Kaçağı yüzü yakalatacak
Dünyanın en gelişmiş güvenlik sistemlerinden biri olan FaceIt Türkiye'de. Suçluyu yüzünden tanıyan sistem kullanılmaya başlandığında Üzeyir Garih'in katili gibi suçlular kısa sürede yakalanacak
Kanun kaçaklarıyla mücadele konusunda en gelişmiş güvenlik sistemlerinden biri olarak gösterilen FaceIt, Ergosis Güvenlik şirketi tarafından Türkiye'ye getirildi. Çok sayıda bilgisayar ve güvenlik kamerasının kullanıldığı sistem suçluyu yüzüne bakarak tanıyor. Bu tür sistemler yardımıyla Üzeyir Garih cinayetinde olduğu gibi kimliği belirlenmiş suçluları bulmak çok kolaylaşacak.
Sistemin tam olarak çalışabilmesi için ilk olarak tüm sabıkalı ve kaçak dosyaları resimleriyle birlikte dijital ortama taşınıyor. Daha sonra her fotoğrafın yansıttığı surat üzerinde bulunan farklı 80 noktanın birbirine olan mesafesi hesaplanarak kişisel şifreleme yapılıyor. Elde edilen bilgiler sistemin ana bilgisayarına yükleniyor. Sistem özellikle havaalanı, tren istasyonu ve otobüs garlarına yerleştirildiğinde çok etkin oluyor. Gözetleme merkezinde bulunan görevli bir kişiden şüphelendiği zaman yapması gereken tek şey kamerayı şüphelinin yüzüne yöneltip fotoğrafını çekmek.
Anında teşhis
Bilgisayar ekranda yüzü görüntülenen kişinin suratında 80 farklı noktanın birbirine olan mesafesini ölçüp büyük bir hızla veri tabanında bulunan diğer bilgilerle kıyaslıyor. Eğer sonuç olumluysa suçlu ile ilgili tüm bilgiler suçluya en yakın pozisyonda bulunan polis arabasına gönderiliyor. Polis memurları hiç şüphe yaratmadan kaçaklara yaklaşıp tutukluyor.
Tek tuşla internet
Klavye deyip geçmeyin. Ufotek'in tanıtımını yaptığı kablosuz klavye ve fare seti bilgisayar kullanımını hem hızlı hem de çok konforlu bir hale getiriyor. Sahip olduğu radyo frekansı teknolojisiyle iki metre mesafeye kadar rahat bir kullanım sağlayan klavye bir noktaya bağlı çalışma devrine son veriyor. Ayrıca klavye üzerinde bulunan ve ITouch adı verilen tuş yardımıyla sizin belirleyeceğiniz bir internet sitesine tek tuş darbesiyle ulaşmanız mümkün.
Turkcell'den özel çözümler
Turkcell hızlı internet erişimi sağlayan GPRS sistemleriyle donatılmış yeni cep telefonları için yeni içerikler sunuyor. Bilgi ve eğlence başlığı altında toplanan 15 farklı uygulama içerisinde güncel haberlerden karşılıklı penaltı atmaya kadar çok farklı hizmetler bulunuyor. Sunulan yeni çözümler arasında bulunan DevGöz ise oldukça ilgi çekici. Hizmet kullanıcılara bulunduğu bölgeye en yakın hastane, karakol ve banka gibi noktaların telefon ve adreslerini gönderiyor. Kullanıcının cep telefonu büyük bir ekrana sahipse gönderilen adresi şehir haritası üzerinden takip etmek de mümkün.
Otomobilde DVD keyfi
Sinema artık sadece evde veya sinemada tadacağımız bir zevk olmaktan çıkıyor. Panasonic otomobiller için tasarladığı CX-DV1500 ve CY-VM1500 sistemleri ile otomobilinizi tekerlekli eğlence merkezi haline getiriyor.
Yüksek ses kalitesini net görüntüyle birleştiren cihaza sahip sürücüler trafikte sıkışıp kaldıklarında hiç sıkılmayacak.
2003'te 26 milyon GSM abonesi
Bu yıl onuncusu düzenlenen Cebit 01 Bilişimi Fuarı kapsamında düzenlenen Telekom Forumu'nda konuşan Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, Türkiye'deki GSM abonesinin 2003 yılına kadar 26 milyona ulaşacağını kaydetti. Vural, Türkiye'de halen 4 GSM operatörü tarafından 16 milyon civarında aboneye hizmet verildiğini belirterek, "Bu sayının 2005 yılında 30 milyona ulaşacağını tahmin ediyoruz" dedi. Türkiye'nin sabit telefonda 18 milyonu aşkın telefon abonesi ile dünyada 13. sırada yer aldığına dikkat çeken Vural, 2005 yılında bu rakamın 20 milyona ulaştırılmasının planlandığını söyledi. Türk Telekom'un 2003'e kadar özelleştirileceğini belirten Vural, kurumun bu süre içerisinde rekabete hazır hale getirileceğini ekledi.
MAHMUT SANCAK
|