kapat
10.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )

Gayrimenkulünü satan şirkete vergi indirimi

Zor durumdaki şirketlere müjde. Gayrimenkul ve iştirak satışlarından doğan kazançlardaki stopaj oranı yüzde 15'ten yüzde 10'a çekiliyor

Krizden etkilenen şirketlerin, kaynak sağlamak amacıyla başvurdukları yollardan biri de, gayrimenkullerini satmak.

Yürürlükteki mevzuata göre, gayrimenkulünü satıp sermayesine ekleyen şirketlerin, elde ettiği kazanç kurumlar vergisinden müstesna tutuluyor. Ayrıca, KDV ve tapu harcı da alınmıyor (Bkz. KVK Geçici Md. 28 ve KDV Kanunu Geçici Md. 10). Ancak, bu vergi avantajından yararlanabilmek için;

1) Gayrimenkulün, kurumun bilançosunda en az iki yıl süreyle yeralması,

2) Gayrimenkul satışından doğan kazancın, satışın yapıldığı yılda, sermayeye eklenmesi suretiyle, sermaye artırımının gerçekleştirilmesi gerekiyor (Konunun teknik ayrıntıları ve dilekçe örnekleri için Bkz. Şükrü KIZILOT, Kurumlar Vergisi Kanunu ve Uygulaması, Cilt:2, s.788-832).

Gayrimenkulün satışından elde edilen kazanç, kurumlar vergisine tabi değil ancak yüzde 15 oranında stopaja tabi. Fon payı ile birlikte bu oran yüzde 16,5'e ulaşıyor.

ÇÖZÜM YOLU
Daha önce, bu konuyu ele almış ve Kurumlar Vergisi oranı fon payı dahil yüzde 44 olduğu dönemde, stopaj oranının yüzde 10 olduğunu, şimdi ise (kârın dağıtılmadığı durumlarda) kurumlar vergisi oranının fon payı dahil yüzde 33'e indiğini, buna karşılık stopaj oranının garip bir anlayışla yüzde 15'e çıkartılmasının, büyük bir çelişki olduğunu belirtmiştik.

Çözüm yolu olarak da, Bakanlar Kurulu'nun, yasada yeralan yetkisini kullanıp, yüzde 15 olan stopaj oranının, yüzde 10'a indirilmesini önermiştik.

Stopaj iniyor
Geçtiğimiz günlerde hazırlanan bir kararname ile şirketlerin, gayrimenkullerini ve iştirak hisselerini satmalarından doğan kazançtaki stopaj oranı yüzde 15'den yüzde 10'a indiriliyor.

Önümüzdeki günlerde yayımlanması beklenen kararname, özellikle şu kriz döneminde, şirketlerin bir parça dahi olsa nefes almalarını sağlayabilecek. Ancak, asıl sorun yatırım yapanlar ve yatırım indiriminden yararlananlarla ilgili. Bu konuyu da yarın ele alacağız.

YARIN : YATIRIMCIYA VERGİ İŞKENCESİ!..

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır