kapat
17.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Pentagon geç kaldı


New York Times gazetesinin yayınladığı son konuşma bantlarına göre kule, uçakların kaçırıldığını kısa sürede anladı. Ancak Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) önlem almakta geç kaldığı belirlendi
Terörist kokpitte pilota şöyle bağırdı: Aptallık etmeyin. Sessiz olun.

New York Times gazetesi, Amerika'nın terörizme karşı savaş açmasına neden olan 11 Eylül'deki kamikaze saldırılarında, kaçırılan uçaklarla kontrol kulesi arasındaki görüşme bantlarını yayınladı. Habere göre kontrol kulesi 4 uçağın kaçırıldığını hemen anlayıp, yetkilileri uyardı. Ancak Savunma Bakanlığı (Pentagon) harekete geçmekte gecikti. İşte 11 Eylül salı sabahı yaşananlar:

Kontrol kulesinin mikrofonlarına, American Airlines'a ait 11 sefer sayılı uçaktan gelen "Elimizde uçaklar var. Sessiz olun. Havaalanına dönüyoruz" sözleri yansıdı. Kule görevlisi kokpite "Bana kim sesleniyor?" diye sordu. Cevap gelmedi. Birkaç dakika sonra, kule mikrofonuna "Hareket etmeyin. Alana geri dönüyoruz. Aptalca bir şey yapmayın" sözleri yansıdı. Kule görevlisi, pilotun mikrofonu bir şeylerin ters gittiği için gizlice açtığını anladı.

850 KM. HIZLA İLERLİYORDU
08:14'te kule görevlisi, havadaki tüm uçaklara mesaj geçti: 11 sefer sayılı uçakta neler oluyor?.. Bu soruya tek cevap Boston-Los Angeles seferini yapan United Airlines'a ait 175 sefer sayılı uçaktan geldi: 11 sefer sayılı uçaktan garip bir sinyal aldık. 'Herkes yerine otursun' gibi sesler duyduk...

Bu United pilotunun da kuleyle yaptığı son görüşme oldu, çünkü teröristler 90 saniye içinde kokpite girdi. 08.49... American Airlines'a ait 11 sefer sayılı yolcu uçağı (Kaçırılan ilk uçak) Dünya Ticaret Merkezi'nin kuzey kulesine çarptı. Bir dakika sonra New York üzerinde seyir halindeki bir uçağın pilotu bağlandı ve "Aşağı Manhattan'dan gelen dumanla ilgili bilgisi olan var mı?" diye sordu.

175 sefer sayılı yolcu uçağı, (kaçırılan ikinci uçak) 08:53'te radarlarda belirdi. 850 km. hızla gidiyordu. Bu, yasal limitin iki katıydı. Bir kule görevlisi, "Uçak kaçırılmış" diye amirlerini uyardı. 10 dakika sonra uçak, Dünya Ticaret Merkezi'nin ikinci kulesine çarptı.

New York semalarında kaos yaşanırken, Indianapolis'teki kontrol kulesi de American Airlines'a ait 77 sefer sayılı yolcu uçağıyla (Kaçırılan 3'üncü uçak) temasa geçmeye çalışıyordu. Pilot, Indianapolis'e rotasını tarif etti. 08:56'da bu uçakla da temas koptu.

GİZLİ SERVİS'İ ARADILAR
09:09'da 77 sefer sayılı yolcu uçağı, Washington yakınlarındaki Pennsylvania eyaletine bağlı Pittsburg'a yöneldi. Washington'daki Dulles Havaalanı'ndaki yetkililer, radarlarında hızla ilerleyen bir "şey" gördü. Uçak, son sürat Beyaz Saray'a doğru gidiyordu. Gizli Servis'e haber veriildi. Başkan Bush, Florida'daydı. Gizli Servis ajanları Yardımcısı Dick Cheney'i Beyaz Saray'ın sığınağına indirdi.

09:36'da Dulles görevlileri, Maryland eyaletinden kalkan C-130 tipi kargo uçağıyla temasa geçti. Kargo uçağı, Beyaz Saray'a hızla giden "şey"in aksi rotasındaydı. Kargo uçağının pilotuna karşıdan gelen uçağın tipi soruldu. Cevap şok ediciydi: Bir Boeing 757. Çok alçaktan uçuyor... Pentagon'un 2100 metre üzerinden 850 km. hızla geçen uçak, bir anda sağa yattı ve 360 derece pike yaparak burnunu Pentagon binasına çevirdi. Teröristler, uçağı otomatik pilota bağladı. 09:38'de uçak, Pentagon'a çarptı. Bu sırada Washington ve New York yakınlarında 14 uçak daha havadaydı. Dulles kulesi, 14 uçağa da "Kokpite saldırı" mesajı geçti. Bu uçaklardan biri New Jersey-San Fransisco seferini yapan United Airlines'a 93 ait sefer sayılı uçaktı (kaçırılan 4'üncü uçak). Çok geçmedi, bu uçakla da temas kesildi. Saat 10:10'da uçak Pennsylvania'ya düştü. Kara kutuya göre, pilotun son sözü "Çıkın buradan" oldu...

Bu sırada askeri üslerde neler oluyordu? Kule, ilk acil uyarısını, 08:46'da yani ilk uçak kaçırıldıktan 6 dakika sonra verdi. Pentagon ise üslere emri 09.00 gibi verdi. 6 dakika sonra da 2 F-15 Massachusetts eyaletinden havalandı. F-15'ler havadayken, ilk kamikaze saldırısı gerçekleşmişti. İkinci saldırı olduğunda jetler New York'tan 120 kilometre uzaktaydı. Eyaletteki ikinci üsten de 3 F-16 havalandı. Rota, New York'tu. Jetler 2 dakikada 1020 km. hıza ulaştı.

"BEYAZ SARAY'I KORUYUN"
Ancak New York'a saldırı çoktan düzenlemişti. Uçaklar döndü. United Airlines'a ait 93 sefer sayılı uçak, yolcular tarafından düşürülmüş olmasaydı, jetlerle Boeing havada karşılaşacaktı... Kuzey Dakota'dan da 3 F-16 havalandı. Onlar da Washington'a ulaşana kadar, Pentagon'a saldırı gerçekleşti. Amerikan jetleri havada turlarken, pilotlara şu emir geldi: Ne pahasına olursa olsun, Beyaz Saray'ı koruyun...

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır