kapat
04.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Savoy Oteli sinek avlıyor


"Şu lobinin haline bak. IRA'nın Londra'yı top ateşine tuttuğu 80'lerde bile bu otelin lobisi bu kadar sessiz olmadı."
Ünlü Savoy Hotel'in 40 yıllık müdürü John Laugan 11 Eylül sonrası sinek avlayan otellerinden böyle söz ediyor.

Savoy gerçekten boş. Üstelik sezonun en hareketli ayı Ekim'de. Teröristler New York'tan sonra Londra'yı da tam kalbinden vurdu sanki. Londra'daki diğer 5 yıldızlı otellerin durumu da Savoy'dan farklı değil. İngiliz Turizm İdaresi (BTA) bölge müdürü Melisa Newton, "Durum böyle devam ederse turizm endüstrisi en az 30 bin kişiyi işten çıkartmak zorunda kalacak. Ladin Londra'yı en duyarlı yerinden vurdu" diyor.

SAĞIR SULTANLAR ÇOK
Londra sokaklarında Amerikalı turist görmek neredeyse şans işi. Terörle daha yakın tanışıklığı olan Fransız, İspanyol ve İtalyanlar sokaklarda korkusuzca dolaşıyor. Türkler ise ekonomik sıkıntı nedeniyle zaten uzun bir süreden beri ortalıkta görünmüyor. İnanılması güç olsa bile Kuzey Londra'da yaşayan ilticacıların bazıları hâlâ olayı bilmiyor; Apo'yu tanıyor ama bin Ladin adını hiç duymamış.

Otellerin yanı sıra eğlence yerlerinde pub, bistro, bar, restoran ve diskolarda da durum pek farklı değil. Londra'ya ayak basan her turistin uğrak yeri ünlü Harrods, Selfridges, Harvey Nichols, Oxford Street'deki alışveriş merkezlerinde durgunluk var. Halk akşamları ve hafta sonları evde oturmayı tercih ediyor. Psikologların "bin Ladin sendromu" adını verdiği 'zamanı belirsiz terör korkusu'nu yaşıyor Londralılar.

Piyasalardaki durgunluğa rağmen Londra'da gaz maskesi, beyaz çarşaf, keten battaniye, el feneri, pille çalışan radyo ve televizyonlar, hatta yoğurt satışları bile arttı.

KİRALIK SIĞINAK EL YAKIYOR
Ladin'in Thames nehrine havadan zehir atacağı söylentileri bir gecede süpermarketlerdeki şişe sularını kuruttu. Güney İngiltere'deki ikinci dünya savaşından kalma sığınıklar şu sıralarda Londra'nın göbeğindeki milyon dolarlık malikanelerden daha değerli. Sığınakların kirası kişi başına 8-10 bin dolardan başlıyor. Lawrence Corner mağazasının müdürü, 'Ladin yeni bir ticaret sahası yarattı' diyor.

JAN DEVLETOĞLU

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır