|
|
|
İstanbul'un varoşları jet hızıyla satılacak
Maliye, üzerine şehirler inşa edilen 280 bin hektarlık Hazine arazisinin satışı için İstanbul belediyeleri ile görüşmelere başladı
IMF'nin 2002 yılı için 10 katrilyon liradan fazla faiz dışı fazla isteği, enflasyonun yüzde 30'un altına çekilmesi ısrarı karşısında gözler yeniden hazine arazilerine çevrildi. Hazine arazilerinin satışını hızlandırma yasasının etkin kullanımı için bir dizi toplantı yapıldı. En önemli gelir getirecek kalemin, üzerinde Sultanbeyli, Ümraniye ve Dudullu gibi, adeta şehirler kurulan orman arazisi dışına çıkarılmış işgalli araziler olduğu belirlendi.
KONUT SAHİPLERİNE SATILACAK
Maliye'nin planı işlerse, bu araziler için kişisel hak sahipliğini belirleyen genel tapu tescilleri yapılacak. İmar durumuna göre bu araziler bedeli karşılığı belediyelere devredilecek. Belediyeler bu arazileri, üzerinde binası bulananlara satacak ve yüzde 15'e kadar kendi payını aldıktan sonra kalan tutarı Maliye'ye yatıracak.
12 BİN İŞGALCİ KÖY VAR
Maliye'nin, Orman Bakanlığı'ndan aldığı arazi bilgilerinin detaylı incelemesine başlandı. Ülke genelinde, orman arazisi vasfını kaybetmiş alanların 458 bin hektar olduğu, paraya çevrilebilecek brüt arazi genişliğinin 288 bin hektarla sınırlandığı belirlendi.
288 bin hektarlık arazinin, kısa sürede nakde dönebileceği tahmin edilen 30 bin hektarlık kısmının İstanbul'da olduğu anlaşıldı. İstanbul ve Antalya'daki işgalli arazilerin yanı sıra 12 bin köyün de, orman statüsü dışına çıkarılmış hazine arazilerinde işgalci ya da ön izinli durumda olduğu görüldü.
Bakan ne diyor
Maliye Bakanı Sümer Oral, hazine arazileri satışını hızlandırmaya çalıştıklarını bildirdi ve şu bilgileri verdi:
"Orman alanı dışına çıkarılmış, artık şehir merkezlerinde kalmış hazine arazilerinin satışı için hem tapuyla hem de belediyelerle işbirliğine gidiyoruz. İlk etapta, geçici tapu tescil işlemleri yapılacak. Bu alanların imar durumlarına göre belediyelere devri ve belediyeler eliyle satışı yapılabileceği gibi uygun yerlerde ilgili vatandaşlara tek tek satışı da yapılabilecek. Bu satışlardan belediyelere de pay verilerek katılım sağlanacak,bürokratik engeller ortadan kaldırılacak.
Bizim için en önemli merkez İstanbul olarak gözüküyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve sınırları içinde orman arazisi dışına çıkarılmış hazine gayrimenkulü bulunan ilçe belediyeleri ile toplantı yaparak, koordinasyonu sağlayacağız. Gelir beklediğimiz alanlar orman arazisi dışına alınan bu hazine malları."
Okan MÜDERRİSOĞLU
|
|
|
|