kapat
25.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

KISA KISA KISA


Taliban: 2. uçağı da düşürdük
Taliban yönetimi ikinci bir Amerikan uçağını düşürdüklerini iddia etti ama ABD bu iddiayı doğrulamadı. Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Cheryl Erwin, "Bu konuda bir bilgimiz yok. Ne doğrulayabilir, ne de yalanlayabiliriz" dedi. Taliban, Cumartesi günü pilotsuz bir Amerikan casus uçağını düşürdüğünü açıklamıştı. Aynı gün akşam saatlerinde Amerikalı yetkililer, bir uçaklarıyla bağlantılarının kesildiğini, ancak düşürülüp düşürülmediği konusunun kesinlik kazanmadığını açıklamıştı. Amerikan yönetiminin elinde 2 tip pilotsuz uçak bulunuyor. "Predator" tipi pilotsuz uçakların değeri 5 milyon dolar. 15 milyon dolarlık "Global Hawk" uçakları ise daha yüksekten uçabiliyor. Radarları sayesinde geceleri ve bulutlu havalarda bile net fotoğraf çekebiliyor. Hedef üzerinde 40 saat kalıp, fotoğrafları hemen Pentagon'a iletebiliyor.

Kral Fahd'dan sonra Kuveyt Emiri de kaçtı
ABD-Afganistan krizi Körfez ülkeleri liderlerinin birer birer kaçmasına yol açtı. Kuveyt Emiri Şeyh Jaber el Ahmed el Sabah, geçirdiği beyin kanaması üzerine İngiltere'nin başkenti Londra'ya tedavi için götürüldü.

Önceki gün Suudi Arabistan Kralı Fahd'ın, güvenlik gerekçeleriyle Cenevre'deki sarayına kaçtığı haberleri gelmişti. Dün de Birleşik Arap Emirlikleri Emiri Şeyh Zaid bin Sultan el Nahyan'ın, Fahd gibi Cenevre'ye gittiği açıklandı. Ülkenin resmi haber ajansı, Emir'in gidişinin 'rutin sağlık kontrolü amaçlı' olduğunu bildirdi. Ancak 80 yaşındaki şeyhin sağlık sorunlarının ciddi olduğu için ülkeden ayrılmış olabileceği belirtiliyor.

En büyük nakliye uçağı İncirlik'te
Tüm dünyanın dikkatle izlediği İncirlik Üssü'ne son bir haftada 7 adet C-5 nakliye uçağı indi. Dünyanın en büyük nakliye uçağı olarak bilinen C-5'lerin yanı sıra, C-17, C-141 ve C-130 tipi nakliye uçakları da İncirlik'e peşpeşe inerek malzeme getirip görüldü. İncirlik'te sakin geçen hafta sonundan sonra dün yeniden hareketlilik gözlendi. Üsten öğle saatlerine kadar 22'si savaş uçağı olmak üzere toplam 36 uçak kalkış yaptı. İncirlik Üssü'nün çevresinde özel harekat birimleri bölgede kuş uçurtmuyor. Araçlarla üs çevresinde sürekli dolaşan özel harekat birimlerine ait ekipler, çevrede güvenliğin sağlanması için gayret gösteriyorlar.

FBI Türk Polisini uyardı: Sınırları denetleyin
ABD'de yaşanan saldırılar sonrasında harekete geçen FBI, Türkiye'yi insan kaçakçılığı olaylarıyla terör bağlantısı konusunda uyardı. FBI, çoğu Afgan binlerce göçmenin Türkiye'yi Avrupa'ya geçiş için sıçrama noktası olarak kullandığına dikkat çekti ve Türkiye'den sınır ve kıyılarını daha dikkatle denetlemesini istedi. FBI ayrıca Türkiye'deki Afgan ve Ortadoğulu mülteciler hakkında da bilgi istedi. Emniyet Genel Müdürlüğü ise son 5 yılda Türkiye'deki sığınmacı sayısının 12 bine yaklaştığını belirterek, sığınmacıların sürekli olarak kontrol altında tutulduğunu ifade etti.

Ünsal ERGEL

Afgan parası değer kazanıyor
Afganistan'ın terörist saldırılardan sonra hızla değer kaybeden ulusal parası Afgani, son günlerde önemli ölçüde değer kazandı. Afganistan ve Pakistan pazarlarında geçen hafta 78.500 Afgani eden ABD Doları'nın değeri bugün 55.000 Afgani'ye düştü. Böylece, Afgan parası ABD Doları karşısında 11 Eylül'de ABD hedeflerini vuran terör saldırılarından önceki değerine yaklaşmış oldu. Gözlemciler, Afgan parasının değerlenmesinde, Afganistan'daki Taliban yönetiminin yakında sona ereceği beklentilerinin rol oynadığını belirtiyorlar.

Ladin'in ağabeyi, Bush ile iş ortağı çıktı
Daily Mail gazetesi, terörist Usame bin Ladin'in ağabeyi Selim'in, 1970'lerin sonunda Başkan George W. Bush'la ortak iş yaptığını yazdı. İddiaya göre; 1968'de babalarının ölümü sonrası Selim bin Ladin, Ladin ailesi ve servetinin başına geçti. Usame o günlerde 13 yaşındaydı. Selim, 1978 yılında Bush'un yakın dostu James Bath'ı işe alınca, Bush'la tanışma fırsatı oldu. Daha sonra Selim'in emriyle Bath, Bush'un Arbusto şirketine 50 bin dolarlık bir yatırım yaptı. Bush ile Selim'in Teksas'taki iş ilişkileri, Selim 1983'te ölene kadar devam etti. Selim'in kardeşi Usame ise 30 yıl sonra Bush'un en büyük düşmanı oldu. Bush da Usame'nin ABD'deki malvarlıklarını dondurdu.

"Bomba var" diyen Türk müzisyene 60 gün hapis
Türk asıllı Avustralyalı kemancı Sinan Saffet Acar, Kanada'nın Toronto kentindeki havaalanı görevlilerine espri yapayım derken 60 gün hapis cezası aldı. 16 Eylül'de Toronto-Paris seferi öncesi Acar, biletini kontrol ettirirken, bavulunda bomba olduğunu söyledi. Air France yetkilileri bir anda panik oldu. Olay yerine gelen polis uçaktaki tüm yolcu ve bavulları aradı. Sefer 2 saat gecikti. Acar, "Bomba yoktu. Ben şaka yaptım" deyince yetkililer çılgına döndü. Genç kemancı defalarca özür dilese de gözaltına alındı. Dünkü dava sonunda da 60 gün hapis cezasına çarptırıldı.

İngilizler, parmak izli kimlik kartı çıkartıyor
İngiltere ve Amerika, terörle mücadele kapsamında yeni güvenlik önlemleri alıyor. İngiliz hükümeti, halkına yeni kimlik çıkarıp bunları taşıma zorunluluğu getirecek. Pasaport ve ehliyet dışında kimlikleri bulunmayan İngilizler'e, 'parmak izi ile göz taraması' bulunan kimlikler verilecek. Polise "uzun gözaltı süresi, telefon dinleme" ayrıcalıkları da tanınacak. Amerika da havalimanlarında yolcuların kontrol edileceği "yüz tarayıcısı" yerleştirecek. Görüntüler, FBI arşiviyle karşılaştırılacak. Teröristler uçağa binmeden yakalanacak.

Devrik Kral, ziyaretçi akınına uğradı
İtalya'nın başkenti Roma'da 1973 yılından bu yana sürgünde yaşayan Afganistan Devrik Kralı Muhammed Zahir Şah son günlerde ziyaretçi akınına uğramaya başladı. Önceki akşam BM Afganistan Temsilcisi Francesco Vendrell ile görüşen Zahir Şah dün akşam da Devrik Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani'nin kendisine gönderdiği Duşanbe Büyükelçiliği`nden Mahayuddin Mehdi ve beraberindeki heyetle görüştü. NATO'den 5 kişilik bir heyet de bugün ya da yarın Zahir'le görüşecek.

Terörist, Mısır liderine mektup yazmış
Fransız devlet kanalı TV3, akşam haberlerinde Suudi terörist Usame bin Ladin'in Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e gönderdiği mektubun içeriğini açıkladı. İddiaya göre, Ladin 13 Haziran'da kaleme aldığı mektupta şunları yazdı: 20-22 Temmuz'da Cenova'da yapılacak G8 zirvesinde Amerika Başkanı George W. Bush başta olmak üzere birçok devlet liderine saldırı düzenleyeceğim...

Kazım AKAR

Ladin, 'Haçlı Seferi'ne gönderme yaptı
Suudi terörist, dün de Bush'un kırdığı 'Haçlı Seferi' potuna gönderme yaparak El Cezire televizyonuna bir açıklama gönderdi. Ladin açıklamasında, "Pakistan'daki din kardeşlerimizi uyarıyoruz: Amerikan haçlı seferi güçlerinin Pakistan ve Afganistan'ı işgal etmesine engel olun. Karaçi'de ABD karşıtı gösterilerde ölen 4 kişi, Haçlı Sefercisi'ne (Bush) karşı verilen mücadelede İslam'ın ilk şehitleridir" dedi.

Çek lider Havel, bir kez daha hastanelik oldu
Gelecek hafta 65 yaşına girecek olan Çek Cumhuriyeti lideri Vaclav Havel, İtalya seyahati öncesi kalp ritminde bozukluk teşhisiyle hastaneye kaldırıldı. İtalya'ya giden uçağın havalanmasından kısa bir süre önce fenalaşan Havel, uçaktan yürüyerek çıkarak, yardım istedi. Havaalanı ambülansıyla hastaneye kaldırılan Havel'in durumunun iyi olduğu açıklandı. Nabzının normalden 2 kat fazla attığını belirten doktorları, "Birkaç gün daha hastanede kalacak" diye konuştu. 5 yıldır kalbinden şikayeti olan Havel, 1998 yılında kalp krizi geçirdi.

Kurtarma köpekleri bunalıma girdi
Dünya Ticaret Merkezi'nin enkazında kurtarma çalışmalarına katılan köpekler, 10 gündür enkaz altında canlı ya da cesete ulaşamadıkları için bunalıma girdi. Sayıları 7 bini bulan kayıplardan hiçbirine ulaşamayan köpekler, işlerini iyi yapamama psikolojisi yaşamaya başladı. 60 bin metrekarelik enkaz alanını günde 12 saat burunlarıyla koklayan FBI'a ait 200 köpek, garip bir şekilde havlamaya başladı. FBI yetkilileri, köpeklerin bir kısmını merkeze geri gönderdi. Tedavi altına alınan köpeklere ruh sağlıklarını geri kazanmaları için Mozart ve Handel dinletiliyor.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır