kapat
04.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

İsviçre'de utanç günü


Swissair'ın uçuş iptali öncesi bütün bakanlar, para istemek için Credit Suisse Bank'ın Başkanı Muehlemann'ı aradı. Ancak Muehlemann, hiçbir telefona çıkmadı. Gazeteler, "Hiçbir bankacı hükümeti böyle aşağılamadı" derken, konkordato ilan eden Swissair'in hisseleri dün 41 franktan 1.25 franka düşerek yüzde 97 değer yitirdi
11 Eylül saldırıları, dünyada tarih kitapları en ince ülkelerden biri olan İsviçreliler'e, torunlarına anlatabilecekleri bir hikaye bıraktı. Ülkenin yarattığı en büyük "marka" olan Swissair'ın hisseleri, önceki gün uçuşların durdurulmasından sonra gün içinde yüzde 97 değer kaybetti. Şirketin önceki günkü kapanışta 41.90 İsviçre Frank'ı olan hisse senetleri dün sabah açılışın hemen ardından belki de dünya tarihinde ender görülen bir düşüşle 1.63 Frank'a kadar indi. Ancak bu seviyeden sonra gelen alımlarla 5.80 Frank düzeyinden kapandı. Gün sonundaki değer kaybı ise yüzde 87 oldu. Bu gelişmenin ardından Swissair Başkanı Mario Corti, şirketin konkordato ilan ettiğini açıkladı.

'AŞAĞILANDIK'
Ancak normalde sakin ve huzura dayalı yaşam düzeni ile tanınan İsviçre'de, geçen hafta yapılan silahlı saldırının ardından bu ikinci şok, panik yarattı. Basının üzerinde durduğu nokta ise daha farklıydı. Önceki gün, Swissair'ın uçuşlarını iptal etmesi gündeme gelince birçok milletvekili ve bakan, parasal destek sağlayabilmek için İsviçre'nin güçlü bankaları Credit Suisse ve UBS'i telefon yağmuruna tuttu. Ancak ne UBS Başkanı Marcel Ospel ne de Credit Suisse'in Başkanı Lukas Muehlemann bakanların telefonuna çıktı. Böylece gereken destek zamanında bulunamamış oldu ve Swissair uçuşların iptal edildiğini açıkladı.

Dünkü İsviçre gazetelerinin manşetlerini, işte bu olay süslüyordu. Olaya çok sert tepki veren İsviçre'nin ikinci büyük gazetesi Tages Anzeiger, "Demokratik yollarla seçilmiş hiçbir İsviçre Hükümeti, bir bankacı tarafından bu kadar aşağılanmadı" ifadesini kullandı.

Credit Suisse'in dün sabah Swissair'e 866 milyon dolar kaynak sağlamayı kabul etmesi ise İsviçreliler tarafından "timsah gözyaşları" olarak nitelendi.

HÜKÜMET DESTEĞİ
Swissair, bu yardıma rağmen borçlarını ödeyip uçuşlara başlayamazken, hükümet kurtarma operasyonu için düğmeye bastı. Geçen yıl, aynı şekilde zor durumda kalan Bank Cantona Geneve'in kurtarılması için kaynak sağlayan hükümet, dün yaptığı toplantıda Swissair'in kurtulması için yardım kararı aldı. Şirket adına bankalarla kredi pazarlığı yapacak olan hükümet, kararın bütün kabine tarafından onaylanması gerektiği için ayrıntıları açıklamadı.

Sabena için Belçika Hükümeti devrede
Swissair, konkordato ilan etmesinin ardından, iştiraki olan Sabena nedeniyle Belçika Hükümeti ile ciddi bir gerginlik yaşıyor. Belçika kökenli şirketin yüzde 49.5'ini elinde bulunduran Swissair'in patronu Mario Corti'nin, "Yükümlülüklerimizi yerine getiremeyeceğiz" diyerek, Sabena'ya dün aktarılması öngörülen 139 milyon euro'yu ödeyemeyeceklerini bildirdi.

BÜYÜK GERGİNLİK
Sabena'nın hisselerinin yüzde 50,5'ine sahip olan Belçika Hükümeti Swissair'in tavrını bir "skandal" olarak nitelendirdi ve mahkemeye başvuracağını açıkladı. Swissair, dün Brüksel'e yapacağı 3 uçuşunu, "haciz" veya "Sabena personelinin tepkisi" endişesiyle iptal etti.

Konkordato ilanını dün açıklayan, tüm yabancı şirketlerle ilişkilerine son vereceğini bildiren ve 2 bin 560 çalışanını işten çıkaracak Swissair, başka çıkar yol kalmadığını bildirdi. Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, hükümetinin iflasa karşı korunma talebinde bulunan Sabena'ya bir ay için birkaç milyar Belçika Frank'ı köprü finansman sağlayacağını açıkladı. Verhofstadt, finansmanın Sabena'nın Belçika'da yeni bir havayolu şirketi kurması için verileceğini bildirdi.

'ÜZGÜNÜM, KONKORDATO İLAN ETTİK'
Swissair Başkanı Mario Corti, şirketin içine düştüğü zor durumdan kurtulmasının kolay olmadığını belirterek, "Üzgünüm, ama borçlarımızı ödeyemeyeceğiz" dedi. Bu açıklamanın ardından Swissair konkordato ilan ederken, sorunlar, bu şirketlerin Türkiye'deki bürolarına da yansıdı. Sabena ve Polonya Hava Yolları LOT ile ortak büro kullanan Swissair'da işlemlere devam edildi, ancak iki gün için hiçbir işlem yapılmayacağı açıklandı.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır