kapat
13.04.2001
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarý Sayfalar
Ýstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arþiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
OKAY GÖNENSÝN(ogonensin@sabah.com.tr )

Topyekžn savaþ

Artýk yeni bir dünya var. Üçüncü Binyýl'a yeni bir savaþ mantýðýyla giren bir dünya var. Amerika'nýn göbeðine yapýlan 11 Eylül saldýrýsý sadece Amerika'yý deðil bütün dünyayý "þok"a soktu.

Þokun ana nedeni kuþkusuz, saldýrýnýn çok güçlü ve ayrýntýlý bir örgütlenmenin sonucu olmasýdýr. Olay, bir anlýk boþluktan yararlanan bomba yüklü bir kamyon olayý deðildir. Uzun bir çalýþma, planlama ve çok sayýda insandan oluþan saðlam bir örgütlenmenin sonucudur.

Þokun ikinci nedeni de, bütün güvenlik sistemleri görkem ve efsanelerinin boþa çýkarýlmýþ olmasýdýr. Dünyanýn tepesi casus uydularla doludur, insan hareketleri bile uzaydan izlenebilmektedir; her türlü haberleþme dinlenebilmekte, izlenebilmektedir. Rota deðiþtiren bir uçaðýn farkedilmemesi mümkün deðildir. Amerika'nýn iç ve dýþ güvenlik örgütlerinin güçleri, kapasiteleri ve bütün dünyaya yayýlmýþ etkinlikleri bilinmektedir.

Ama bir grup "ölüm komandosu", bütün bu güvenlik örgütlerini, sistemlerini atlatarak Amerika'nýn "can damarlarý"na vurmuþtur. Ýstihbarat ve güvenlik örgütlerinin hazýrlandýklarý muhtemel senaryolar arasýnda böyle bir saldýrýnýn hiçbir þekilde öngörülmemiþ olduðu anlaþýlmaktadýr. Uzun bir hazýrlýk gerektiren böyle bir saldýrýyý "hissedememiþler"dir.

Listenin baþýndaki zanlýlar
Saldýrý, terör eylemlerinin birinci hedefi olan "þok" ve "panik" durumu yaratma açýsýndan sonuç almýþ olmaktadýr. Bütün dünyayý kaplamýþ olan gerilim, bir "topyekžn savaþ psikolojisi"ne dönüþmektedir.

Bu savaþýn hedefi kim ya da kimler olacaktýr?

Amerikalý yetkililer, Baþkan Bush da dahil olmak üzere herhangi bir hedef göstermemekte, hiçbir tahmin yapmamakta, son derece özenli davranmaktadýrlar.

Saldýrýnýn üzerinden 24 saat geçtiðinde, zanlý listesinin birinci sýrasýnda yine Bin Ladin yer almaktadýr.

Terör uzmanlarý ve Ortadoðu uzmanlarý, bu bölgedeki radikal gruplarýn yapýlarýnýn ve imkânlarýnýn bu çapta bir saldýrý örgütlemeye uygun olmadýðý konusunda görüþ birliðindedirler. Radikal Ýslamcý örgütlenmeler arasýnda bu imkânlara sahip tek organizasyon olarak yine Bin Ladin adý öne çýkmaktadýr.

Zanlý listesinin ikinci sýrasýnda Irak ve Saddam Hüseyin yer almaktadýr. Saddam Hüseyin'in böyle bir saldýrý planlayacak ve gerçekleþtirecek "devlet" ve "yeraltý" imkânlarý, inançlý kadrolarý bulunmaktadýr.

Yeni bir düzen þekillenecek
Listenin üçüncü sýrasýna bazý yorumcular Amerikan "faþistleri"ni de koymaktadýr. Bunlarýn da þiddette sýnýr tanýmayan ve inançlý militanlarý bulunmaktadýr.

Amerika, "topyekžn savaþ" psikolojisine geçmiþ durumdadýr. "Düþmanlarýmýz", son 24 saatin en kullanýlan kelimesidir ve toplum psikolojisi, bu "düþmanlar"ýn ülke içine de sýzmýþ olan, ama aslýnda uzaklarda yaþayan "radikal Ýslamcýlar" olduðu fikrini hemen benimsemiþ görünmektedir. Buradan da "düþmanlar = Müslümanlar" fikrine geçiþ çok kolaydýr.

Amerikan yönetimi savaþ açmak zorundadýr. Kendi toplumunda ve bütün Batý dünyasýnda bir anda egemen olan güvensizlik ve dehþet duygusunu gidermenin tek yolu, "düþmanlarýn þiddetle cezalandýrýlmasý"dýr. Cezalandýrmanýn hedefi ve ölçüsü henüz belli deðildir. Bunlar ortaya çýkýnca da, her durumda farklý sonuçlar doðacak ve bu savaþýn sonunda yeni bir dünya düzeni þekillenecektir.

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr