kapat
04.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

15 milyon yoksul var


DİE verilerine göre Türkiye'de 32 milyon insan yeterli beslenemiyor. Yoksul sayısı 15 milyona dayandı
Devlet İstatistik Enstitüsü 1999 yılı verilerine göre, Türkiye'deki toplam yoksul sayısı 14 milyon 458 bin 178 kişi olarak saptandı. Nüfusun yaklaşık yarısının beslenme zorluğu çektiği ve 12 milyon kişinin de karnını zor doyurduğu devletin resmi kayıtlarına geçti.

DİE uzmanlarına göre, ülkemizde 10 kişiden 4'ü karnını zor doyuruyor. Temel gereksinimlerini karşılama bakımından toplam yoksul sayısı Türkiye nüfusunun yüzde 24.3'lük bölümünü kapsarken, 14 milyon yoksulun, 7 milyon 478 bin 712'sini kadınlar, 6 milyon 979 bin 466 kişisini ise erkekler oluşturuyor.

Günlük gelir 2 milyon
Devlet Planlama Teşkilatının "Yoksullukla Mücadele" konulu özel ihtisas komisyonu raporunda ise, Türkiye nüfusunun yüzde 38'inin günlük gelirinin 1.5 doların altında olduğu açıklandı. Türkiye, Dünya Bankası kriterlerine göre mutlak yoksulluk sınırı açısından günlük 4 dolar yoksulluk sınırı olan ülkeler grubunda yer alıyor.

Minimum gıda harcamalarına göre Türk ailelerinin yüzde 55' i beslenme zorluğu çekiyor. 32 milyon insan beslenme zorluğu çekerken 13 milyon kişi ise karnını zor doyuruyor. Yoksulluk karşısında en fazla risk altında olanlar ise 0-14 yaş grubundaki çocuklar. Kırsal alanda yoksulluk kız çocuklarını, kentlerde ise erkek çocuklarını etkiliyor. Üç ve üstü sayıda çocuğa sahip aileler yoksulluk açısından en riskli gurupta yer alıyor. Yoksul insanlar arasında ev sahiplerinin oranı yüzde 77'ye ulaşıyor. Ankete göre yoksulların tamamı sobalı evlerde otururken bir çoğu 100 metrekarenin altındaki evlerde ve gecekondularda yaşıyor.

Fatih ATİK

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır