kapat
02.10.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
METİN MÜNİR(mmunir@sabah.com.tr )

Tanrı kürkü korusun

Daha sonra hep birlikte saçlarımızı yolabiliriz. Önce saygıdeğer meslektaşımız Muharrem Sarıkaya'nın Hürriyet'te yayınlanan Turizm Bakanı Mustafa Taşar ile söyleşisine bir göz gezdirelim.

Taşar, tur operatörleri ile görüşmelerde bulunmak ve fuarlara katılmak üzere Almanya, Japonya ve Rusya'yı içine alacak seferi için havaalanına giderken telefonla arıyor Sarıkaya'yı. Yani uzun sürecek bir "ye kürküm ye" seferinin başlangıcında.

Amacı "ABD'deki saldırı sonrasında turizmde iptallerin olduğu iddialarını kesin bir dille yalan(lamak)."

''İptalin oranını söyleyeyim de herkes öğrensin'' diyor. ''ABD'deki terörist saldırı sonrasında, ABD'den gelecek olanlarda yüzde 20 oranında düşüş oldu. Bu, şu demek: ABD'den 500 bin civarında turist geliyor. Yüzde 20'si olaydan sonra gelemedi. Yani 100 bin kişi kadar. Bunun bütün içindeki payı ise yüzde bir.''

Şimdi iptallerfkonusuna bir de başka gözlerden bakalım.

New York Başkonsolosluğu Tanıtma Ataşeliğinin Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanlığı'na yolladığı mektupta "korkunç terörist saldırıları, (...) diğer ülkelere olduğu gibi, ülkemize olan seyahatlerin de ilk etapta büyük oranda iptal edilmesine neden olmuştur" diyerek turizmde iptaller olduğunu kesin bir dille doğruluyor.

(TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy sadece ABD'de Türkiye'ye yönelik iptal oranının yüzde 50 - 60 arasında olduğunu söylüyor.

Yaptığım araştırmaya göre İstanbul'daki büyük otellerde doluluk oranı yüzde 10 - 20 düzeyine düşmüş vaziyette. ABD'deki terörist olaydan önce bu oran yüzde 80 - 90 civarında dolaşıyordu. Bazı otellerde işten çıkarmalar başladı (Swissotel, Hyatt) bazılarında ise personelden ücretsiz izin yapmaya hazır olmaları istendi (Conrad). Bir otel (Ritz Carlton) daha kapılarını açmadan, işe başlatacağı personelin büyük bir bölümüne gelmemelerini söyledi. Neredeyse bütün oteller, taşeron firmalara kapıyı gösterdi.

İptallerin içerisinde en büyük oran Amerika'dan. Birçok şirket denizaşırı seyahatleri durdurdu. Kongreler erteleniyor. ABD'nin kendi turizm endüstrisi büyük bir kriz yaşıyor. Amerikan uçaklarındaki doluluk oranlarında bir yıl önceye nazaran yüzde 70 - 80 düşüş var. Manhattan'daki lüks otellerde doluluk oranı 11 eylülde yüzde 93 iken 16 eylülde yüzde 41 oldu.

New York'a veya Miami'ye gitmeye çekinen Amerikalılar herhalde İstanbul'a gelmeyecek.

Şimdi soralım: Bütün bunları herkesten daha iyi bilme durumunda olan Sayın Turizm Bakanı neden havaalanına giderken sevgili meslektaşımızı arayıp, "turizmde iptaller olduğu iddialarını kesin bir dille yalan(lamak)" ihtiyacını duydu?

Doğruları söylemek ona zor geldiği için mi? Dünyadan haberi olmadığı için mi? Gerçeklerle yüz yüze gelmeye tahammül edemeyeceğimizi sanıp bize acıdığı için mi? Aptal olduğumuzu sandığı için mi?

Neden? Neden? Neden?
Belki dönüşünde Sarıkaya'yı arayıp bu şıklardan hangisinin ona bu söylediklerini söylettiğini söyleyerek bizi aydınlatır.

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır