kapat
13.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )

Hayatımız daha zorlaşacak, çünkü...

Dünya ekonomisi zaten bir durgunluk içine girmişti. Ortalama büyüme Avrupa'da yüzde 2, Japonya'da sıfır, Amerika'da yüzde 1.5 dolayında bekleniyordu. Şimdi ABD'nin finans merkezine yapılan saldırının etkisiyle dünya ekonomisindeki durgunluk iyice belirginleşecek. Bu büyüme rakamlarını tutturmak bile güçleşecek.

* Dünyadaki durgunluk, ihracat ve turizm atılımı üzerine kurulu Türkiye'nin ekonomi programını olumsuz etkileyecek. Şimdi aynı başarı için daha fazla çalışmak gerekecek.

Ekonomiye dış etki

* Eğer terör olayına karşı ABD'nin atacağı adımlar Türkiye'nin stratejik önemini artırmayacaksa, ekonomik bunalımdan çıkışımız için gerekli dış kaynağı sağlamak zorlaşacak. Bunun ilk örneği ortaya çıktı. Kriz sonrası ilk yurtdışı borçlanma turuna çıkan Hazine bunun ABD ayağını iptal etmek durumunda kaldı. İşler ters giderse kendi yağımızla kavrulma durumunda kalabiliriz. Bunun faizler ve kur üzerine olan etkisi ise belli.

* ABD finans merkezinin yerle bir edilmesiyle dünya borsalarında domino etkisi yine gündeme geldi. Dış borsalardaki bu düşüşlerin Türkiye'ye de yansıması beklenebilir.

* Saldırıdan bizzat uluslararası finansal kurumların zarar görmesi, ortaya çıkan milyarlarca dolarlık hasarın sigorta şirketleri tarafından ödenecek olması, Türkiye Borsası'nda satış baskısını artırabilir. Çünkü Türkiye'de hisse senedi stokunun yüzde 38'i yabancı kurumsal yatırımcılarda. Bunlar da sigorta şirketleri, emeklilik ve yardım sandıkları.

* Bu tür belirsizlik dönemlerinde para sahipleri güvenli limanlara sığınmak isterler. Zayıf paralardan güçlü paralara, gelişmekte olan piyasalardan gelişmiş piyasalara, likiditesi az olan yatırım araçlarından daha likit yatırım araçlarına geçiş olur. Altına yönelme eğilimi artar. Bu olgu bir kez daha kendini gösteriyor. Bu nedenle ABD para birimi gelişmiş ülkelerde değer kaybederken gelişmekte olan ülkelerde değer kazanıyor.

Kur politikası değişikliği
* Bu olumsuzluklara karşın Türkiye'de ilk gün bazı piyasaların kapalı olmasının ve Merkez Bankası'nın izlediği para politikasında olağanüstü şartlara göre değişikliğe gitmesinin etkisiyle büyük. başarılı bir şekilde atlatıldı. Merkez Bankası dün kura sınırlı ve pasif müdahale tutumunu terkettiğini, spekülatif ve aşırı fiyat değişimleri karşısında aktif ve miktarı daha önceden açıklanmamış döviz satışıyla müdahale edeceğini duyurdu. İsteyene hem döviz hem de TL likidite sağlayacağını bildirdi. Kısa vadeli faizleri de üç puan yükseltti. Merkez Bankası geçen Kasım ve Şubat krizleri sırasında yapamadığını yaptı ve piyasadan da olumlu yanıtını aldı.

* Dünyadaki gelişmeler olumsuz. Ancak biz zaten krizdeydik. "Islanmışın yağmurdan korkusu olmaz." Dünya ekonomisi çok yaygın bir şekilde etkilenmezse bize de fazla bir şey olmayabilir. Doğrudur. Şubat krizinde yediğimiz yumruk gibi çok sert bir darbe almayız.

Canlanma zaman alır
Borsaya satış gelebilir. Ancak borsa 0.67 cent ile tarihi dip seviyelerine çok yakın. Fiyatlar biraz daha düşerse bu da alım için iyi bir fırsat olabilir.

ABD'de yaşanan bu olaydan sonra ekonomide işimizin daha zorlaştı. Artık ekonomiyi canlandırma yerine daha kötüye gitmemenin yollarını arayacağız. Yukarıdaki grafikte de var, tıpkı geçmiştekiler gibi, canlanma bu kez de zaman alacak.

* Sonuç- "Zamandan faydalanmayan acısını sonra çeker" İtalyan Atasözü

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır