kapat
26.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
SEDAT SERTOĞLU(ssertoglu@sabah.com.tr )

Dersler...

New York'ta yaşanan dehşet saatlerinden sonra, yani daha sakin bir kafa ile düşünmeye başlayınca, bu vahşetten, bizim de dersler çıkarmamız gerektiği sonucu ortaya çıkıyor..

Türkiye'de de aynen ABD'de olduğu gibi, teröristler cirit atıyor.. Daha yeni yaşadık Gümüşsuyu'daki canlı bombayı.. Radikal sağ ve solun teröristleri içimizde.. Bütün bunların ışığında şunları sıralayabiliriz:

Birinci husus, gerek MİT, gerekse Terörle Mücadele Ekipleri, bu çeteleri ortaya çıkartmak, eylemlerini önceden önlemek için, daha fazla insan kaynağı kullanmak zorundalar.. Bu, Türkiye için son derece önemli..

İkinci husus, sokaktaki vatandaşı, çevresinde olup bitenlere karşı daha dikkatli ve duyarlı olmaya çağırmak.. Şüphelendiği en ufak gelişmeyi bildirmesi..

Üçüncü husus, bunların para kaynaklarına el koymak.. Bunlar, her türlü banka kanalı ile paraya ulaşıyorlar.. MİT'in elinde bu konuda önemli bilgiler olabilir.. Gerek kişi ve gerekse teröristlere yardım eden kurumları biliyordur MİT.. Bunların hakkından gelinmesi, Türkiye'de gerek sağ ve gerekse sol teröre, bu terörü besleyenlere ciddi darbe vurulmasını sağlayacaktır.

Türkiye'nin sadece tek başına ve ülke içinde bunu yapması yeterli olmayabilir.. Bu nedenle başta Almanya olmak üzere, Avrupalılar da, hem de hiç kıvırtmadan ve de hiçbir mazeretin arkasına saklanmadan, bu savaşa katılmalıdır

Dördüncü husus, NGO dediğimiz, bağımsız sivil toplum örgütlerinin artık çok ciddi biçimde denetlenmesidir.. Bunların hangileri teröre maddi destek vermektedir? Ancak noktada yaşla kuru ayrılmalıdır.. Bunun için de çok dikkatli olunmalıdır..

Türkiye, bu saldırıdan mutlaka dersler çıkartıp, bu çerçevede hızla harekete geçmelidir..

Türkiye ayrıca, Bush yönetimini, Avrupalı müttefeklerini, madem bu savaş global bir savaş olacak, Türk terör örgütleri konusunda uyarması ve onların da gerekeni yapmalarını sağlaması için ikna etmelidir..

Cem'in sözleri
Dışişleri Bakanı İsmail Cem, nihayet Washington yolcusu.. Geç olsa da, hiç olmamasından iyidir..

Şimdi gelelim Cem'in, Türkiye'deki açıklamalarında kullandığı ve pek fazla ilgi çekmeyen bir cümlesine.. Cem "Terörün coğrafyası olmaz" dedi.. Doğrudur olmaz.. Bu durum bizleri ister istemez "Acaba Irak konusunda Türkiye ne yapacak?" sorusunun cevabını bulmaya götürdü..

Türkiye'nin ne yapacağının cevabı, işte İsmail Cem'in bu cümlesinde gizli.. Biz Türkiye'nin, terörün her türlüsüne karşı olduğunu defalarca tekrarlaması nedeniyle, eğer Saddam Hüseyin bu işe karışmışsa, ki bu giderek kuvvet kazanıyor çünkü William Safire çok güçlü istihbaratı olan bir gazetecidir, o zoman Ankara, Taliban'a karşı aldığı tavırdan çok daha fazla etkin olmak zorundadır.. Çünkü, Irak bizi çok, ama çok yakından ilgilendirmektedir..

Irak konusundaki hassasiyeti nedeniyle, Türkiye bu bağlamda daha etkin rol almak zorundadır.. Bu konu öyle "İnşallah olmaz" mantığı ile beklenemez. Şimdiden ne yapacağımızı belirlememiz ve bu yönde harekete geçmemiz gerekiyor..

Terör, nerede olursa olsun, başı ezilmelidir.. İster Afganistan, ister Türkiye, ister Irak, ister Filistin ve ister ABD...

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır