Körfez Savaşı: Broşürlerin birinde Irak diktatörü Saddam Hüseyin'in resmi ve "Bombardımanın tek sebebi Saddam'dır" sözleri yer alıyordu.

Bir başka broşürün üzerinde ise bombardımanda kullanılan BLU-82 çizimi vardı. Bu broşürün ön yüzünde "Kaçıp hayatınızı kurtarın ya da ölümün gelmesini bekleyin" sözü, arka yüzünde "BLU-82: kullanılan en şiddetli konvansiyonel bomba" sözü vardı.

Kosova: Broşürler para şeklinde yapılmıştı. Böylece yerde gören kişiler eğilip alıyordu. Broşürlerde, Sırp Kasabı Slobodan Miloseviç ve yardımcılarının kelleleri için konulan ödüller belirtiliyordu.

AFGANİSTAN
ABD, 18'inci yüzyılın başından bu yana uygulanan taktiğe yine başvurdu. Amerikan uçaklarından atılan broşürlerde "Ulusların ortaklığı size yardım için burada" yazıyor.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır