|
|
|
Irak'a müdahaleyi asla istemeyiz
Irak'a müdahaleden en büyük zararı Türkiye'nin göreceğini söyleyen Başbakan, "Bölgemizin, terörizmden başka sorunları vardır ve onlar işgalle çözülmez" dedi.
Başbakan Bülent Ecevit, Afganistan'daki mücadelenin "Irak'a, bölgemize gitmesini asla temenni etmediği" uyarısında bulundu.
NTV'nin canlı yayınında ABD'nin Afganistan harekatını, olası sonuçlarını ve Türkiye'nin katkısını değerlendiren Ecevit, bu arada Köşk-Hükümet-Genelkurmay arasında hiçbir sürtüşme olmadığını vurguladı. Ecevit, "Çok uyumlu gidiyor ilişkilerimiz. Sürekli diyalog halindeyiz" dedi. Ecevit, özetle şu mesajları verdi:
"Afganistan'daki mücadelenin bölgemize, o arada Irak'a gitmesini asla temenni etmiyoruz. Bizim bölgemizin, terörizmden başka bazı sorunları vardır, o sorunlar da işgalle falan çözülemez. Bizim Irak ile yakın ilişkilerimiz var ama, bir yandan da bu ülkenin yeniden silahsızlaşmasına karşı alınan önlemleri de destekliyoruz. Eğer, Irak'a yönelik bir müdahale olursa, -ki bunu asla temenni etmiyoruz- o zaman Irak'ın bütünlüğünü korumak çok zorlaşabilir, hatta olanaksız duruma gelebilir. Bundan da en çok zarar gören, görecek olan Türkiye olabilir. O bakımından, Afganistan'daki mücadelenin bölgemize sıçramasını, bölgemize kadar yaygınlaşmasını, Irak'ı hedef almasını asla temenni etmiyoruz. ABD'den bize, Irak'a yönelik bir operasyon konusunda herhangi bir eğilim gelmiş değildir. Bush, geçen günkü konuşmasında sadece, Irak dikkatli olsun diye uyarıda bulundu onun dışında bir işaret gelmedi, gelmemesini de temenni ediyoruz."
GERİLLA SAVAŞINDA ÇOK DENEYİMLİYİZ
"Türkiye'den ABD'ye irtibat ekibi gitti ve buradaki heyet, 8 ülkeden oluşuyor. Türkiye'nin jeopolitik konumunun ne kadar ağırlıklı olduğunu, terörizme karşı mücadelede Türkiye'nin ne kadar önem taşıdığını artık bütün dünyada biliyor. ABD'nin hazırlanmasının zaman alabilir. Bizden askeri anlamda ne isteneceğine dair herhangi bir işaret gelmiş değil. Biz terörizmle mücadele sürecinde gerilla savaşlarına karşı büyük deneyim kazandık. Türkiye hâlâ kendi topraklarında, terörizmle savaşıyor. Dinci, bölücü, aşırı sol terör, hâlâ aktif durumda. Deneyimli birliklerimiz var. Gece harekatını bile başarıyla yapan birliklerimiz var. Bunların sağlayabileceği eğitim olanakları, oradaki koalisyon güçleri bakımından olsun, Afganistan'ın kuzeyindeki bağımsız muhalif güçleri açısından olsun Türkiye'nin bu konuda büyük katkısı olabilir. Ayrıca, sosyal ihtiyaçlar vardır, sağlık gibi. Sivil halkın korunması gibi yapabileceğimiz şeyler var. Daha ileri ölçüde aktif askeri davranış bilgileri de bizden istenilebilir. Bu konuda herhangi birşey gelmiş değildir. Bize gelecek isteklerden hangisini yerine getirebiliriz, kaynaklarımıza, olanaklarımıza bağlı. Şimdiye kadar medyada çıkan haberler tahminden ibarettir."
İTTİFAK LİDERLERİNİ TÜRKİYE'DE TOPLAYALIM
"Sadece dışarıdan gelen kuvvetlerle Afganistan'daki olayın sona ermesi mümkün değil. Her ne kadar Kuzey İttifakı denen güç varsa da bunlar kendi aralarında o kadar bölünmüş durumda ki. Kuzey İttifakı'ndaki birbirine rakip olan liderlerini biraraya getirmemiz lazım. ABD, bütün ağırlığını koymalı. Türkiye'de veya başka yerde bu komutanların kendi aralarında birleşmeleri şart. Aksi halde, Batı'dan gelen güçler, ABD, İngiltere'den gelen güçler, diğer ülkelerden gelebilecek güçler, Afganistan'ı çağdışı Taliban rejiminden kurtarabilirler ama, bu güçler kalıcı değil geçicidirler. Harekat bittikten sonra çekip giderler, Afganistan tekrar kendi kavgalarıyla baş başa kalır."
|
|
|
|