Psikopatı ele veren beyni
Araştırmacılara göre psikopatların beyni normal insanlardan çok farklı çalışıyor. Psikopat üzüntü, pişmanlık, suçluluk nedir bilmiyor
Katillerin ve psikopatların beyni normal insanlara göre çok farklı çalışıyor. Katillerin beyin anatomisini çıkaran bilim adamları, gözünü kırpmadan cinayet işleyen kişilerin bazı duyguları yaşayamadıklarını ortaya çıkardı. Araştırmacılara göre tam anlamıyla "hissiz" olan bu katiller, üzüntü, pişmanlık, sevgi gibi duyguları hissedemiyor, dolayısıyla rahatlıkla suç işleyebiliyorlar.
ARIZA ÖN LOBDA
İngİltere'nİn Kent şehrindeki Klinik Nöroloji Araştırma Merkezi yöneticisi Doktor Tonmoy Sherma, cinayet anında suçlunun beyninde olup bitenleri inceleyerek suç dünyasına bilimsel bir bakış açısı getirdi. Araştırmanın sonuçları bu kişilerin beynin ön lobunun normal insanlardan farklı çalıştığını gösterdi. Normal insanların beyinlerini harekete geçiren olaylar karşısında bu kişilerin beyinleri hareketsiz kalıyor. Duyguları ve sosyal ilişkileri kontrol eden beynin ön lobunun normal insanlardan az çalışması bu kişileri adeta duygusuz bir makine haline getiriyor.
HAFIZA VE KONTROL YOK
Bu nedenle psikopatlar "seni seviyorum" sözünü "Bir fincan kahve verir misin" kadar hissiz bir şekilde söyleyebiliyorlar. Bir dizi seri katil üzerinde yapılan beyin taramalarına göre, bu kişiler en yakınlarının resimleri gösterildiği zaman bile en ufak bir duygu belirtisi göstermiyorlar. Sevdiği bir kişinin kanser olduğu haberini aldığı zaman bile üzüntü duymuyorlar.
Suçlularda beynin ön lobununun işlev göstermemesi kişinin hafıza sorunları yaşamasına, kendisini kontrol edememesine yol açıyor. Bunlar da kişiyi suça yönlendiren faktörler olarak görülüyor.
KORKUYU TANIMIYORLAR
PsİkopatlarI suça iten en önemli nedenlerden biri de yine beyinlerindeki bozukluk yüzünden korku hissini tanımamaları. Araştırmacılar "Normal insanlar suç cezalandırılmaktan korkar. Bu his beynin ön lobunu harekete geçirerek aynı eylemin tekrarlanmasını önler. Psikopat kişiliklerde ise beynin ön lobu çalışmadığı için korku hissi uyanmaz. Ve kişi rahatlıkla suç işleyebilir. İşlediği suçun ardından üzüntü ya da pişmanlık da duymaz" diyor.
KATİLLERİN ORTAK YANI
Katİller üzerinde yapılan araştırmalarda PET (pozitron emisyon tomografi) adı verilen yöntem kullanılıyor. Bu yöntem beyindeki nöronların hareketini bilgisayar ekranına yansıtıyor.
Cinayet işleyen 31 mahkum üzerinde yapılan bir araştırmada 20 mahkumun ön loblarında anormallikler olduğu görüldü. Kanada'da yapılan bir başka araştırmada da 372 mahkumun yüzde 64'ündü ön lob sorunu tespit edildi. Amerikalı bilim adamı Adrian Raine'in 41 katil üzerinde yaptığı araştırmada da bu kişilerin beyinlerinin ön lobunun normal insanlara göre çok daha az çalıştığı görüldü.
Portekiz'de yapılan bir başka araştırmada ise beyinlerinin ön lobu hasar gören insanlarda kişilik değişiklikleri olduğu, planlama ve karar verme yeteneklerini yitiren bu suça daha eğilimli hale geldikleri tespit edildi.
GÖRÜNTÜLERİ YANILTIR
Ancak bu kişilerin hissizliği ironik bir şekilde sosyal hayatta başarılı olmalarına da yol açıyor. Stresli ve zor işleri en ufak bir heyecan duymadan rahatlıkla halledebildikleri için dışarıdan becerikli insanlar olarak görülüyorlar. Aklı başında ve neşeli halleriyle toplum içinde kendilerine rahatlıkla yer bulabiliyorlar. Bu nedenle de tespit edilmeleri oldukça güçleşiyor.
SAĞLIKLI BİR BEYİN
Normal bir insan beyninin ön lobunda yüksek bir hareketlilik vardır. Sarı ve kırmızı renkli bölgelerle gösterilen bu hareketlilik kişinin duygularının farkına varmasına yol açar. Normal insanların sevgi, üzüntü, korku, pişmanlık, suçluluk gibi duygusal refleksleri vardır. Bütün bunlar kişinin beynindeki ön lobunun iyi çalıştığını gösterir.
PSİKOPAT BEYNİ
Ama psikopat beyninde hareketlilik (sarı ve kırmızı renkli bölgeler), normal bir insan beynine oranla çok azdır. Psikopatların beyninde mavi ve siyah renklerle gösterilen hareketsizlik yoğun olarak görülür. Ön lobun faaliyetini tam olarak yerine getirememesi, beyinde hissizliğe yol açar. Bu tip kişiler korku, endişe, üzüntü gibi duygulardan yoksundurlar.
|