kapat
10.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Yeni hedef Saddam


İngiliz medyası, Amerika'nın Afganistan'a düzenlediği saldırı sonrası Irak lideri Saddam'ı hedef alacağını manşetlere taşırken, Blair hükümeti de bu yönde sinyalleri vermeye başladı
Terörizme karşı savaş açan ABD'nin, Afganistan harekatının ardından bir sonraki hedefinin Irak olacağı yönündeki işaretler giderek artıyor. İddialara göre Afganistan'a yönelik harekat için kurulan uluslararası koalisyonun çatlamaması için Irak'ı vurulacak hedefler listesinden "geçici olarak" çıkaran ABD, harekatın hedeflerini, başta Irak olmak üzere diğer bazı ülkeleri de içine alacak şekilde genişletecek. İngiliz basını harekatın Irak'a kayacağı iddialarına geniş yer ayırdı.

Guardian gazetesi "böyle genişletilmiş bir operasyonun ilk hedefi Irak olacaktır" iddiasında bulundu. Independent gazetesi ABD'nin hedefi genişletme politikasının ilk sinyallerinin İngiltere Başbakanı Tony Blair'in önceki gün parlamentoda yaptığı konuşmada verildiğini söyledi. Daily Telegraph ise bir hedefler listesi yayınlayarak sırada Irak, İran, Suriye ve Libya'nın bulunduğunu belirtti.

İNGİLTERE: BU KEZ YOKUZ
Ancak Irak'ın vurulması ABD'nin ardındaki uluslararası desteğini ortadan kaldırmasına yol açacak gibi görünüyor. Bunun ilk belirtilerini İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Jack Straw verdi. Straw, "Bizim şu anda saldırı konusunda anlaştığımız yer Afganistan'dır. Bu askeri harekatı zorunlu hale getiren problem de oradadır" diyerek hem saldırıların yayılacağının hem de İngiltere'nin böyle bir durumda ABD'nin yanında yer almayacağının işaretini verdi.

Batı'nın gözü Katar'ın Doha kentinde bugün yapılacak olan İslam Konferansı Örgütü'nün (OIC) toplantılarına çevrildi. Dışişleri Bakanları düzeyinde düzenlenecek toplantılarda ABD'nin Afganistan'a düzenlediği operasyon gündeme gelecek. Alınacak kararın, ABD'nin teröre karşı başlattığı operasyonu şekillendireceği veya etkileyeceği belirtiliyor.

Ortadoğu uzmanları, Müslüman ülke bakanlarının OIC'de ABD'nin Afganistan'a düzenlediği askeri harekatı kınayacağına inanmıyor. Çünkü Afganistan çevresindeki birçok ülke de Taliban'ın desteklediği köktendinci terörden yıllarca çekti. Suriye, İran ve Irak dışındaki hiçbir Müslüman ülke, ABD harekatını kınamadı.

AÇIKÇA SÖYLEYEMİYORLAR
OIC'de tartışılacak en önemli konu ise, "ABD, mücadelesini başka bir Arap ya da Müslüman ülkeye taşır mı?" olacak. Bu noktada hedefteki isim Irak diktatörü Saddam Hüseyin. Uzmanlar, OIC ülkelerinin ABD'yi mücadeleyi başka bir ülkeye taşımama yolunda bir tavsiye kararına varacağına inanıyor. Konuyla ilgili konuşan Mısırlı Ortadoğu uzmanı Hüseyin Emin, "Birçok Arap ve Müslüman ülke ABD saldırılarını içten içe onaylıyor. Ancak bunu açıkça dile getiremiyor. Bir yanda ülkelerinde yükselen ABD karşıtlarıyla uğraşıyorlar. Öte yanda ABD'nin yardım ya da desteklerinden mahrum kalmak da istemiyorlar" diyor.

Bazılarına göre ise Müslüman ülkeler arasında büyük tartışmalar çıkacak. Ancak yayınlanacak karar bildirisinde özel seçilmiş kelimeler kullanılacak. Çok ortadan bir karar çıkacak. Birçok Arap ülke temsilcilerinin de Amerika'ya, Sudan, Irak ve Suriye'yi terör ülkesi listesinden çıkarması için baskı yapması bekleniyor.

İRAN CUMHURBAŞKANI: Hava ve füze saldırısını hemen durdurun
İran'ın ılımlı Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, ABD'den Afganistan'a düzenlenen hava ve füze saldırılarını derhal durdurmasını istedi. Cuma İmamları'na hitaben yaptığı konuşmada Hatemi, "Terörizmle mücadele bahanesiyle binlerce insan öldürülmemeli. Harekat terörle mücadele için uygun müdahale değil. Ezilen Afgan halkı başka yerde işlenen suçların bedelini ödememelidir. Bir suçlu, kim olursa olsun belirlenmeli ve gerektiği gibi muamele görmelidir" diye konuştu.

İSRAİL'DEN BM'YE TEPKİ: Suriye, Güvenlik Konseyi'ne nasıl girer?
İsrail basını, Suriye'nin 2 yıl için BM Güvenlik Konseyi üyeliğine seçilmesine ateş püskürdü. Suriye'nin 177 ülkenin 160'ının oylarıyla üyeliğe seçilmesini "Bu bir şaka", "İnanılmaz saçmalık" diye veren gazeteler, İsrailli yetkililerin "Suriye terörü destekleyen bir ülke. Hizbullah'a destek, PKK terörüne üs verdi. Ladin'in eşi dahi Suriye'de barındı" sözlerine yer verdi. Asya ve Arap ülkelerinin desteğini alan Suriye, ABD'nin Konsey üyeliğine yönelik çekincesini kaldırmasıyla seçildi. ABD'nin, terörist ülkeler listesinde olan Suriye'ye dolaylı onay vermesi, İsrail'de "ABD, Arap ülkelerini anti-terör savaşında yanına çekmek istiyor" diye yorumlandı.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır