kapat
13.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
A. SAVAŞ AKAT(aakat@sabah.com.tr )

Büyük şok

Olayı Salı öğleden sonra radyoda duyduğumda doğrusu önce inanamadım. New York'taki Dünya Ticaret Merkezi kulelerinden birine uçak çarpmıştı. Daha ne oluyor diyemeden ikinci kuleye ve Pentagon'a da uçak düştüğü açıklandı.

Sonrasını tüm dünya gibi televizyon ekranlarının karşısında geçirdik. Sanki üçüncü dünya savaşı başlamıştı. Süpergüç ABD'nin tarihinde ilk defa böyle şeyler oluyordu. Mali ve siyasi başkentleri aynı anda bombalanmıştı.

Böylesine cüretkar bir terör saldırısının arkasında kimler var? Amaçları ne? Amerika'nın tepkisi ne olacak? Yeni bir savaş olur mu? Türkiye nasıl etkilenir? Program darbe alır mı?

Sorular çok. Maalesef cevaplarını bilmiyoruz. Büyük olayların ardından gelen belirsizlik dönemlerinde komplo arayışları yoğunlaşır. Her an yeni rivayetler çıkar. İnsanlar şaşkınlık içinde ortalıkta sürüklenir.

Öyle bir an yaşıyoruz.

Kınıyorum
Şiddeti siyasetin meşru bir aracı olarak gören tüm görüşlere daima karşı çıktım. Masum insanların günlük hayatları içinde çabalarken bihaber oldukları bir davanın kör terörüne kurban edilmesini insanlık suçu telakki ettim.

Kendilerini birilerini kurtarmaya adamış ve atamış psikopatlar en büyük zararı kurtarmaya soyundukları insanlara verirler. Hep böyle olmuştur. Stalin'ler, Mao'lar, Pol Pot'ların gerçekleştirdikleri katliamların kurbanlarının hep kendi halkları olduklarını hatırlamak yeter.

Korkarım gene öyle olacak. Kimin yaptığını bilmiyoruz. İlk günün şaşkınlığında şiddete maruz kalanların önyargıları öne çıkar. Oklahama federal hükümet binasının bombalanmasından Filistinliler ve islamcılar sorumlu tutulmuştu. Meğer anarşist eğilimli Amerikan sağı yapmış.

Müslümanlar gene ilk şüpheli. Dini kimliğimizle hepimiz suçlanıyoruz. ABD'ye gidersek herhalde her havaalanında terörist gibi üstümüz aranacak. Bavullarımız didik didik edilecek.

Ya Filistinliler? Çektikleri onca acıya bir de bu olayın suçluluk duygusunu eklemeye kimin ve nasıl hakkı olabilir? Bir gün ölen insanların yakınları ile yüz yüze gelmek zorunda kalsalar ne yapacaklar? Kendilerini nasıl anlatacaklar?

Bu olayı planlayanların bir şekilde ortaya çıkacağını tahmin ediyorum. İlk teşhislerin doğrulanacağı korkusu içindeyim. İsyan ediyorum. Zaman geçip olayı hazmettikten sonra siyasi sonuçlarına ayrıca değineceğim.

Türkiye'ye etkisi
Bundan sonra neler olacağını bilmediğimiz ölçüde Türkiye'ye etkisini kestiremiyoruz. Örneğin petrol fiyatlarının bir süre için dahi olsa yükselmesi bizim için şanssızlıktır. Ekonomiyi daraltıcı etki yapacaktır.

Kısa dönemde turizme zarar verebilir. Eylül ve Ekim aylarında turizm canlıdır. İşler daha da karışırsa, uçağa binmekten çekinenlerin, Türkiye'nin Ortadoğu ülkesi olduğunu hatırlayanların sayısı artacaktır.

Mali piyasaların normalleşmesi de zaman alabilir. Programın dış piyasa kaynaklarına bağımlılığı düşüktür. Gene de, düzelmeyi geciktirici bir etki yapabilir. Güvenin tesisini engeller.

O bakıma Türkiye'nin işi zorlaşmıştır. İlle öyle olur diyemem ama bu şokun yarattığı dalgaların içeride ve dışarıda güvensizliği arttırması ihtimali yüksektir. Dolayısi ile ekonominin tekrar canlanmaya başlaması birkaç ay geriye kalabilir.

Bu koşullarda serinkanlılık önemlidir. Fevri davranmak hatalıdır. Hepimize kolay gelsin.

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır