kapat
30.08.2001
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Editör
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.borusanmakina.com
 

'Bankada numarasız işlem yapılabilecek'


Gelirler Genel Müdürü Hamzaçebi, vergi numarası olmayanların form doldurarak işlem yapabileceğini söyledi. Vergi numarası alanların sayısı ise 17.4 milyona çıktı
Gelirler Genel Müdürü Akif Hamzaçebi, 1 Eylül'de bankalar ve diğer mali kurumlarda kullanılması zorunlu olacak Vergi Kimlik Numarası'na ilişkin uygulama esaslarını SABAH'a değerlendirdi. Vergi numarası ile elde edilen bilgilerin, "Nereden Buldun?" sorusuna dayanak haline gelmesinin yasal açıdan mümkün olmadığını belirten, mükelleflerin kaygılanmalarını gerektirecek bir durum bulunmadığını belirten Hamzaçebi, sorularımızı şöyle yanıtladı:

* Bankacılık sektöründe Vergi Kimlik Numarası nasıl kullanılacak?

Şu ana kadar 17.4 milyon kişiye vergi numarası verdik. Bu, 17.4 milyon kişiye ilişkin Vergi Kimlik Numarası bilgileri bankacılık sistemine aktarıldı. Kişi daha önce bir vergi numarası almışsa, bankalarda artık kaydı var. Kişi bu numarayı hatırlamıyor olabilir, belgelemesi mümkün olmayabilir. Ancak bu kişi bankaya gittiğinde numarası görülecek.

* Vergi numarası olmayan bankalarda işlem yapamayacak mı?

Yapabilecek. Daha önce hiç vergi numarası olmayan kişi bankaya başvurduğunda, buradaki formu doldurup, nüfus cüzdanının fotokopisini ekleyecek. Bankadaki işlemi yapılacak. Eksik olan vergi numarası banka ile vergi dairesi arasındaki işbirliği ile üretilip, kayıtlara geçecek ve banka müşterisine verilecek.

* Vergi numarası kimler için zorunlu?

Özel kişiler, şirketler, kooperatifler, döner sermayeli kuruluşlar, sigorta şirketleri, yerel yönetimlere ait iktisadi işletmeler, ÖFK'lar, vakıf, dernek, sendika, birlik ve mesleki kuruluşlara ait iktisadi işlemeler ile KİT'lere ait ticari hesaplar için vergi numarası kullanılacak. Bankalar, kredi kartı verenler veya dağıtımına aracılık edenler de ilk kez kart verirken ya da kart yenilerken vergi numarası soracak.

NEREDEN BULDUN YOK
* Vergi numarası ile elde edilen bilgilerin, "Nerden Buldun?" sorusuna dayanak teşkil edeceği kaygıları var...

"Nereden Buldun" olarak isimlendirilen ve 1998 yılında yapılan düzenleme, 1999'daki yasa değişikliği ile 2002 sonuna kadar ertelendi. Şu anda Vergi Kimlik Numarası ile toplanacak bilgilerin, Nereden Buldun amacıyla kullanılması yasal olarak mümkün değil. Bankalar zaten güven ve kayıt kurumları. Vergi idaresi, vergi denetimine ilişkin bilgileri bankalardan her zaman isteme imkânına sahiptir.

* Vergi Kimlik Numarası'nın gerekli olmadığı durumlar var mı?

Emekli maaşları, çalışan maaşları ödenirken, elektrik, su ve doğalgaz faturaları yatırılırken, apartman yönetimi adına ortak hesap açtırılırken Vergi Kimlik Numarası istenmeyecek.

* Havalelerde nasıl kullanılacak?

5 milyar lira ve 3 bin doların üstündeki havalelerde Vergi Kimlik Numarası aranacak. Euro'ya geçilirken, bu döviz alım-satımı olmadığı için vergi numarası aranmayacak.

* Kimler vergi numarası isteyecek?

Bankalar, aracı kurumlar, özel finans kuruluşları, finansal kiralama şirketleri, ödünç para verme işiyle uğraşanlar, kredi kartı veren ya da dağıtımına aracılık eden kuruluşlar müşterilerinden vergi numarası isteyecek. Mevduat, kredi ve döviz tevdiat hesabı ile repo, swap, forward ve kasa kiralama işlemlerinde vergi numarası aranacak. Aracı kurumlar, menkul kıymet yatırım ortaklığı ve fonları, portföy yönetim ve yatırım danışmanlığı şirketleri, gerek borsa gerekse borsa dışına yaptıkları alım satıma aracılık işlemlerinde, yatırım danışmanlığı faaliyeti sırasında, müşterileriyle yapacakları sözleşmelerde, her türlü gelir tahsilatı ve ödemelerinde vergi numarasına yer verecek.

OKAN MÜDERRİSOĞLU

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır