kapat
10.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

'Otomotiv pazarı 5 yılda ancak canlanır'


Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, yaşanan son olaylardan sonra Türkiye'nin bu yıl yüzde 10 küçüleceğini söyledi ve ekledi: Otomotiv pazarının kendine gelmesi 5 yılı bulur
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in aksine Türkiye'nin bu yıl yüzde 10 küçüleceğini ve tekrar ayağa kalkması için 5 yıla ihtiyacı olduğunu söyledi. Basın mensuplarıyla birlikte sohbet yemeği düzenleyen İbrahim Aybar, "Türkiye'deki otomotiv pazarı her kriz sonrasında patlama gösterir. Bu örnekleri 1994 ve 1999 krizlerinden sonra gördük. Ancak 2001 yılı çok kötü bir yıl oldu. Pazarın 5 yıl içinde açılacağını öngörüyorum. Bunun aksine ABD ekonomisi önümüzdeki yıl düzelme trendine geçecek" diye konuştu.

ŞİRKETLERİN KåRI TÜKENDİ
Türkiye ekonomisinin çok zorlu bir yıl geçirdiğini söyleyen Aybar, "Ankara herhalde reel sektörün sorunlarıyla yüzyüze gelmek istemiyor. Çünkü şu ana kadar reel sektör için alınan bir önlem yok" dedi. Aybar, Türkiye ekonomisi ve otomotiv sektörüyle ilgili öngörülerini şöyle açıkladı:

"Otomotiv sektörü 2000 yılında başarılı bir yıl geçirdi. Bu yıl ödediği vergi de bu oranda yüksek oldu. Ancak önümüzdeki yıl devlet KDV haricinde nasıl vergi toplar bilmiyorum. Şirketler kârların hepsini bu yıl tüketti. Firmalar açısından önümüzdeki yılının zorlu geçeceğine inanıyorum. 2002 yılının artı tarafı ise şirketler şimdiden stratejilerini hazırlıyor. Bu yılki gibi stoklar birikmeyecek. Önümüzdeki yıl pazarın 150 binli rakamları yakalayacağını düşünüyorum."

Aybar, Eylül ayı otomobil satışlarının hükümetin Ek Taşıt Alım Vergisi'nde düşündüğü indirim dedikoduları nedeniyle 7 binli rakamlarda kaldığını söyledi ve ekledi:

VERGİ REFORMU GELİYOR
"Türkiye'deki vergi oranları Avrupa Birliği ülkelerine oranla çok yüksek. Maliye Bakanı Sümer Oral ile görüştüm. Kendisi önümüzdeki yıl vergilerde değişiklikler yapılacağını söyledi. Yaşlı otomobillerden de yeniler kadar Çevre Koruma Fonu alınması planlanıyor. Ayrıca Taşıt Alım Vergisi yerine yılda iki kez alınan Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde bir artış olacağının sinyalini verdi. Doğru strateji de bu."

Mete TANSU

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır