kapat
10.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Dinci generallere goodbye!


Pakistan Devlet Başkanı Müşerref iki generalini kızağa çekerek ordusuna çağdaş bir görünüm kazandırdı. İstihbarat Servisi'nin tepesini değiştirdi.
Ancak Pakistan halkının isyanı daha da büyüdü Müşerref'e olan öfkelerini yakıp yıkarak gösteren Pakistanlılar, "Müşerref darbeden korkuyor" diye haykırdılar.

7 Ekim'den sonra Pakistan'da iyice alevlenen ABD ve Pakistan Devlet Başkanı General Pervez Müşerref karşıtı protesto gösterileri aralıksız sürüyor. Ancak ABD'nin desteğini arkasına alan Müşerref, bütün aykırı seslerle başaçıkabilecek güce sahip olduklarını söylüyor. Müşerref sadece söylemekle kalmıyor, askeri yönetimde ve İstihbarat Servisi'nde yaptığı radikal değişikliklerle bunun için ilk adımını attığını da gösteriyor.

İSTİHBARATIN BAŞI DA GİTTİ
Devlet Başkanı Pervez Müşerref ordu içinde görev değişikliği yaparak, iki generali başka görevlere atadı. Gözlemciler bu değişikliklerle, Taliban'a destek verdikleri bilinen iki generalin kızağa çekildiği yorumunu yaptılar. Korgeneral Muhammed Aziz Han, üst düzey bir mevki olarak kabul edilen kolordu komutanlığı görevinden alınarak ordu içinde sembolik bir göreve atandı. Müşerref ayrıca, genelkurmay başkan yardımcılığı görevine, en büyük aday aşırı dinci Korgeneral Muzaffer Usmani'yi değil Korgeneral Muhammed Yusuf'u atadı.

Değişiklikler bu kadarla sınırlı kalmadı... Müşerref istihbarat örgütünün başına General İhsan ül Hak'ı getirdi. Hak, Peşaver bölgesindeki birliklerin komutanıydı. Eski istihbarat şefi Ahmed ibe Afganistan'daki Taliban rejimiyle yakın ilişki içindeydi ve Amerikan harekatından önce iki kez Taliban'ı ikna etmesi için Kabil'e gönderilmişti.

ORDUNUN ILIMLI YÜZÜ
Müşerref, ABD'nin hava harekatının başladığı saatlerde silahlı kuvvetlerde yaptığı görev değişiklikleriyle ordu içindeki konumunu daha da güçlendirdi. ABD'nin Afganistan'a harekatı nedeniyle zor bir dönemden geçen Pakistan ordusunda yapılan son değişiklikler sayesinde, ordu eskisine kıyasla daha çağdaş ve ılımlı bir görünüm kazandığı belirtiliyor.

Pakistan'ın "tepesi" değişirken, "etek"leri çalkalanıyor. Önceki günkü protestolardan sonra dün de Pakistan'ın başkenti İslamabad'da cihat çağrısı yapılan bir gösteri düzenlendi. İslamabad'ın büyük caddelerinden Cinnah'ta toplanan yaklaşık 500 kişilik grup, tekbir getirerek ABD ve Müşerref aleyhine sloganlar attı. Kalabalık adına konuşan ve hiçbir grubu temsil etmediğini söyleyen Abdül Reşit Gazi, halkın büyük çoğunluğunun Müşerref'i değil Taliban'ı desteklediğini savunarak, Müşerref'in Pakistan ordusu içinde yaptığı son değişikliklerin darbe korkusundan kaynaklandığını öne sürdü.

İslamabad'da yaşanan tek olay bu değildi. Yaklaşık 750 kişilik bir grup da İslamabad'ın önemli camilerinden Kırmızı Cami etrafında toplandı ve ABD ile Müşerref aleyhine çeşitli sloganlar attı. Bush'u temsil eden bir kukla düzenleyerek ateşe verdi.

ULEMADAN CİHAT ÇIKMADI
Peşaver'de yaşanan şiddet olaylarının ardından toplanan İslam Uleması Cemaati'nin cihat ile ilgili bir karar alması bekleniyordu. Ama toplantıda, ABD ve İngiltere karşıtı gösterilerin, Pakistan hükümetinin ABD'ye verdiği desteği çekinceye kadar devam etmesi kararlaştırıldı. İslam Uleması Cemaati cihat ile ilgili herhangi bir karar almadı. Pakistan Ancak İslami Cemaat Partisi, ABD'nin operasyonlara son vermemesi halinde milyonları sokağa dökme tehdidinde bulundu.

Pakistan çalkalanırken Müşerref, hem kendilerine karşı kışkırtmalara hem de Taliban'ın tehditleriyle başaçıkabilecek güce sahip olduklarını söyledi.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır