|
|
 |
| |
|
Şirketini iyi yöneten ülkeyi de iyi yönetir mi?
Amerika'nın saygın yayın organları Newsweek dergisi ve New York Times gezetesi "Şirket yöneticileri devlet yönetiminde çuvallıyor" görüşünü savundu
Şirketini iyi yöneten ülkeyi de iyi yönetir... Bu sözler İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'ye ait. Berlusconi hükümeti kurarken kabineye işadamlarını alacağını açıkladı. Ancak hükümette hiçbir işadamı yer almadı. Berlusconi, maceraya girmek yerine, deneyimci politikacılara görev vermeyi tercih etti. Halbuki, Berlusconi'nin yapmadığını Meksika Devlet Başkanı Vicente Fox aylar önce uygulamaya koydu. İnsan kaynakları şirketleriyle anlaşarak, başarılı yöneticilerden oluşan bir hükümet kurdu. Bulgaristan başbakanı eski Kral Simeon da Fox'u izleyerek yurtdışındaki başarılı Bulgar yöneticileri topladı.
Ancak Meksika'da büyük umutlarla göreve gelen Fox'un ilk 9 ayda başarısız bir performans çizmesi "Şirket yöneticisinden devlet adamı olur mu?" tartışması başlattı. Konuyu göndeme getiren Newsweek ve New York Times, "olmaz" görüşünü savunarak, Fox'un başarısızlığını örnek gösterdi. Newsweek, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Hazine Bakanı Paul O'Neill'in de iş dünyasındaki başarılarını devlet yönetiminde gösteremediğini belirterek, başarısızlığı ülkeyi şirket gibi yönetmelerine bağladı.
FOX, MECLİSİ YOK SAYINCA REFORMLAR ELİNDE KALDI
Meksika Devlet Başkanı Fox'un 9 aylık performansını değerlendiren New York Times, Fox'un vergi reformu, işsizliğin azaltılması gibi sözlerini tutamadığını belirtti. Fox, 1 milyon kişiye iş sözü verdiği halde işsizlerin sayısı 500 bin arttı. Vergi reformu parlamentodan geçemedi. Buna bağlı olan eğitim ve altyapı yatırımları gerçekleştirilemedi. Geçen yıl yüzde 7 olarak gerçekleşen büyüme tamamen durdu. Enflasyonda da yıl sonu için belirlenen yüzde 6.5 hedefi yakalanamadı.
New York Times'a göre, Coca Cola'nın genel müdürlüğünü yapan Fox'un hatası, kendini Meksika A.Ş.'nin başı gibi görmesi oldu. Kararları parlamentoya danışmadan alarak uygulamaya çalıştı. Ancak politikanın gerçekleri karşısında yenilgiye uğradı. Bürokratların, uzmanların ve medyanın görüşünü almaya gerek duymayan Fox'un tasarıları parlamentoda reddedildi. Fox, hatasının farkına vardığını "Devlet yönetiminde yalnız olmadığımı anladım" açıklamasıyla itiraf etti.
AMERİKAN POLİTİKASI SOMUT ÖRNEKLERLE DOLU
Newsweek dergisi de ABD hükümetindeki yönetici kökenli Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Hazine Bakanı Pail O'Neill'in başarısızlığını örnek gösterdi. Dergi, önceki dönemlerde de Herbert Hoover'dan, General Motors Başkanı Robert McNamara'ya ve Merril Lynch'in Genel Müdürü Donald Regan'a kadar birçok saygın işadamının da aynı hüsranı uğradığını belirtti.
Newsweek'e göre şirket yöneticilerinin başarısızlığının iki nedeni var. İlki, artık genel müdür olmadıklarını unutmaları ve tek adam gibi hareket etmeleri... Oysa, Amerikan devlet yönetiminde, karar mekanizması birçok kurum arasında dağılmış durumda. Bu kurumları ikna etmeden hiçbir kararı uygulama imkanı bulunmuyor. Rumsfeld, füze savunma sistemi konusunda Kongre ve generalleri ikna gereği duymadığı için program rafa kalktı.
Bir başka neden ise yönetici devlet adamlarının sahip oldukları güçleri dikkatli kullanmamaları. Dergiye göre Ekonomi Bakanı O'Neill'in çeşitli konularda parlak görüşleri var. Ancak onun görevi ilginç fikirlerini açıklamak değil, hükümetin ekonomik politikalarını uygulamak. O'Neill'in gereksiz çıkışları yüzünden piyasalar sürekli tedirginlik yaşıyor.
|
|
 |
|