kapat
12.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Böyle organize bir örgüt görülmedi


ÜÇ SEÇENEK VAR:
1-ÇOK YENİ BİR ÖRGÜT VE İSTİHBARAT SIZAMADI
2-ABD İSTİHBARAT YAPISININ BİR PARÇASI FEDERAL YAPILANMAYA KARŞI YAPTI
3-EYLEMLERİ PASİF DURDUĞU İÇİN GÖZARDI EDİLEN ESKİ BİR ÖRGÜT YAPTI

ASAM (Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi) Başkanı ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Özdağ, ABD'deki saldırıları SABAH için değerlendirdi. Özdağ'ın görüşleri şöyle: Saldırıyı gerçekleştiren grubun uzun süren bir hazırlık döneminden geçmiş olmasına rağmen keşfedilmemesi bize üç ipucu vermektedir. Birincisi; bu örgüt çok yenidir. Bundan dolayı herhangi bir istihbarat servisi tarafından sızılmamıştır. Yoksa bu kadar kapsamlı bir çalışmanın bilinen bir örgüt tarafından yapılması durumunda önceden tespit edilmemesi hemen hemen mümkün değildir.

Ciddi para desteği
Diğer bir ihtimal ise, bu olayın sistemin içinden, daha kesin bir ifade ile istihbarat dünyasının içinden gerçekleştirilmesidir. Bu durumda akla ilk gelen, ABD istihbarat yapılanmasının bir yapısının Amerika'daki federal yapılanmaya karşı olan aşırı sağcı yapılanmayı kullanarak böyle bir sonucu üretmesi bir başka ihtimaldir. Üçüncü ve daha düşük olan ihtimal ise, eylemlerini durduğu için istihbarat örgütleri tarafından gözardı edilen bir örgütün bu saldırıyı gerçekleştirmiş olması ihtimalidir. Saldırıların incelenmesinden çıkan diğer sonuçlar ise, saldırıyı gerçekleştiren örgütün ciddi miktarda parayı kontrolünde tutmasıdır. Çünkü böyle bir operasyonunun ciddi para desteği olmadan gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Ekip Amerikan sistemini çok iyi tanımaktadır. Uzun bir süre Amerikan sistemi içinde çalışırken, ne FBI ne dış bağlantılarından dolayı CIA ne de yerel unsurlar tarafından yaklanmamış olmaları, Amerikan sistemini çok açık biçimde manipule edebildiklerini göstermiştir.

Pearı Harbor'ı hatırlatıyor
MİT eski Müsteşarı Mahir Kaynak, ABD'de yaşanan olayların terörist bir saldırı olmadığını, bunun işaretinin de "ABD'nin tüm dünyadaki askeri birliklerini alarma geçirmesi" olduğunu söyledi. "Ben bunun terörist saldırısını aştığı kanaatindeyim" diyen Kaynak, ABD içisinde böyle örgütlenmenin, bir devletin veya devletler grubunun desteği olmadan mümkün olamayacağına dikkat çekti.

Bir başlangıç
"Bir beklentimi söylemem lazım" diyen Kaynak, şöyle devam etti: "Bu olaylar asıl saldırının hazırlık safhası olabilir. Başlangıçta ABD'yi paralize edip, gerçek eylemi sonra koyabilirler. Çünkü şu anda ciddi bir panik yarattılar."

ABD'nin de olayları terörist saldırı olarak algılamadığına işaret eden Kaynak, "Çünkü bütün dünyadaki askeri birliklerini alarma geçirdi. Eğer bir terörist saldırısı sözkonusu olsaydı İncirlik'in alarma geçirilmesinin manası olabilir miydi? Demek ki ABD'de bu meseleyi terörizmi aşan bir olay olarak görüyor. Saldırılar ABD'de panik yarattı. Buradaki amaç ABD'yi cezalandırmak olabilir, intikam almak olabilir. Ama ABD bunu böyle algılamadı, savaş hali ilan etti."

ABD'de meydana gelen olayların önümüzdeki dönemde ciddi sonuçları olacağını da ifade eden Kaynak, "Muhtemelen ABD'nin bir istikamete doğru askeri olarak yöneleceğini düşünüyorum. Bu da Ortadoğu olabilir. Yani bir çatışma ihtimali var. Saldırılar Pearl Harbor'ı hatırlatırken, ABD dışında bir çatışmaya da işaret ediyor" diye ekledi.

ABD'Lİ UZMANLAR NE DİYOR?

Ladin yaptıysa savaş bile çıkar
Tüm dünyayı sarsan saldırılara Amerikan yönetiminin nasıl tepki vereceği tartışma konusu oldu. Başkan George W. Bush, bu saldırıyı yapanların mutlaka bulunarak cezalandırılacağını söyledi, Afganistan'daki Taliban yönetimi bir basın toplantısı düzenleyerek saldırılarla ilgilerinin olmadığını açıkladı. Ancak, dünyanın önde gelen stratejistleri ABD'nin saldırılara reaksiyonu ile ilgili farklı yorumlar yapıyor. Bu yorumların en çarpıcısı, ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Richard Holbrooke'dan geldi. Holbrooke, "Son derece açık konuşacağım" diyerek başladığı sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu saldırıların arkasında Usama Bin Ladin vardır demek istemiyorum. Ama eğer gerçekten o varsa ve bu cinayetlerden o sorumluysa, Taliban yönetimi de ona yardım ettiği için aynı derecede sorumludur. Olay bu şekilde gerçekleştiyse ABD yönetimi Taliban'ı da cezalandıracaktır..."

Ürküten açıklama
Afganistan'daki Birleşmiş Milletler temsilcisi Francesco Vendrell ise olayın Bin Ladin'in emriyle gerçekleştirildiğinin ortaya çıkması halinde savaş da dahil, çok ciddi sonuçların ortaya çıkabileceğini söyledi. Vendrell, ABD'nin şu ana kadar olayla ilgili herhangi birini ya da bir örgütü suçlamadığını hatırlatarak, "Afganistan'ın böyle bir olaya yataklık etmesi için ya ciddi güvencelerinin olması ya da akıllarını kaçırmış olmaları gerekir. Ancak tüm dünyanın iyiliği için umarım ki Afganistan'daki kimsenin böyle bir olayla ilgisi yoktur" dedi. Vendrell, olayın öldürülen Filistinli komutan Mesut'un geçen hafta öldürülmesinin intikamı da olabileceğinin altını çizdi.

'Daha çok bireysel girişimlere hazırdık'
ABD'li terör uzmanları, "istihbaratlarının, genelde biyolojik-kimyasal saldırı düzenleyebilecek bireysel girişimlere karşı uyanık kalmayı öngördüğünü" bildirdiler. Amerikalı uzmanlar, Pentagon (Savunma Bakanlığı), Dünya Ticaret Merkezi-İkiz Gökdelenlere yönelik saldırılar, hep olasılık olarak düşünüldü" dediler. Uzmanlar, bugünkü beklenmedik en büyük kamikaze saldırısı için, "düşük düzeyde teknolojiyle uygulanabilecek geniş planın parçası" ifadesini kullandılar.

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır