744 bin kişi açıkta
ÖSS maratonu yerleştirme sonuçları ile sona erdi. Toplam 282 bin 142 adayın çeşitli üniversitelere girebildiği sınavda dereceye girenlerin gözdesi mühendislik fakülteleri oldu
Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) yerleştirme sonuçları açıklandı. Sınavı kazanan, 1 milyon 26 bin 903 adaydan 282 bin 142'si üniversitelerin örgün lisans ve önlisans programlarına yerleşmeye hak kazandı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Dr. Fethi Toker, 2001-ÖSS'yi kazanan 1 milyon 26 bin 903 adaydan 586 bin 807'si tercih formunu teslim ettiğini, bu adaylardan 163 bin 783'ü, üniversitelerin örgün lisans programlarına, 118 bin 359'u da örgün önlisans programlarına olmak üzere toplam 282 bin 142 aday yerleşmeye hak kazandığını bildirdi.
Örgün lisans programlarında 17 bin 463, örgün önlisans programlarında 8 bin 698 olmak üzere toplam 26 bin 161 kontenjan boş kaldı. ÖSS'yi kazanan okul birincisi adaylardan 4 bin 157'si bir yüksek öğretim programına yerleştirilirken, bin 882 okul birincisi aday açıkta kaldı. ÖSS-Yerleştirme Sonuç Belgeleri bugünden itibaren adayların adreslerine postalanacak. Adaylar Y-ÖSS puanlarına göre hangi yükseköğretim programlarına yerleştirildiklerini dün sabah saat 10.00'dan itibaren internetten, 900'lü telefon hatlarından ve WAP uyumlu cep telefonlarından da öğrendiler. Ayrıca bugün yayınlanan Sınav Sonuç Gazetesi'de sonuçları yayınlıyor.
ÖSS'de dereceye giren adaylar tercihlerini mühendislik bölümlerinden yana kullandılar. Sayısal puan türünde birinci olan Mert Poyraz, Boğaziçi Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü'ne yerleşti. Bu puan türünde ikinci olan Tuğcan Aktaş ODTÜ, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'ne girmeye hak kazandı. Sayısal puan türünün üçüncüsü Fatih Hakan Köklü de, Bilkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünü dereceye girdiği için "tam burslu" olarak kazandı.
Sözel puan türünde birinciliği elde eden Hüseyin Onay ise sayısal yerleştirme puanıyla Ege Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandı. Aynı puanı alarak ikinciliği paylaşan 3 aday da tercihini yine sayısal yerleştirme puanıyla mühendislik bölümlerine yerleşme yönünde kullandılar. İkinci olan Burak Eskici Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği, Kutalmış Gökalp İnce ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Hakan Yılmaz da Bilkent Bilgisayar Mühendisliği bölümüne burslu olarak okumaya hak kazandı.
Burcu'nun hedefi akademik kariyer
ÖSS'de yabancı dil puanına göre birinci olan iki öğrenciden Burcu Sipahioğlu, Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Mütercim Tercümanlık Bölümü'ne girmeye hak kazandı. Gebze Neşet Yalçın Süper Lisesi'ni bitiren Burcu Sipahioğlu, öncelikli olarak Boğaziçi Üniversitesi'nde akademik kariyer yapmak, imkan bulması halinde ise yurtdışına gitmek istediğini söyledi. Türkiye birincisi olduktan sonra üniversitelerden çok sayıda çağrı aldığını ifade eden Sipahioğlu başarısını, planlı ve düzenli çalışmanın yanı sıra disipline bağladı. Sipahioğlu, "İngilizceye olan ilgim, bu başarıyı getirdi. Çok sayıda üniversiteden kendilerini tercih etmem için çağrı aldım. Ancak kafamdaki tek üniversite olan Boğaziçi'ni tercih ettim." dedi. Burcu Sipahioğlu, 4 yıl eğitim göreceği okul için aybaşında kayıt yaptıracağını ve yurtta kalacağını bildirdi. Gebze Kaymakamlığı'nda memur olan Lütfi Sipahioğlu ile eşi Sehure Hanım da, başarıdan çok mutlu olduklarını ve Burcu'yu okutmak için ellerinden geleni yapacaklarını kaydettiler.
İş bulamazsam ABD'ye giderim
Öğrenci Seçme Sınavı Yerleştirme puanında sayısal bölüm Türkiye ikincisi olan Tugcan Aktaş büyük sınav başarısına rağmen gelecek kaygısı taşıyor. Ankara, Atatürk Anadolu Lisesi'nden bu yıl mezun olan Tuğcan Aktaş, ilk tercihi olan ODTÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Bölümü'ne girmesine rağmen daha şimdiden mezuniyet sonrası iş bulma endişesi içinde. Aktaş, "tek hedefim" dediği Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Türkiye'de iyi bir iş bulamazsa ABD'de master ve doktora yapmayı düşünüyor. Başarısını, planlı ve programlı çalışmasına borçlu olduğunu anlatan Tuğcan Aktaş, "Okulun son yılı iş artık iyice ciddileşmişti. Ben de hobilerimden, bilgisayardan, basketboldan uzak kalarak, planlı ve programlı ders çalıştım" diye konuştu. Annesi emekli öğretmen, babası ise Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nda çalışan Tuğcan Aktaş, ailesinin ve kızkardeşinin sınavdaki başarısında önemli katkısı olduğunu da özellikle vurguladı.
Vakıf üniversiteleri eski ilgiyi göremedi
2001 Öğrenci Seçme Sınavı Yerleştirme sonuçlarına göre, para karşılığı eğitim-öğretim yapan vakıf üniversiteleri ile KKTC ve yurtdışındaki üniversitelerin toplam kontenjanlarının yüzde 46.7'si boş kaldı. 2001-ÖSYS sonuçlarına göre, devlet ve vakıf üniversiteleri ile KKTC'deki ve yurtdışındaki üniversitelerin örgün öğretim yapan lisans ve ön lisans programlarına toplam 308 bin 303 kontenjan ayrıldı. Vakıf üniversitelerinin lisans ve ön lisans programlarına ayrılan toplam 23 bin 190 kontenjana ise 16 bin 714 aday yerleşmeye hak kazandı. Buna göre, vakıf üniversitelerindeki toplam kontenjanın yüzde 27.9'u boş kaldı. Vakıf üniversitelerinde geçen yıl kontenjanların yüzde 8.5'i dolmamıştı. Geçen yıl vakıf üniversitelerinin lisans programlarına ayrılan 13 bin 999 kontenjana 12 bin 423 kişi, ön lisans programlarına ayrılan 4 bin 995 kontenjana 4 bin 945 aday yerleştirilmişti.
|