kapat
04.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Eller tetikte


ABD, NATO'dan resmen yardım talep ederek, müttefik ülkelere harekat önlemlerinin yer aldığı ayrıntılı bir liste sundu. NATO Daimi Konseyi de 5'inci maddenin resmen çalıştırılmasına karar verdi. ABD düğmeye basmak için kolları sıvadı.
ABD'nin Afganistan'a düzenleyeceği harekat için artık tüm hazırlıklar tamamlandı. Hedefleri teker teker belirleyen ABD, bölgedeki askerlerinin sayısını daha da artırdı. NATO'nun da ABD'nin yardım isteğine olumlu karşılık vererek 5'inci maddeyi yürürlüğe sokmasıyla müttefiklerinin desteğini arkasına alan ABD, düğmeye basmak için zaman kollamaya başladı.

TÜRKİYE RESMEN SAVAŞTA
NATO sözcüsü Yves Brodeur, ABD'nin NATO'dan resmen yardım talep ettiğini açıklayarak, müttefik ülkelere harekat önlemlerinin yer aldığı bir liste sunulduğunu söyledi. Listede hem askeri destek hem de dolaylı yardımı içeren maddeler bulunduğu bildirildi.

ABD'nin "kollektif yardım" istemesinin NATO Kuruluş Yasası'nın 5'inci maddesinin çalıştırılması anlamına geldiğini belirten sözcünün sabah yapılan NATO Daimi Konseyi toplantısında da 5'inci maddenin resmen çalıştırılmasının kararlaştırıldığını açıkladı. 5'inci maddenin yürürlüğe girmesiyle birlikte aralarında Türkiye'nin de bulunduğu NATO ülkeleri Afganistan'a karşı savaşta resmen yer almış oldu.

BERABER PLANLAYALIM
Ancak 5'inci maddenin yürürlüğe girmesine Avrupa'dan şartlı destek geldi. Fransa Başbakanı Lionel Jospin, ABD'nin Fransa'dan terörizmle mücadeleye askeri katkı sağlamasını beklemesi halinde, kendilerini siyasi hedeflerini tanımlanması ve eylemlerin planlanması aşamalarına tamamen dahil etmesi gerektiğini söyledi. Jospin, Fransa'dan askeri katkı sağlamasını bekliyorsa ABD'nin kendilerini aşamalardan haberdar etmesinin önemine işaret etti ve Avrupa'da terörizmle mücadele eylemlerinin koordinasyonunu sağlamakla yükümlü daimi bir yapı oluşturulması gerektiğini belirtti.

23 HEDEF BELİRLENDİ
Dİplomatİk alanda bu gelişmeler yaşanırken ABD istihbarat servisleri, operasyonda vurulacak 23 terörist kampını ve Taliban güçlerini belirledi. Washington Times gazetesinin Pentagon yetkililerine dayandırdığı habere göre, vurulması hedeflenen 23 kampın büyük bölümü Kabil ve Celalabad kentleri yakınında bulunuyor. Gazete Ladin'in kamplarının yanı sıra Taliban'ın az sayıda savaş uçağı ve tankını barındıran askeri üslerin de vurulacağını yazdı.

Bölgedeki askeri gücünü giderek artıran ABD, eski Sovyet cumhuriyetlerinden Özbekistan ve Tacikistan'a da binden fazla komando gönderdi. Özbekistan ve Tacikistan'a gönderilen askerlerin New York yakınlarındaki Syracuse'de görev yapan 10'uncu Dağ Komando Birliği askerleri olduğu belirtildi.

ABD ÖZBEKİSTAN'DA ÜSLENECEK
Bölgeye ilk kez asker gönderen ABD'nin, harekatın merkezini de Pakistan'dan Özbekistan'a kaydırmak niyetinde olduğu belirtildi. New York Times gatezesi, Pentagon yetkililerinin Pakistan'daki üsleri kullanmama niyetinde olduğunu yazdı. Gazetenin haberine göre, 11 Eylül saldırısından sonra Afganistan'a düzenlenecek kara ve hava harekatı için Pakistan'daki üslerin kullanılması gündeme geldi. Ancak, ABD'li ve Pakistanlı yetkililer, bölgede büyüyen Amerikan karşıtlığını gerekçe göstererek Pakistan'ın dengeli kullanılması gerektiğini belirttiler.

Önceki gece Suudi Arabistan, Mısır ve Özbekistan'ı kapsayan 3 günlük bir tura çıkan ABD Dışişleri Bakanı Rumsfeld'in Özbek yetkililerle yapacağı gürüşmelerde Pazartesi günü hava sahasını açmayı kabul eden Özbekistan'ın üs olarak kullanılmasını gündeme getireceği bildiriliyor.

Rakamlarla savaş
50 bin: Şu anda bölgede olan müttefik askerlerin sayısı

400: Bölgedeki savaş uçağı sayısı

17 bin: Orduya çağrılan yedek asker sayısı

40: Bölgedeki savaş gemisi sayısı

4: Körfez'deki uçak gemisi sayısı

60 milyar dolar: Dünya Ticaret Merkezi'ne yapılan saldırıların New York'a verdiği zarar

1 milyar dolar: Kulelerin yıkılmasından kaynaklanan zararı karşılamak için piyasaya çıkarılacak bonoların değeri

50 milyon dolar: Kuzey İttifakı'nın işbirliği için Bush yönetiminden istediği para

1.5 milyon dolar: Saldırıların İngiliz BBC televizyonuna getirdiği haftalık ekstra masraf

900: BBC'nin kiraladığı uydu sayısı

400: Saldırılardan sonra FBI tarafından gözaltına alınan veya tutuklanan kişi sayısı

6 milyon dolar: Ladin yanlısı olduğu iddia edilen örgütlerin Amerika'da dondurulan mal varlıklarının değeri

214: Ladincilere ait olduğu iddiasıyla Almanya'da dondurulan banka hesabı sayısı

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır