|
|
|
Dokunmayın kadına, hasta!
Kadınlar erkeklerden daha fazla hastalanıyor. En çok depresyona giren onlar, başı ağrıyan yine onlar. Uzmanlar bunu kadın cinsinin narinliğine bağlıyor
Araştırmalar kadınların erkeklerden daha uzun yaşadığını gösteriyor ama buna karşın kadınlar hastalıklara erkeklerden daha kolay ve sık yakalanıyorlar. Türkiye'de her 2 kadından biri kronik yorgunluk, depresyon, romatizma, kalp krizi, migren, baş ağrısı, ülser, şeker gibi hastalıklarla doktorların kapısını çalıyor.
DOĞUM YIPRATIR
Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi araştırmacılarından Dr. Mustafa Güveli, hastalarının yüzde 70'nin kadınlardan oluştuğunu söylüyor. Dr. Güveli, "Kadınlar erkeklere göre daha narin ve duygusal. Fizyolojik ve psikolojik özelliklerinden dolayı her şeye daha detaycı ve titiz yaklaşıyorlar. Bir neden daha var; kadınlar bir ayın yüzde 10'unda vücut suyunu sürekli kaybediyor. Özellikle bu dönemlerde olaylara karşı daha duygusal hale geliyorlar, bu da onları yıpratıyor" diyor.
Dr. Güveli, kadınların erkeklerden daha fazla etki altında kaldığına da dikkat çekiyor: "Olaylardan çok çabuk etkileniyorlar. Ayrıca çocuk doğurdukları ve doğumlarla yıprandıkları da göz ardı edilmemeli. Bu nedenle kadınların savunma mekanizmaları zor oluşuyor. En sık karşılaştığımız psikolojik bozukluklarının başında depresyon, panik atak ve yaygın kaygı bozukluğu geliyor."
En sık yakalandıkları hastalıklar
Kronik yorgunluk: 8 kadına karşılık 1 erkekte görülüyor.
Depresyon: 9 kadına karşılık 1 erkekte görülüyor.
Migren: 5 kadına karşılık 1 erkekte görülüyor.
Baş ağrısı: 3 kadına karşılık 1 erkekte görülüyor.
Panik hastalıklar: 8 kadına karşılık 1 erkekte görülüyor.
Romatizma: 5 kadına karşılık 1 erkekte görülüyor.
Kılcal damar hastalıkları: 9 kadına karşılık 1 erkekte görülüyor.
Diyabet (tip 1): 7 kadına karşılık, 1 erkekte görülüyor.
|
|
|
|