kapat
08.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )

Maliye Bakanı'ndan müjde

Maliye, vergi ve SSK primi borcunu idari tatil nedeniyle geç ödeyenlere uyguladığı faizden vazgeçti. Üç gün için yüzde 117 faiz ödemek zorunda kalanlara 14 Eylül'e kadar süre tanındı

Vergi ve SSK primi borcunu, idari tatil nedeniyle üç gün geç ödeyenlere uygulanan yüzde 117'lik faiz artışından vazgeçildi. Dün yayımlanan "Üç günün faiz artışı yüzde 117 olur mu?" yazımız üzerine, Maliye Bakanı Sayın Sümer Oral, telefonla aradı ve konuyla yakından ilgilendiğini ve iyiniyetli mükelleflerin mağdur duruma düşmelerini önleyecek çalışmanın başlatıldığını belirtti. İki saat sonra tekrar arayan Maliye Bakanı, süreyi 14 Eylül 2001 Cuma günü mesai saati bitimine kadar uzattıklarını, bu konuda vergi dairelerine de, gerekli duyurunun yapılacağını ifade etti.

Bilmeyenler için önce olayı özetleyelim.

Bundan birkaç ay önce, 31 Aralık 2000 tarihi itibariyle vadesi geldiği halde, ödenmemiş vergi borcu olanlara, yıllık yüzde 3 faizle, 18 aylık "ödeme kolaylığı" getirilmişti. Ancak, bir taksitin dahi ödenmesi gecikirse, bu kolaylık iptal ediliyor ve yıllık yüzde 3 faiz yerine yıllık yüzde 120 gecikme zammı uygulanıyordu. Bu uygulama, bir süre sonra, SSK prim borçları için de getirilmişti.

Geçen hafta, 30 Ağustos Zafer Bayramı tatilinin ardından 31 Ağustos 2001 Cuma günü de "idari tatil" ilan edilmişti. Onbinlerce mükellef, Cuma gününü "resmi tatil" zannedip, Pazartesi günü vergi ve SSK primini ödeyenler, bir taksiti geciktirmiş kabul edildi. Böyle olunca da, kalan borçlara yıllık yüzde 3 yerine yıllık yüzde 120 faiz uygulanması gündeme geldi.

Maliye Bakanı Oral'ın, 7 Eylül 2001 tarihli oluru ile bu sorun çözümlendi. Birikmiş vergi borcu olup da, 18 aylık ödeme kolaylığından yararlananların;

* 3 Eylül 2001 Pazartesi günü yaptıkları taksit ödemesi, vadesinde yapılmış sayılacak.

* Ağustos sonunda ödenmesi gereken vergi taksitini henüz yatırmayanlara ise ilave faiz ödemeksizin 14 Eylül 2001 Cuma akşamına kadar ödeme olanağı veriliyor. Bu tarihe kadar yapılacak ödeme, vadesinde ödenmiş vergi borcu taksidi kabul edilecek.

Şu ya da bu nedenle, 18 aylık taksitlerden bir ya da birkaçını geçmiş aylarda ödemeyenler ise, Ağustos sonu itibariyle aylık yüzde 6 tecil faizi ile birlikte borçlarını hesaplayıp, 14 Eylül 2001'e kadar ilave faiz ödemeden yatırdıklarında, 18 aylık ödeme kolaylığından yararlanabilecek.

SSK'DA DURUM NE?
SSK Yönetim Kurulu'da, dün sabah 16:00'da yaptığı toplantı da, konuyu ele aldı ve SSK primi borçları yönünden, olaya bir kolaylık getirdi.

Buna göre; birikmiş SSK primi borcu olup da, 18 aylık ödeme kolaylığından yararlananların;

* 3 Eylül 2001 Pazartesi ödenen SSK prim taksiti vadesinde yapılmış sayılacak,

* Şu ana kadar Ağustos ayında ödenecek SSK primi borcunu yatırmayanlara ise 14 Eylül 2001 Cuma akşamına kadar ödeme olanağı veriliyor. Bu tarihe kadar ödeme yapılması halinde, taksit normal vadesinde ödenmiş sayılacak.

Maliye Bakanı Oral'ı ve SSK Yönetim Kurulu'nu, konuya duyarlı yaklaşımları ve sorunu çözmeleri nedeniyle kutluyoruz.

www.superbahis.com


www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır