kapat
06.09.2001
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Editör
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Kampüs
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Burada öldürdüm


Üzeyir Garih'in katil zanlısı Yener Yermez'e, cinayetin işlendiği Eyüp Mezarlığı'nda tatbikat yaptırıldı. Yermez, tatbikatta zaman zaman ağladı
Yermez, cinayeti işlediği bıçağı olay yerinin biraz ilerisine gömdüğünü söyledi. Bıçak Garih'in öldüğü yerin 10 metre ötesinde, gömülü halde bulundu

İşadamı Üzeyir Garih'in katil zanlısı olarak Kayseri'de yakalanan firari er Yener Yermez, önceki gece saat 01.00 sıralarında İstanbul'a getirildikten sonra Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği'nde sorgulanmaya başlandı. Sorguya, İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Niyazi Palabıyık'ın koordinasyonunda oluşturulan asayiş, terörle mücadele, organize suçlar ve istihbarat şube müdürlüklerinden uzman polislerin yanısıra Merkez Komutanlığı'na bağlı bir binbaşı ile MİT Bölge Müdürlüğü'nden bir görevli de katıldı. Bu arada, Avruya İşkenceyi İzleme Komitesi'nden 4 kişinin, tercüman eşliğinde şubeye geldiği görüldü.

GARİH DUASINI BİTİRMİŞTİ
Askeri yetkililer, olayın Hasdal Kışlası'ndan firar boyutuyla ilgilenirken, polis Yermez'in Üzeyir Garih'i niçin öldürdüğü, firarı sırasında kimlerden yardım aldığı gibi sorulara cevap aradı. Kayseri'de polise verdiği ilk ifadesini tekrarlayan Yermez şöyle konuştu:

"Üzeyir Garih'i, otoparkın 400 metre ilerisinde mezarlığa yürürken gördüm. Para istedim. 'Aslan gibi delikanlısın, çalışsana' diyerek vermedi. Ben de sinirlendim. Gidip bankanın oradaki seyyar tezgahtan bir bıçak aldım. Sonra mezarlığa girip onu aramaya başladım. Bir mezarın başındaydı. Ben yaklaşana kadar duasını bitirip döndü. O sırada elimdeki bıçağı görüp 'Beni bıçakla korkutamazsın' dedi. Ben de 2 kez sapladım. Sonra cebindeki 200 milyonu çıkartıp attı. Cep telefonunu da istedim. Verdi. Tam gidiyordum ki, 'İmdat' diye bağırdığını duydum. Geri dönüp tekrar bıçakladım."

ÇELİŞKİLİ İFADELER
Olay günü 5 adet "Melanin" isimli uyuşturucu haptan aldığı belirlenen Yener Yermez, suç aleti bıçağı cinayetten sonra mezarlık çıkışında toprağa gömdüğünü söyledi. Yermez, "Bıçağı elimle toprağa sapladım. Sonra ayağımla sapına basa basa iyice gömdüm" dedi.

Katil zanlısı, kız arkadaşı olduğu iddia edilen Pınar Konuşkan'la olaydan birgün önce buluştuğunu ama cinayet günü birlikte olmadığını da öne sürdü. Ancak Pınar Konuşkan ifadesinde ısrarla, cuma günü Yener Yermez ile buluştuklarını, 10 milyon lira karşılığında birlikte olduklarını ve cumartesi tekrar buluşmak üzere sözleştiklerini, olay günü de Yermez ile uygunsuz bir haldeyken Üzeyir Garih'in kendilerine müdahale ettiğini ve buna kızan Yermez'in de üzerinde bulunan bıçakla Garih'i öldürdüğünü anlattı.

Bunun üzerine Konuşkan ile Yermez, dün öğle saatleride Asayiş Şube'de yüzleştirildi. Ancak, Yermez, ifadesinde ısrar etti. Bunun üzerine Pınar Konuşkan'a, cuma günkü kılığı soruldu. Konuşkan küpe taktığını söyledi. Fakat Yener Yermez küpeyi hatırlayamadı.

GÖZYAŞLARINI TUTAMADI
Yener Yermez, dün öğle saatlerinde de, Eyüp Mezarlığı'na tatbikata götürüldü. İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü'nün önüne yaklaştırılan "Akrep" adlı zırhlı araca bindirilen Yermez, saat 12.50'de, cinayetin işlendiği Eyüp Mezarlığı'na götürüldü.

Mezarlıkta gerekli önlemlerin alınmasının ardından çelik yelek giydirilmiş olarak zırhlı araçtan çıkarılan Yermez'e, bir süre otoparkta bekletilerek bazı sorular yöneltildi. Burada, Yermez'in, 25 Ağustos Cumartesi günü saat 09.00'da Hasdal Kışlası'ndan ayrıldığını ve saat 11.30'da da Eyüp Mezarlığı'na geldiğini söylediği duyuldu. Yener Yermez, daha sonra işadamı Garih'in öldürüldüğü, Küçük Hüseyin ile Mareşal Fevzi Çakmak'ın kabirlerinin bulunduğu yere doğru götürüldü. Burada da soruları yanıtlayan Yermez'in zaman zaman ağladığı görüldü.

SUÇ ALETİ BULUNDU
Tatbikata, İstanbul DGM Cumhuriyet Savcısı Bekir Raif Aldemir de katıldı. Yener yermez, burada verdiği ifadede, Üzeyir Garih'i öldürmek için kullandığı bıçağı olay yerinin 10 metre ilerisinde, bir merdiven altına gömdüğünü söyledi. Bu merdiven altına bakan polis, suç aletini buldu.

Öte yandan, Yener Yermez'in, bir binbaşının da hazır bulunduğu tatbikatta anlattıkları, Asayiş Şube Müdürlüğü'nde görevli bir polis memuru tarafından kaydedildi. Görüntü almaya çalışan basın mensupları ile polisler arasında arbedenin yaşandığı tatbikat, saat 13.55'te tamamlandı.

Yener Yermez, yine aynı yoldan zırhlı araca bindirilmek üzere mezarlıktan çıkarıldı ve Asayiş Şube Müdürlüğü'ne geri götürüldü. İşadamı Üzeyir Garih Cinayeti'nde, yasadışı bir örgüt parmağı olup olmadığı yönünü araştıran Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün talebi üzerine, İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, cinayet zanlısı Yener Yermez için 4 günlük gözetim süresi verdi.

DGM SAVCISI DA TATBİKATTAYDI
Tatbikata katılan DGM Cumhuriyet Savcısı Bekir Raif Aldemir (solda güneş gözlüklü), olayla ilgili soruşturmayı Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığı ile İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğünü belirterek, "Suçun niteliğine, işleniş biçimine göre ya biz, ya onlar neticelendirecek" dedi.

İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Üzeyir Garih cinayetinin, görünüş itibariyle adli bir olay olduğunu belirterek, zanlının delilden suçluya gitme metoduyla ele geçirildiğini bildirdi. UNICEF'in "Çocuklar İçin Evet" kampanyası dolayısıyla Emniyet Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda konuşan Yücelen, Garih cinayetiyle birlikte ülkede bir panik havası yaşandığını, ancak olayın gerçekleştiği günden bu yana eleştirilere rağmen polisin "fevkalade yoğun" bir çalışma sergilediğini ifade etti.

DELİLDEN SUÇLUYA
Kendisinin ilk açıklamalarının polisin verdiği bilgiler doğrultusunda gerçekleştiğini hatırlatan Yücelen, Yener Yermez'in "delilden suçluya" ulaşma yöntemiyle yakalandığını bildirdi. Şu andan itibaren yapılacak açıklamanın ancak DGM Savcısı'nın soruşturmayı bitirmesiyle beraber yapılabileceğini belirten Yücelen şöyle konuştu:

"İlk gün de söylediğim gibi olayın ilk görünüş itibariyle adli bir olay görünümü verdiğini söylemiştim. Bundan sonra açıklamaları tamamen adli soruşturmaya geçildiği için savcı tarafından yapılacağını söylüyorum. Elinizde bilgi, belge varsa polise veriniz. Rahat çalışsınlar, geniş bir heyet tarafından sorgulamalar sürüyor."

Safa KÖKTENER Ğ Erhan DOĞAN Ğ Murat KEKLİKÇİ Ğ Hayati KILIÇ Ğ Recai KÖMÜR Ğ Okan YILDIRIM Ğ Ferat GÜLVER Ğ Sefer DARICI Ğ Mustafa ŞEKEROĞLU Ğ Veli SARIBOĞA/SHA

www.superbahis.com
www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır