kapat
04.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Meclis tarih yazdı


TBMM, Anayasa Değişikliği paketini Avrupa Birliği standartlarına uyacak şekilde yeniden düzenledi. Milletvekilleri gece gündüz çalışarak değişiklik paketini kısa sürede yasalaştırdı
12 Eylül 1980 sonrasında hazırlanan TC Anayasası, kapsamlı biçimde değişti. Dün ikinci turu tamamlanan ve 16 ret oyuna karşılık 474 oyla benimsenen Anayasa değişikliği paketiyle Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde önemli yenilikler getirildi. Referanduma gerek kalmayacak oranda oyla benimsenen Anayasa değişikliği Türk insanının hayatını da etkileyecek yenilikler getiriyor. Bu yeniliklerin hayata geçirilmesi için de bazı yasalarda da değişiklikler gerekiyor.

HAYATIMIZDA NE DEĞİŞECEK?
12 EYLÜL YASALARINA YARGI YOLU: 12 Eylül döneminde çıkarılan yasalar, tüzük ve yönetmelikler için iptal davası açılabilecek.

KISMEN VETO: Cumhurbaşkanına kanunları tamamen değil kısmen veto etme yetkisi verildi.

BAŞKAN SEÇİMİ KISALDI: TBMM Başkanı seçimi için tanınan 10 günlük süre 5 güne indirildi.

SORUŞTURMALARA GİZLİ OY: Meclis soruşturmaları gizli oyla yapılacak. Soruşturmalar 10 gün içinde Genel Kurul'da görüşülecek

MGK SİVİLLEŞTİ: Başbakan Yardımcıları ve Adalet Bakanı, artık MGK'nın doğal üyesi. MGK'da sivil üye sayısı 9, asker sayısı 5 oldu.

PARTİ KAPATMAYA SINIR: Parti kapatmak zorlaştırıldı. Anayasa Mahkemesi'nin parti kapatırken arayacağı oran 3'te 2'den 5'te 3'e çıktı.

"DÜŞÜNMEK" SERBEST: Düşünce suçu kalktı, yasadaki ifade "Hiçbir faaliyet" şeklinde değişti.

DEMOKRASİ VE LAİKLİK: Temel haklara getirilecek sınırlamalar "demokratik toplum düzeni ve laik Cumhuriyete" aykırı olamayacak.

TEMEL HAKLAR: Temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılamamasına ilişkin düzenleme, İnsan Hakları Sözleşmesi doğrultusunda geliştirildi.

KİMSE ARANAMAYACAK: Hakim kararı olmadan, kimsenin üstü, özel kağıtları veya eşyası aranamayacak, bunlara el konulamayacak.

KİMSE DİNLENEMEYECEK: Hakim kararı olmadıkça, kimsenin telefonu da dinlenemeyecek.

KRİZ YASAĞI KALKTI: Ülkede ekonomik kriz olsa da isteyen dilediği kadar yurtdışına çıkabilecek.

KÜRTÇE SERBEST: "Düşüncelerin açıklanması ve yayılmasında kanunla yasaklanmış herhangi bir dil kullanılamaz" hükmü kaldırıldı.

GÖZALTINA SINIR: Zanlı hakim kararı olmadan 4 günden fazla gözaltında tutulmayacak. Aksi halde devlet tazminat ödemek zorunda kalacak.

KADIN VE ERKEK EŞİT: Ailede kadın ve erkek eşit sayılacak. Bu ilke ilk kez Anayasa'ya girdi.

HAK ARAMA YOLU AÇIK: Birey yargı ya da idari makamlar önünde sonuna kadar haklarını arayabilecek. Devlet, buna imkan tanıyacak.

İDAM KALKTI: Savaş, yakın savaş tehdidi ve terör dışında ölüm cezası kalktı. Kanuna aykırı elde edilmiş bulgular delil olarak kabul edilemeyecek.

ADİL YARGILANACAĞIZ: Herkes adil yargılanma hakkına sahip olacak.

DEVLETİN GÖREVLERİ: Devlet, sosyal ve ekonomik alanlarda görevlerini mali kaynaklarının yeterliliği ölçüsünde yerine getirecek.

"ASGARİ" GEÇİM ŞARTI: Asgari ücretin belirlenmesinde, ülke şartlarının yanısıra "çalışanların geçim şartları" da gözönüne alınacak.

KAMULAŞTIRMA: Devlet kamulaştırma bedellerini peşin ödeyecek. Böylelikle AİHM de artık Türkiye mahkum olmayacak.

GÖSTERİ SERBEST: Herkes önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip olacak.

DERNEK SERBEST: Herkes izin almadan dernek kurup üye olma hakkına sahip olacak.

HABERLEŞME SERBEST: Halkın haber almasını engelleyici kayıtlar konulamayacak.

SENDİKA HAKKI: Herkes izin almaksızın sendika kurmak ve üye olmak hakkına sahip.

TÜRK VATANDAŞLIĞI: Yabancı baba ve Türk anadan olan çocuklar da Türk vatandaşı olacak.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır