kapat
19.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Asıl savaş yeraltında


Afganistan'a kara harekatı düşünen Amerika'yı Ruslar'ın düştüğü tuzağın aynısı bekliyor. Ladin, 80'lerde yeraltındaki su kanallarını CIA'dan aldığı paralarla kent büyüklüğünde üsler haline getirdi. 80 kişi bu sığınakta 6 ay rahatça yaşayabiliyor
Afganistan'a kara harekatı düzenleyecek olan Amerika, ülkenin dağlık yapısından çok Suudi terörist Usame bin Ladin'in 10 yılda inşa ettiği yeraltı sığınaklarından çekiniyor. Ladin, küçük bir şehri anımsatan bu sığınakları, Sovyet işgali sırasında Merkezi Haberalma Teşkilatı'ndan (CIA) aldığı paralarla inşa etti. İngiliz Guardian gazetesine göre, Ladin ve adamları 1 haftadır bu sığınaklara yığınak yapıyor.

İLKİNİ 1986'DA İNŞA ETTİ
Ladin, Sovyet işgali sonrası Afgan mücahitlere destek amacıyla 1980'lerin başında Pakistan'ın Peşavar kentine gitti. Görevi, Pakistan-Afganistan sınırındaki Hayber Geçiti'ne mücahitler için yollar ve tüneller inşa etmekti. Suudi Arabistan'dan getirttiği buldozerlerle yollar yaptı. Cepheye geçtikten sonra CIA'yla bağlantı kurdu. CIA'dan 6 yılda 6 milyon dolarlık silah yardımı aldı. 1986'da ABD'yle bağlarını koparan Ladin, Khost kentindeki dağlara ilk sığınağını inşa etmeye başladı. Bu sığınağa bir hastane, bir kütüphane ve bir koğuş sığdırdı. ABD'ye cihad ilan eden Ladin, Khost'da 6 yeraltı kampı kurdu. Bunları tünellerle birbirine bağladı. Bu kamplar, yerin 30 metre altında buluyordu. Sovyet askerleri, Afganlar'ın yeraltından saldırdığını anladığında 10 bin Rus askeri ölmüştü. Bunun üzerine Ruslar, sığınakları bombalamakla görevli 2 ekip kurdu. Ancak ekipteki askerlerin çoğu tünellerde bubi tuzaklarına yenildi.

BUBİ TUZAKLARIYLA DOLU
1998'de ABD'nin ilk bombardımanın ardından, Pakistan gizli servisinin de maddi desteğini alan Ladin sığınak inşaatına devam etti. Bu kez ana üssünün bulunduğu Kandahar'da küçük bir kenti andıran sığınaklar yaptırdı. Bubi tuzaklarıyla dolu bu sığınakta yolunu kaybeden, yılanlarla dolu odalara çıkıyor. Daha sonra Kunar ve Paktia bölgesiyle Bakhtiar bölgesindeki Zazi Dağları'nda da labirenti andıran sığınaklar yaptı. Bazıları yalnızca cephanelik görevi görüyor. Taliban muhalefetine göre Ladin, sığınak inşaası için yurtdışından mimar ve mühendis getirdi. Onlara 3 bin 500 dolar aylık verdi. Londra'daki El Şarkül Awsat gazetesine konuşan bir Alman mühendis de, "Kandahar yakınlarında bulunan Celalabad bölgesindeki dağlarda sayısız yeraltı tüneli var. Yapımlarına 1998 bombardımınından 6 ay sonra başlandı. Dağ eteklerindeki sığınakların genelde özel girişleri bulunuyor. 80 kişi çok rahat 6 ay bu sığınaklarda yaşayabilir" diyor.

SU TÜNELLERİYLE BİRLEŞTİRİLDİ
Sığınakların en büyük özelliği de Büyük İskender döneminde yapılan su kanallarıyla birleştirilmiş olması... Bu su kanalları, ülkedeki 4 büyük kenti birbirine bağlıyor. Yeraltındaki su tünelleriyle sığınaklarını birleştiren Ladin, su sorununu da çözmüş oldu. Amerika, sığınaklarda Sovyet ordusunun kullandığı "psikolojik bomba"yı kullanabilir. Bomba, sığınakta patladığı zaman etrafa büyük bir çınlama sesi yayılıyor. Dayanamayan militanlar dışarı kaçıyor. Rus Kızıl Ordusu, bu bombayı 1989'da sona eren savaşın sadece son 2 yılında kullanabildi.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır