kapat
10.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Sürekli özgürlük için 'süresiz yetki' talebi


Hükümet, "Sürekli Özgürlük Harekatı" kapsamında yurtdışına asker göndermek ve yabancı askerleri Türkiye'de bulundurmak için Meclis'ten yetki istedi
Tezkereye göre, yetkinin gereği, kapsamı, sınırı ve süresi hükümetçe belirlenecek. Kuvvetler, hükümetin belirleyeceği esaslarda kullanılabilecek.

Hükümet, ABD'nin Afganistan'a yönelik operasyonla başlattığı "Sürekli Özgürlük Harekatı"na destek sağlamak amacıyla Meclis'ten yetki istedi. Başbakan Bülent Ecevit, Bakanlar Kurulu'nun imzasını taşıyan yetki tezkeresini kendi daktilosunda yazdı ve TBMM Başkanlığı'na hitaben kendi imzasıyla bir de "gerekçe" ekleyip dün akşam TBMM Başkanlığı'na gönderdi.

Taliban yönetimini "çağdışı terörist" diye niteleyen tezkerede "ABD'nin Taliban'a karşı açtığı savaşta Türkiye'yi yanında bulmasının doğal" ve "mücadelenin başarıya ulaşmasının da bütün insanlığın yararına olduğu" vurgulandı.

SP VE AKP'YE CEVAP
Türkiye'nin "başlatılan mücadelenin kısa sürede ve yaygınlaşmadan başarıya ulaşması için kendi olanaklarının elverdiği ölçü ve biçimde her katkıyı yapması gerektiği" ifade edilen tezkerede, hükümete asker gönderme yetkisi verilmesine karşı çıkan Saadet Partisi ve AK Parti'ye de "Harekatın İslam'a karşı" olmadığına dikkat çekildi.

Ecevit, Meclis'ten yetki isteminin gerekçelerini şu mesajlarla açıkladı:

EN GÜÇLÜ DEVLET BİLE:
Dostumuz ve müttefikimiz ABD'ne 11 Eylül günü yöneltilen ve büyük can ve mal kaybına neden olan terörist saldırı, dünyanın en güçlü devletinin bile terörizmin tehditi altında olduğunu göstermiştir.

UYARMIŞTIK:
Yıllardır terörizmin acısını duyan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu tehditi azımsayan, hatta görmezden gelen ülkeleri terörizmin tehlikeleri konusunda öteden beri uyarmaktaydı.

DAYANIŞMA GEREKLİ:
ABD'nin uğradığı ağır saldırı karşısında şimdi bir çok ülke terörizm afeti karşısında uluslararası dayanışmanın gerekliliğini kavramaya başlamıştır.

BİLİNÇLENME BAŞLADI:
Bu bağlamda NATO anlaşmasının 5'inci maddesine işlerlik kazandırılmıştır. BM Güvenlik Konseyi'nce alınan 1368 ve 1373 Sayılı kararlarda dünyada terörizme karşı yaygın bir bilinçlenme sürecinin başladığını göstermiştir.

TALİBAN'A SAVAŞ:
Terörizm karşısında Türkiye'yi her zaman desteklemiş olan ABD'nin çağdışı terörist Taliban yönetimine karşı açtığı savaşta Türkiye'yi yanında bulması doğaldır.

İNSANLIK İÇİN:
ABD'nin terörizme karşı başlattığı Sürekli Özgürlük Harekatı'nın başarıya ulaşması tüm insanlığın yararınadır.

İSLAM'A KARŞI DEĞİL:
Bu harekatı İslam'a karşı bir eylem gibi göstermeye kalkışanlar barış dini olan İslam'ın yüce değerleriyle çelişmektedirler.

HER KATKI SAĞLANMALI:
Türkiye Cumhuriyeti Devleti başlatılan mücadelenin kısa sürede ve yaygınlaşmadan başarıya ulaşması için kendi olanaklarının elverdiği ölçüde her katkıyı yapmalıdır.

SÜRESİZ YETKİ:
Bu bağlamda; hükümet Anayasa'nın 92'nci ve 117'nci maddeleri uyarınca gereği, kapsamı, sınırı, zamanı Hükümetçe belirlenmek üzere terörizme karşı başlatılan Sürekli Özgürlük Harekatı ve devamının icrası kapsamında TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi, yabancı silahlı kuvvetler unsurlarının Türkiye'de bulunması ve hükümetçe verilecek izin ve belirlenecek esaslar çerçevesinde bu kuvvetlerin kullanılması için Hükümeti izin verilmesinin gereğini arz ederim.

GEREĞİNİ ARZEDERİM
Başbakan Bülent Ecevit, kendi yazısını "izin verilmesinin gereğini arzederim" diye noktalarken, tezkere "izin istenilmesi Bakanlar Kurulu'nun 8.10.2201 tarihli toplantısında kararlaştırılmıştır" ifadesiyle sona eriyor.

Tezkerede ve Başbakan Bülent Ecevit'in önyazısında yetki isteme talebine dayanak olarak gösterilen Anayasa'nın söz konusu iki maddesi şöyle:

92'NCİ MADDE:
Milletlerarası hukukun meşru saydığı hallerde, savaş hali ilanına ve Türkiye'nin taraf olduğu milletlerarası anlaşmaların veya milletlerarası nezaket kurallarının gerektirdiği haller dışında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesine veya yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasına izin verme yetkisi TBMM'nindir. TBMM tatilde veya ara vermede iken, ülkenin ani bir silahlı saldırıya uğraması ve bu sebeple silahlı kuvvet kullanılmasına derhal karar verilmesinin kaçınılmaz olması halinde, Cumhurbaşkanı da Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanılmasına karar verebilir.

117'NCİ MADDE:
Başkomutanlık, TBMM'nin manevi varlığından ayrılamaz ve Cumhurbaşkanı tarafından temsil olunur. Milli güvenliğin sağlanmasından ve Silahlı Kuvvetlerin yurt savunmasına hazırlanmasından, TBMM'ye karşı, Bakanlar Kurulu sorumludur. Genelkurmay Başkanı; Silahlı Kuvvetlerin komutanı olup, savaşta Başkomutanlık görevlerini Cumhurbaşkanlığı namına yerine getirir. Genelkurmay Başkanı, Bakanlar Kurulu'nun teklifi üzerine, Cumhurbaşkanınca atanır; görev ve yetkileri kanunla düzenlenir. Genelkurmay Başkanı, bu görev yetkilerinden dolayı Başbakana karşı sorumludur. Milli Savunma Bakanlığının, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları ile görev ilişkileri ve yetki alanı kanunla düzenlenir.

HAREKATIN TÜRKÇESİ!

Ecevit 'Sürekli' Sezer 'Ebedi' diyor
Amerika Birleşik Devletleri, 11 Eylül saldırısından sonra Afganistan'a yönelik olarak başlattığı harekata "Enduring Freedom" adı verdi. Harekat, Türk basınında "Sınırsız" ya da "Sonsuz Özgürlük" şeklinde tercüme edildi.

Ancak, öztürkçe kullanmadaki hassasiyetleri ile tanınan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Bülent Ecevit de farklı tercümeler yaptılar. Çankaya Köşkü'nden yapılan açıklamalarda "Ebedi Özgürlük Harekatı" ifadesi kullanılırken, Başbakan Bülent Ecevit'in dün Meclis Başkanlığı'na yazdığı Hükümet'e yetki verilmesini isteyen tezkerede "Sürekli Özgürlük Harekatı" ifadesi dikkat çekti.

ECEVİT'TEN TARİHİ MESAJLAR
"ABD'ye yönelik terörist saldırı, dünyanın en güçlü devletinin bile terörizmin tehdidi altında olduğunu göstermiştir."

"Terörizm karşısında Türkiye'yi her zaman destekleyen ABD'nin çağdışı terörist Taliban'a karşı açtığı savaşta Türkiye'yi yanında bulması doğaldır"

"Türkiye, mücadelenin kısa sürede başarıya ulaşması için olanaklarının elverdiği ölçü ve biçimde her katkıyı yapmalıdır"

"Harekatı İslam'a karşı eylem gibi göstermeye kalkışanlar, barış dini olan İslam'ın yüce değerleriyle çelişmektedir"

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır