|
|
 |
| |
|
Yaş kararlarına AİHM onayı
AİHM yaş kararıyla ordudan atılan irticacı subayların başvurusunu dikkate almadı.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türk Silahlı Kuvvetleri'nden erken emekli edilen İbrahim Tepe ve 40 arkadaşının Türkiye aleyhine açtığı davayı görüştü.
Yargılama süreci 12.06.2001 tarihinde başlarken, mahkeme bu ayın ilk haftasında davaya ilişkin kararını açıkladı. Kararda davanın reddedildiği belirtilirken, gerekçeli kararın gelecek hafta açıklanması bekleniyor.
İNCELEMEYE ALMADI
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları ile 11 Aralık 1995 ve 1 Ağustos 1997 tarihinde disiplin cezası verilerek ordudan ihraç edilen 41 kişi, ihraç edilmelerindeki asıl gerekçenin dini inançları olduğunu söyleyerek Türkiye aleyhinde AİHM'de dava açmışlardı.
Sanık avukatları, davada Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma hakkı ile ilgili 6. maddesi, özel yaşama saygı ile ilgili 8. maddesi, dini inançlara saygı ile ilgili 9. maddesi, ifade özgürlüğü ile ilgili 10. maddesi ve ayrımcılığın yasaklanması ile ilgili 14. maddesi'ni ihlal ettiğini gerekçe göstermişlerdi. İki tarafın savunmalarını 12.06.2001 tarihinde dinleyen AİHM, davanın incelemeye alınıp alınmayacağı yönündeki kararını Eylül ayının ilk haftasında açıklayacağını söylemişti.
Refah'ı da reddetmişti
AİHM geçtiğimiz günlerde Refah Partisi'nin kapatılması nedeniyle Necmettin Erbakan, Şevket Kazan ve Ahmet Tekdal'ın başvurusunu kabul etmiş, ancak Türkiye lehine karar vererek, demokrasiyi tehdit eden irticai faaliyetleri nedeniyle RP'nin kapatılmasını "haklı" bulmuştu.
|
|
 |
|