kapat
10.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Kültür turları iptal ediliyor


Krizden çıkış yolarını arayan Türkiye'yi, kültür turizmi de kurtaramadı. Sonbahar aylarında Amerika ve Japonya'dan 230 bin tarihi eser tutkunu turistin gelmesi beklenirken, iptaller 130 bini buldu
Başarılı bir turizm sezonu geçiren Türkiye, sonbaharda beklediği zengin turistleri savaş nedeniyle kaçırdı. 11 Eylül saldırılarından sonra Amerika'dan gelen iptallerin sayısı yüzbinleri aşarken, seyahat acentelerinin son ümidi tarihi eser tutkunları bile rezervasyonlarını iptal ettirdi. Yılın son üç ayında Amerika'dan 160 bin, Japonya'dan 70 bin kadar ziyaretçi beklediklerini ancak iptallerin hızla devam ettiğini belirten Türkiye Seyahat Acenteli Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, "Turizm kırmızı alarm veriyor. Tarihi eser tutkunlarının bile ülkeyi ziyaret etmekten çekinmesi hiç iyiye işaret değil. Sadece yılın son üç ayındaki iptallerin bedeli 150 milyon dolar" dedi.

TURİST BAŞINA 1.500 $
2001 sonunda 550 bin Amerikalı turist beklerken bu rakamın 450 bin civarında kalacağını sözlerine ekleyen Ulusoy, "Eskiden krizlerden çıkış 3-5 ay alırdı. Şimdi önümüzü göremiyoruz. En iyi ihtimalle 2002 sonunda rahatlarız dile düşünüyorum" diye konuştu.

Özellikle sonbahar aylarında gelen yabancı ziyaretçilerin üst gelir düzeyinden olduğunu vurgulayan Ulusoy, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye'de ortalama bir turistin getireceği para 850 dolardır. Amerikalı ve Japon turist ise 1400-1500 dolar civarında bir para bırakıyor. '11 Eylül saldırıları sezonun sonuna denk geldi, çok etkilenmeyeceğiz' derken bu sefer de tarihi eser düşkünlerinin iptalleri başladı. Tarihi yerleri görmek için gelen turist uzun dönem kalır ve normal turistin 2Ğ3 katı para bırakır. Acil önlem alınması lazım." Ulusoy, yılın son üç ayında gelmesi beklenen 160 Amerikalı turistin yüzde 70'inin, 70 bin Japon turistin de yüzde 30'unun rezervasyonlarını iptal ettiğini söyledi.

JAPONYA ETKİLENECEK
Japonya'nın kendi ekonomisindeki durgunluktan öte, Amerika'daki terör olaylarından da etkilendiğini kaydeden Ulusoy, "Amerika durunca bütün dünya duruyor. Bu durgunluk sadece turizm değil, bütün sektörlere yansıyacak. İyi bir tanıtım şart. Türkiye terör karşıtı bir ülke. Biz Amerika'nın yanındayız. Körfez Savaşı'nda bunu gösterdik" şeklinde konuştu.

İspanya da yara aldı
ABD'ye yönelik terörist saldırıların olumsuz etkisinden İspanya da nasibini aldı. Dünyanın en fazla turizm geliri elde eden 3 ülkesi arasında bulunan İspanya'da Ekim ayı için rezervasyon yaptıran turist sayısı geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 30 azaldı. İspanya Ticaret Bakanı Juan Costa, geçen ay ABD'de meydana gelen terörist saldırılardan sonra çok sayıda rezervasyonun iptal edildiğini söyledi. Turizm gelirleri yılda ortalama 60 milyar dolarla İspanya Gayri Safi Milli Hasılası'nın yaklaşık yüzde 11'ini oluşturuyor. Uluslararası turizm uzmanları sektörün 1991 Körfez Savaşı'ndan bu yana en kötü krizi yaşadığını bildiriyor.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır