kapat
13.04.2001
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarý Sayfalar
Ýstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arþiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
GÜLAY GÖKTÜRK(ggokturk@sabah.com.tr )

Korku Çaðý

Aslýnda geçen yüzyýlda konuþmalýydýk bütün bunlarý... Terörizmin iyisi-kötüsü, doðrusu-yanlýþý ayrýmý yapýlýp yapýlamayacaðý, herkesin kendi teröristini aklamak için gayret sarfetmesinin insanlýðý nerelere sürükleyeceði gibi tartýþmalar geçen yüzyýlýn tartýþmalarýydý.

Belki yine yapacaðýz bu gecikmiþ konuþmalarý. Uygar dünya terörizme karþý elbirliði edip topyekžn bir savaþ baþlatmayý, sadece teröristleri deðil, onlarýn açýk ve mahçup destekçilerini de mahkum etmeyi artýk becerecek belki...

Ama ne yazýk ki artýk bu kadarý yetmez. Bugün çok daha farklý þeyler konuþmamýz lazým. Artýk sorunumuz, terör bilinci edinmekle çözülecek gibi deðil. Çünkü yýlanýn baþý, sandýðýmýzdan çok daha gizli yerlerde saklý...

Yýlanýn baþý, globalleþen sefaletin yarattýðý o umutsuz kitlelerin içinde saklý...

***
1996 yýlýnda yazdýðým bir yazýyý þu cümleyle bitirmiþim:

"Kimbilir, belki de bütün bu olup bitenler bir provokasyondur... 20. yüzyýlýn, 21. yüzyýla yaptýðý dev bir provokasyon..."

"Olup bitenler" dediðim þey, dünyanýn þimdiye kadar hiç olmayan bir kesinlikle ikiye ayrýlmakta olduðuydu. Zenginliðin ve sefaletin ayný anda globalleþmesi ve birbirine hem çok yakýn hem de çok uzak iki dünyanýn oluþmasýydý.

Yoksulluk ve zenginlik eskiden de vardý. Ama durum bu kadar kýþkýrtýcý deðildi. Çünkü bu iki dünya birbirine çok uzaktý. Oysa þimdi yoksullar dünyasý zenginler dünyasýna hem bir televizyon düðmesi kadar yakýn, hem de baþka galaksiler kadar uzak hale geldi.

Evet, dünya hiç bu kadar kesin çizgilerle ikiye bölünmemiþti. Ve aradaki uçurumun kapanmasý hiçbir zaman þimdiki kadar zor olmamýþtý.

Bir tarafta, çok yüksek verimle çalýþan ve dünya üzerindeki üretimin büyük kýsmýný gerçekleþtiren; bir baþka deyiþle bilgiyi, üretimi ve serveti elinde tutan küçük bir azýnlýk... Öte tarafta, bilgi çaðýna ayak uyduramamýþ, bilgiden, eðitimden nasibini alamamýþ, üretimden dýþlanýp asalaklaþmýþ ve belki de en önemlisi, artýk çaðý yakalama umudunu kaybetmiþ yoksul milyarlar...

Bu kutuplaþma kimsenin kabahati deðil. Son çeyrek yüzyýlda yaþanan baþ döndürücü geliþmeler, bilimde, teknolojide, üretimde, eðitimde yaþanan olaðanüstü ilerlemeler; kýsacasý bilgi çaðý; zengin ve yoksul dünya arasýndaki uçurumu tarihin tanýdýðý en derin uçurum haline getirdi.

Ýþte 11 Eylül günü kapitalist dünyanýn kalbine bir hançer gibi saplanan terör, çoktandýr içten içe yaþanmakta olan bu tehlikeli gidiþatýn ilk dýþa vurumu bir bakýma. Bu saldýrý, yoksul, cahil ve umutsuz dünyanýn, yani "uçurumun dibindekiler"in zengin dünyaya karþý giriþtikleri umutsuz savaþýn ilk salvo atýþý.

Umutsuzluðu, hiçbir talebinin olmayýþýndan, bir intihar saldýrýsý oluþundan da belli deðil mi?

New York ve Washington'da yaþanan dehþet gününün ardýndan sevinenlerin ve aðlayanlarýn kimler olduðuna þöyle bir bakmak bile, terörün kaynaðýnda yatanýn bu þiddetli kutuplaþma olduðunu apaçýk ortaya koymuyor mu?

Kaybedecek zincirleri bile olmayan umutsuz yüz milyonlar, kendilerinin hiçbir þekilde katýlamadýðý, pay alamadýðý bu düzene karþý kaosu savunuyor. Ve düzen kaosa karþý kendini þiddetle savunmaya hazýrlanýyor. "Zenginler Dünyasý"nda güven arayýþýnýn, her türlü deðerin üstüne çýktýðý yeni bir döneme giriyoruz. Ýnsanlýðýn yüzyýllar boyunca adým adým inþa ettiði birçok temel deðer, özgürlük, demokrasi, adalet, insan haklarý gibi temel kavramlar, hepsi; güvenlik ihtiyacý uðruna feda edilme tehlikesiyle karþý karþýya...

Ýntikam yeminleri çoktan edildi. Modern dünya, eþi görülmemiþ bir misillemeye hazýrlanýyor. Ve ne yazýk ki bu misilleme, "barýþ ve kardeþlik" gezegeni olmasýný umduðumuz dünyamýzda yeni kinlerin, yeni öfkelerin birikmesine, milyonlarca yeni insanýn kalbinde intikam ateþinin tutuþmasýna yol açacak...

Çözüm? Ben bilmiyorum.

Bilen varsa acele söylesin.

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr