kapat
16.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Kurtarılacak şirketi bankalar belirleyecek


Reel sektörün kurtarılması için oluşturulan İstanbul Yaklaşımı devreye giriyor. Derviş, bankacılar ve oda başkanlarıyla fikir birliğine vardıklarını belirterek, "Ay sonunda operasyon başlıyor" dedi
Reel sektör ve bankacılık sistemini buluşturan İstanbul Yaklaşımı Ekim ayı sonunda devreye giriyor. Kamu ve fon bankalarının da sistemde yer alması için gerekli olan yasal düzenlemeler için hazırlıklar başlatılırken dün Finans ve Üretim Danışma Kurulu ile bir araya gelen Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, çalışmaların bu ay sonunda tamamlanmış olacağını açıkladı. Bu hafta içerisinde gerekli olan yasal düzenlemelerin yanı sıra "varlık yönetim şirketinin" de oluşturulması bekleniyor.

Sabah saatlerinde Bankalar Birliği'nde aralarında TÜSİAD, TOBB, İSO başkanın da bulunduğu Finans ve Üretim Danışma Kurulu üyeleriyle görüşen Derviş öğleden sonra da bankacılarla biraraya geldi. Görüşmelerin ardından bir basın açıklaması yapan Derviş, "Ekim ayı bitmeden bu yaklaşımı hayata geçirmiş olacağız" dedi. Derviş, ilk başladığından beri tartışma konusu olan çalışmalara ne isim verileceği konusundaki bir soruya ise, "İstanbul yaklaşımı diyelim" diye yanıt verdi.

LİSTE ÇIKACAK
İlk kez 4 Eylül'de bir araya gelen Finans ve Üretim Danışma Kurulu'nun son toplantısında ana gündem maddelerinden biri de "borçları yeniden yapılandırılacak şirketlerin nasıl belirleneceği" konusuydu. Şirketlerin bankalar tarafından belirleneceğini kaydeden İSO Başkanı Hüsamettin Kavi, "Bizim böyle bir lüksümüz yok" derken, TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, birinci etapta yaşama şansı olan şirketlere ilave kaynaklar verileceğini söyledi. Özilhan, "Bu şirketlerin belirlenmesinin kendi içinde bir prosedürü olacak. Bu da önümüzdeki günlerde belirlenecek" dedi.

TOBB'un itirazı
Bankalar Birliği tarafından sunuşu yapılan bu modele ilk ciddi itiraz TOBB'dan geldi. TOBB temsilcileri, "Bu modelden ancak büyük çaplı 30-40 firma yararlanabilir" dedi ve "KOBİ'lerin durumu ne olacak?" sorusunu yöneltti.

2002 yılının ilk üç aylık döneminde Halkbank'ın KOBİ'lere en az 1 milyar dolar kaynak yaratması gerektiğini belirtenTOBB Yönetim Kurulu Üyesi Atıl Akkan'a, Devlet Bakanı Derviş, "Merak etmeyin kaynak buluruz" sözünü verdi. Bu çerçevede, 2002 yılının ilkbaharından itibaren Halkbank'ın yeniden kredi açabileceğinin sinyali verildi.

Bu arada, temerrüde düşen firmaların kredi ödemeleri için ilave süre ve kaynak verilmesi için Karşılıklar Kararnamesi değiştiriliyor. Vadesinde ödenmeyen krediler için takibe geçme süresi 90 günden 180 güne yükseltiliyor. Kredisi yeniden yapılandırılan firma için icra iflasla ilgili yasal hükümleri askıya alınıyor.

Uzlaşmaya varılan ana çerçeveye BDDK Başkanı Engin Akçakoca da destek verdi. Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık, "Artık rasyolara bakacak zaman değil. Firmaların dönem faizlerini bile ödemeleri güç. Proje bir an önce hayata geçirilmeli. Yoksa geç olacak" dedi.

Resmi boyama zamanı
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ise toplantı sonrası yaptığı açıklamada "Artık işin çerçevesi belli oldu. Şimdi resmi boyama zamanı. Resmi boyamaya başladık" diye konuştu.

Toplantının sabahki bölümünde varlık yönetim şirketi ile ilgili bir toplantı yaptıklarını anlatan Özen, "Kamu görevlileri ciddi bir şekilde çalışıyor. Ankara bunun farkında. Somut çabalar başladı. 2002'yi kurtarmak için yıl sonuna kadar güzel kararlar alınacak" dedi.

15 milyon $ ihracat yapana destek
Finans ve Üretim Danışma Kurulu Toplantısı'ndan reel sektör için umut vadeden 3 paket çıktı. Buna göre; kredilerin yeniden yapılandırılması için 'gönüllülük' sistemine dayalı İstanbul Yaklaşımı hayata geçiriliyor, varlık yönetim şirketi kuruluyor ve şirketlere ödeme kolaylığı sağlanması için yasal düzenleme yapılarak, Karşılıklar Kararnamesi değiştiriliyor.

Kemal Derviş'in başkanlığında yapılan Finans ve Üretim Danışma Kurulu'nda, bu kez havanda su dövülmedi. Reel sektöre ilişkin önlemlere büyük önem verdiklerini, bu önlemlerin bütçe dengeleri içinde yapılması gerektiğini belirten Derviş, "Örneğin, İşsizlik Sigortası Fonu'na yapılan kesintileri 1'er puan aşağıya çekiyoruz. Bu, işverenler için 550 trilyon lira kaynak yaratacak" dedi. Başlıklar halinde sistemin çerçevesi şöyle çizildi:

YÖNETİM BDDK'DA
* Kredisi yeniden yapılandırılacak firma üretim sektöründe faaliyet gösterecek.
Bu nedenle örneğin pazarlama şirketleri bu uygulamadan yararlanamayacak.

* Firma, en az 100 işçi çalıştıracak.

* Firmanın 2000 yılı itibariyle en az 15 milyon dolar ihracat yapması veya 25 trilyon lira ciroya ulaşmış olması ya da en az 15 milyon dolar öz varlığa sahip olması gerekecek.

* Borçlu firmadan alacağı yüzde 75'i bulan bankalar lider banka olacak. Diğer alacaklılar lokomotif bankanın kararına uyacak.

* Centilmenlik anlaşması imzalayan bankalar vazgeçemeyecek.

* Finansal yeniden yapılandırma modelinin yönetimi BDDK'da olacak.

* İcra İflas ve Borçlar Kanunu'nda değişiklik yapılarak, takibe geçilen kredilerle ilgili süreç durdurulacak, kredi geri ödemesi için imkân sağlanacak.

* Bankalar Birliği'ne göre yeniden yapılandırılacak krediler için 2 milyar dolar yeterli olacak.

* Kredi yeniden yapılandırma aşamasında Damga Vergisi, Banka ve Sigorta Vergisi, harç, Motorlu Taşıtlar Vergisi alınmayacak.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır