|
|
 |
| |
|
100 hedef belirlendi
Uydu görüntülerindeki hayvan ölülerinden yeri tespit edilen kimyasal silah fabrikası vurulacak. Afyon tarlaları ile eroin imalathaneleri vurularak Taliban'ın gelir kaynakları kurutulacak. Ladin'in 55 terör kampı ile Taliban'ın kontrolündeki havaalanları bombalanacak
ABD askeri yetkilileri Afganistan'a düzenlenecek saldırının ilk günlerinde vurulacak 100 hedefi belirledi. Pakistan ve Rus istihbarat ajanlarıyla yapılan toplantılar sonucu belirlenen hedefler gizli tutuluyor. Ancak askeri kaynaklardan sızan bilgilere göre Amerikan saldırıları Afganistan'ın güneyindekmi Kandahar ve Celalabat kentlerinde yoğunlaşacak. Ladin'in terör örgütünün altyapısı ile Taliban'ın iktidar merkezleri vurulacak.
LEŞLER ELE VERDİ
İlk hedefler arasında kimyasal silahlar üreten bir fabrika bulunuyor. Ladin'in kimyasal silah fabrikasının yeri, uydu fotoğraflarında tespit edilen çok sayıda ölü hayvan sayesinde belirlendi. Bir sonraki hedef yerleri uydu görüntüleriyle teker teker saptanan Ladin'in 55 terör kampı olacak. Ardından afyon tarlaları ve eroin imalathaneleri vurularak Taliban'ın en büyük gelir kaynakları kurutulacak.
Bunların yanı sıra Taliban'a ait radyo istasyonları, resmi binalar ve askeri tesislerin Pentogan'un "vurulacak hedefler" listesinde yer aldığı belirtiliyor. Taliban'ın Kabil, Kandahar, Shindant ve Herat'taki havaalanları da bombalanacak. Bu alanlarda bulunan Taliban'a ait 10 kadar savaş uçağı ve 20 kadar helikopter ortadan kaldırılacak.
8 BİN KOMANDO
İlk saldırıların ardından komando harekatı başlayacak. Şu anda 1500 Amerikan komandosu Özbekistan ve Tacikistan'a konuşlanmış durumda. 8 bin askerin ise yolda olduğu bildiriliyor. Bu birliklere Afganistan'daki operasyonları sırasında çok sayıda Taliban askerini esir almaları emri verildi. Esir alınan askerlerden elde edilecek bilgiler doğrultusunda Ladin'in yerini belirlemeyi hedefleyen Amerika, operasyonu bu bölgelerde yoğunlaştıracak. Amerika'nın saldırısı giderek yaklaşırken istihbarat birimleri de hummalı bir çalışma sürdürüyorlar. Terörizme karşı açılan savaş, Pakistan, Rusya, Tacikistan ve Amerika gibi normal koşullarda birlikte hareket etmeleri çok zor olan 4 ülkenin istihbarat örgütlerini bir araya getirdi. İstihbarat örgütlerinin en önem verdikleri konulardan biri ise Taliban'ın elindeki 80 Stinger füzesinin yerlerinin belirlenmesi. Amerika'nın 1980'lerde Afganistan'a verdiği 1000 Stinger füzesinin 80 tanesinin halen Taliban yönetiminin elinde olduğu sanılıyor. Bu füzelerin Amerikan uçaklarına ciddi bir tehdit oluşturmasından korkuluyor.
"ESKİ SİLAH İSTERİZ"
Rusya da Taliban'la savaşan muhaliflere verdiği desteği artırarak sürdürüyor. Ancak Rusya Savunma Bakanı Sergey İvanov, Afganistan'da Taliban yönetimine karşı savaşan muhalif güçlerin yalnızca çok iyi bildikleri eski Sovyet silahlarını istediğini söyledi. Rus İnterfaks ajansının haberine göre, İvanov, "Kuzey İttifakı, yalnızca eski Sovyet yapımı silahları beğeniyor. Modern Rus silahlarına ihtiyaçları olmadığını söylüyor" dedi. İvanov, Kuzey İttifakı'nın Kalaşnikof'tan başka silaha güvenmediğini söyledi. Kuzey İttifakı'nın topçu sistemleri, zırhlı personel taşıyıcı ve cephaneye gereksinim duyduğunu belirten İvanov, "Bu silahlar sıradan, ancak ısı değişimleri ve neme dayanıklı güvenilir malzemeler" diye konuştu.
Rusya Tacikistan'da bulunan 201'inci tümenini de 1500 askerle takviye etme kararı aldı. Tümen bünyesinde 3 piyade tugayı, 1 topçu tugayı, 1 roket tugayı ile bunlara bağlı birlikler yer alıyor.
TALİBAN TÜKENİYOR
Bu arada muhalif güçlerle savaşan Taliban'ın gücünün giderek azaldığı ve birçok komutanın saf değiştirmeye hazır olduğu ileri sürüldü. Pakistan'ın Peşaver kentindeki Afgan kaynakları Paktia, Nangahar, Lagman ve Kunar bölgelerinde Taliban'la ittifak yapan bazı komutanların, son gelişmeler karşısında Taliban'a sırt çevirmek üzere olduklarını kaydettiler.
Afganistan'daki gözlemcilere göre Taliban komutanları birçok bölgede kontrolü yitirdiler. Son gelişmelerden hiç memnun değiller. Taliban'ın büyük kentlerndeki konumunun henüz sarsılmadığı, ancak bazı uzak bölgelerde Taliban'ın yok olduğu kaydediliyor.
LADİN DESTEK KUVVET İSTEDİ
Amerika'nın saldırısı giderek yaklaşırken, Usame bin Ladin de Bosna, Kosova, Arnavutluk ve Makedonya'daki El Kaide ve İslami Cihat militanına çağrıda bulunarak, Afganistan'a gelerek savaşa katılmaları emri verdiği bildiriliyor. Debka adlı istihbarat sitesinin haberine göre bu iki örgütün Balkanlar'da 40 bin militanı bulunuyor. Bu militanların 6 bininin Afganistan'a gitme hazırlığında olduğu bildiriliyor.
|
|
 |
|