kapat
27.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Parasızlıktan devredemiyor


2001 yılında kriz nedeniyle özelleştirme yapamayan Özelleştirme İdaresi, Erdemir'e borçsuz devredeceği İsdemir için 100 trilyon arıyor.
Ancak idare kendi çalışanına bile zor maaş ödüyor. Özelleştirme Yüksek Kurulu, 8 Şubat 2001 günü İsdemir'deki kan kaybını önlemek için tesislerin 50 milyon dolar karşılığında Erdemir'e "borçsuz" olarak devrine karar verdi. Ancak İsdemir kurtarılmayı beklerken, bu yıl kriz nedeniyle satış yapamayan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) nakit sıkıntısı çekmeye başladı. Tüm işlemler tamamlandığı halde ÖİB çalışanlarının kıdem tazminatları için gerekli olan 100 trilyon bulunamadığı için devir yapılamadı.

Bu günlerde "Biz hazırız" diye ÖİB'nin kapısına giden İsdemir ve Erdemir, "Biraz daha bekleyin" yanıtı alıyor. Ekim sonuna kadar devri tamamlamak isteyen ÖİB'nin son umudu, kendisine tanınan borçlanma yetkisi sayesinde bu parayı temin edebilmekte. Erdemir yetkilileri, İsdemir ile ilgili tüm envanterlerin çıkarıldığını, görüşmelerin tamamlandığını belirterek, "ÖİB bize burayı borçsuz teslim edecekti. Ancak 'gelin alın' diyebilmesi için çalışanlara olan yaklaşık 100 trilyonluk borcun kapatılması gerekiyor. Bildiğimiz kadarıyla şu anda ÖİB'nin bunu ödeyecek parası yok" diyor.

ÖİB TEK YETKİLİ
İsdemir Genel Müdürü Necip Ebegil, "Şu anda tesislerin yüzde 100'u ÖİB'ye ait olduğu için, kurumun borçlarını kapatması gerekiyor. Halen çalışanlara 66.5 trilyon kıdem borcumuz var. Ancak memurlar arasından emekli olanların kıdem tazminatları da eklendiğinde bu rakam 100 trilyona çıkıyor. Bu para bulunduğu anda sorun çözülecek" dedi.

İsdemir, 7 ayda 89.4 trilyon zarar etti
İlk dört ayda 53 trilyon lira zarar açıklayan ve 8 bin 500 kişinin çalıştığı İsdemir'in temmuz sonu itibari ile zararı 89.4 trilyon liraya ulaştı. İsdemir Genel Müdürü Necip Ebegil'e göre zararın kalemlerini dikkatle incelemekte yarar var.

Çünkü, sadece bu dönemde 43 trilyonu işten ayrılan ve emekliye sevk edilenlere ödeme yapılmış. Yine Özelleştirme İdaresi'nden alınan 138 trilyon liralık kredinin faizi olarak ödenmesi gereken 30 trilyon lira da zarar hanesine işlenmiş.

Ebegil, "Bunları alt alta toplarsınız 73 trilyon lira ediyor. Bunun ötesinde demir çelik sektörüne devalüasyon ve pazardaki daralma oldukça olumsuz yansıdı" diyerek, İsdemir'in özel durumunun yanı sıra krizlerin de faturayı kabarttığını söyledi.

İsdemir'in borçlarıTrilyon TL
ÖİB'ye olan borç138
Vergi, SSK; KDV borcu40.8
Kıdem tazminatları66.5
Ticari borçlar31

Kardemir'i istemiyoruz
Son günlerde Kardemir için aranan çıkış yolları arasında Erdemir'in tesisleri devir alması seçeneği öne sürülüyor. Karabüklüler'in sıcak baktığı bu formüle Erdemir'in yaklaşımı ise oldukça soğuk. Erdemir yetkilileri, Kardemir'i inceleyen bir fizibilite raporlarının olmadığını belirterek, "Ortada dolaşan senaryolar tamamen bizim dışımızda yazılıyor. Bizim niyetimiz yok. Ancak bu senaryonun içine çekilir miyiz şimdilik kestirmesi zor diyor" şeklinde konuştu. Karabük'e giderek önceki gün incelemelerde bulunan Devlet Bakanı Hasan Gemici de henüz böyle bir sonuca varılmadığını söyledi. Karabük'te bu yönde bir talebin olduğunu doğrulayan Gemici, "Bir haftaya kalmaz hazırladığımız raporu Başbakan'a sunacağız. Ondan sonra formüller üzerinde dururuz" dedi.

Hacer GEMİCİ

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır