kapat
08.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
ŞELALE KADAK(skadak@sabah.com.tr )

Hacı Amca bu kez otobana taktı!

Diyarbakır Havalimanı Şefi Zülfü Balcı namı diğer Hacı Amca'nın bugüne kadar yazdığı mektuplarla açmadığı kapı kalmamış

Tek başına mücadele veren bir sivil toplum örgütüne rastladınız mı hiç? Ben rastladım. Diyarbakır'da. Geçen hafta Habur'a yaptığımız bir günlük ziyaret için indiğimiz Diyarbakır Havalimanı'nda.

İsmi Zülfü Balcı ama herkes ona Hacı Amca diyor. 64 yaşında. Tam 34 yıldır havalimanının şefliğini yürütüyor. Biz onu sabah da işinin başına gördük, gecenin ilerleyen vakitlerinde de. Zaten hayatında hiç tatil yapmadığını söylüyor.

Hacı Amca'ya tek başına çalışan bir sivil toplum örgütü dememin tabii ki bir sebebi var. Aslında okurlar Hacı Amca'yı tanımayabilir ama onu Türkiye'nin önde gelen pek çok ismi uzun yıllardır tanıyor. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'den, Hava Kuvvetleri Komutanı Engin Celasun'a, Ulaştırma eski Bakanı Enis Öksüz'den, Sakıp Sabancı'ya ve Cem Kozlu'ya kadar pek çok isimle Hacı Amca, istediği zaman görüşmeler yapıyor, mektuplaşıyor. Bugüne kadar adeta kime ulaşmak istemişse ulaşmış. Kime mektup yazmışsa cevabını hemen almış ve mücadelesini verdiği konuyu bir sonuca bağlamış.

Dış hat mücadelesi
Gayet modern bir yapıya kavuşan Diyarbakır Havalimanı yeni halini Hacı Amca'nın başta Demirel'e olmak üzere önemli isimlere yazdığı mektuplara borçlu. Şimdi kafayı havalimanını bir an önce uluslararası ulaşıma açmaya takmış. Yine her yere mektup yazıyor. Anlattıklarına bakılırsa bu işi de çözecek. Çünkü 1999 yılında Diyarbakır'a 10 bin 957 dış hat yolcusu gelmiş. 2000'de rakam düşmüş ama 2001'de bu rakam 20 bine doğru gidiyormuş. Yani yeterli talep var.

Diyarbakır'a otoban
34 yıllık iş hayatında başından geçenleri inanılmaz samimi bir üslupla anlatan Hacı Amca, rahmetli Adnan Menderes'i Diyarbakır'a geldiğinde otomobiliyle dolaştırdı diye bir yıl da hapis yatmış. Yetkililer, Hacı Amca'yı mahkemeye bile çıkarmamış, sorgu sual etmemiş ve bir yıl sonra suçsuz olduğunu hatırlayarak serbest bırakmış. Bu anısını bile yüzü gülümseyerek anlatan ve "Ne yapsaydım yani. O yıllarda zaten topu topu Diyarbakır'da 5 kişi otomobil kullanmasını biliyordu" diyen Hacı Amca'yı Ankara'da tanımayan yok gibi.

Havalimanının sorunlarının yanı sıra, bugünlerde gümrük sınır kapısının açılması ve çalışmaları devam eden Gaziantep-Şanlıurfa otobanının Diyarbakır'a kadar uzatılması için mücadeleye girişmiş ve bu kez kendi adıyla değil Salim Ensari, Sacit Günbey ve Necati Yöndem ve Osman Aslan isimli milletvekillerinin imzasıyla dönemin ulaştırma bakanı Enis Öksüz'e mektup yazmış. İşin garip tarafı cevap yine Hacı Amca'ya gönderilmiş!

Hacı Amca'yı 3 yıl önce emekli etmişler ancak bu kez milletvekilleri görevine geri dönmesi için Meclis'te oylama yapmış. Keyfine diyecek yok, böylece hem emekli maaşını hem de sözleşmeli olduğu için aylık maaşını almaya başlamış.

Sabancı'ya ret
Aslında Sakıp Sabancı vaktiyle O'na iş teklif etmiş,
"Gel benim ticaret müdürüm ol" demiş ama ikna edememiş. Şimdi en çok THY eski Genel Müdürü Cem Kozlu'yu özlüyor. "Beni sever, hiç birşeyi esirgemezdi" diyor ve onun başarılarını hayran hayran anlatıyor. Yeni müdür Yusuf Bolayırlı'nın uçakla ilgili teknik konulara olan hakimiyetini ve bilgisini, Kozlu'nun ise pazarlama ve ticaretteki başarısını takdir ediyor. Halinden öyle memnun ki, havalimanı onun herşeyi. O tek başına bile olsa sivil toplumun bir sembolü adeta.

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır