kapat
08.09.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.ekdilamerica.com
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Ceylan tutuklandı


İstanbul DGM, Bank Kapital'in eski sahibi Mahmut Ceylan ile eski Genel Müdürü Tayfun Kabalak ve yardımcısı Mehmet Şeref Taştop'u tutukladı. 18 sanık tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı
FON'a devredilen Bank Kapital'in eski sahibi Mahmut Ceylan ve bankanın 2 eski yöneticisi dün çıkarıldıkları DGM'de tutuklandı. Yöneticilerden 18'i tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) murakıplarının hazırladığı rapor doğrultusunda gözaltına alınan, aralarında bankanın Yönetim Kurulu eski Başkanı Mahmut Ceylan ile 4 kardeşinin de bulunduğu 21 sanık, dün sabah saat 08.00 sıralarında soruşturmayı yürüten İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'na getirildi.

SAVCIYA 1.5 SAAT İFADE VERDİ
Saat 09.00'da soruşturmayı yürüten Savcı Nazmi Okumuş, ve Turan Çolakkadı'ya ifade vermeye başlayan Turan Ceylan, Ayhan Ceylan, Aydın Ceylan, İzzet Ceylan, Sibel Sanus, Sevil Emine Tel, Hasan Özdemir, A. Tayfun Tabalak, Mehmet Eşref Taştop, Mehmet Aykut Vural, Yalçın Gündüz, Sinan Soytutan, Ali Çelen, Ceyhan Batur, Metin Aksu, Veli Yıldırım, Nizamettin Çakır, Mehmet Süreyya Dursun, Tevfik Reyhan ve Şinasi Çolak'ın sorguları saat 16.00'da tamamlandı. Saat 16.00'da içeriye giren Mahmut Ceylan'ın ifadesi ise yaklaşık 1.5 saat sürdü.

Sanıklardan 18'i savcılık ifadelerinin ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, Mahmut Ceylan, Genel Müdür A.Tayfun Kabalak ve Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Şeref Taştop tutuklanmaları istemiyle DGM Nöbetçi 4 No'lu Yedek Hakimliği'ne sevk edildi. Ceylan, Kabalak ve Taştop tutuklanarak Kartal Cezaevi'ne gönderildi.

280 TRİLYONLUK USULSÜZ KREDİ
DGM Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, Bank Kapital'de off-shore dolandırıcılığı olmadığı, ancak var olan şirketlere kredi verilmesi ve daha sonra bu kredilerin grup şirketlerine kaydırılması işlemine rastlandığı, bu şekilde verilen usulsüz kredilerle bankanın 280 trilyon lira zarara uğratıldığı iddia ediliyor.

Mahmut Ceylan ve beraberindekilere yöneltilen suçlamalar ise, "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak", "nitelikli dolandırıcılık", "banka parasını zimmetine geçirme", "Bankalar Kanunu'na muhalefet", "bankacılık yoluyla emniyeti suiistimal" şeklinde sıralanıyor. Soruşturma sonucunda Bank Kapital yöneticileri hakkında, TCK'nın bu suçları kapsayan maddeleri gereğince işlem yapılabilecek.

27 EKİM 2000'DE EL KONULMUŞTU
624 personelin çalıştığı ve 1'i yurtdışında olmak üzere 31 şubesi bulunan Bank Kapital T.A.Ş., BDDK tarafından 27 Ekim 2000'de Etibank'la birlikte TMSF'ye devredilmişti. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu, 26 Mart 2001 tarihinde İstanbul DGM Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. DGM Başsavcılığı'nca 03 Nisan 2001 tarihinde soruşturma başlatılmıştı.

Daha sonra, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetiminde bulunan Egebank, Yurt Ticaret ve Kredi Bankası, T. Tütüncüler Bankası Yaşarbank, Bank Kapital ve Ulusal Bank; Sümerbank ile birleştirilerek ilk geçiş bankası oluşturulmuştu. Bunun ardından Sümerbank'ın hisselerinin, Oyak Grubu'na devredilmesiyle ilgili anlaşma gerçekleştirilmişti.

BDDK ile ödeme planı imzalamıştı
Bank Kapital soruşturması çerçevesinde İstanbul DGM'nin talimatıyla gözaltına alınan ve dün tutuklanan Mahmut Ceylan, bankasının borçlarını ödeme planında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ile anlaşmıştı. BDDK ile Ceylan Grubu arasında Bank Kapital'in borçlarını tasfiyeyi öngören anlaşma, 27 Temmuz 2001 tarihinde imzalanmıştı.

543 MİLYON $ ÖDEYECEK
Anlaşma, Ceylan gözaltındayken yürürlüğe girmişti. 4 Eylül'de gözaltına alınan Mahmut Ceylan Mali Şube'de sorgulanırken anlaşmaya nihai imzayı vekili Aykut Özoran atmıştı.

Bankalar Kanunu gereğince hisseleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na intikal eden Bank Kapital'in eski hakim ortağı Ceylan Grubu'nun, 8'i Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesindeki, 4'ü kamuya ait ve 12'si de özel olmak üzere toplam 24 bankaya olan yaklaşık 543 milyon Amerikan doları tutarındaki borcu bunuyor. Anlaşmaya göre Ceylan Grubu gayrimenkul satışı yoluyla 225 milyon doları hemen ödeyecek. Geri kalan kısım ise 1.5 yıl geri ödemesiz, sonraki 5 yıl içinde libor artı 2.5 faiz işletilerek bitirilecek.

Veli SARIBOĞA

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır