ANAP lideri ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Anayasa değişikliği için hala bir uzlaşma sağlanamadığına dikkat çekerek, AB için kritik takvimin sonuna geldiğimizi söyledi. Yılmaz, "Bugün bu işe soyunsak, ucu ucuna yetişiriz" dedi.
Yılmaz, bir televizyon kanalında AB'yle ilgili soruları yanıtlarken, MHP lideri Devlet Bahçeli de kabul ederse, önümüzdeki hafta Anayasa değişikliği için liderler zirvesi yapacaklarını söyledi. Yılmaz, şunları söyledi:
ANCAK YETİŞİRİZ - En büyük engel kayıtsızlıktır. Yani, gerekli iradenin, gerekli kararlılığın olmamasıdır. Bakın, Meclis tatile girdiğinden bu yana 2 ay geçti. Henüz daha bu konuyu görüşüp nihai bir şekle getiremedik. Bu sabah bu işe soyunursak ucu ucuna Ekim ortasına yetiştirebiliriz.
ANAYASA CİDDİ ENGEL - 1982 Anayasası, AB ile ilişkilerimiz açısından çok ciddi bir engel. Bu engelin aşılması için de belli maddelerde değişiklik yapılması lazım. Ama sivil, asker, çeşitli kurumların itirazları var. Bunların özüne baktığınız zaman karşımıza ulusal güvenlik çıkıyor. Yani düşünce özgürlüğünü genişletmek istiyorsunuz, ulusal güvenlik açısından sakınca ileri sürülüyor.
11 MADDE GEÇSİN - Anayasa değişiklik paketi 37 maddedir. Bunda uzlaşma sağlanamıyorsa, Ulusal Program çerçevesinde ihtiyaç duyduğumuz 11 madde ayrı paket yapılabilir.
ADIM ATAMAZSAK - Kasım ortasında ilerleme raporu yayınlanacak. Benim korkum, yetersiz olduğunu ifade etmeleridir. Ve açıkçası bu sefer ileri sürebileceğimiz mantıklı bir argüman yok. Bu adımları atamıyorsak Türkiye, AB standartında bir ülke için gerekli siyasi iradeye sahip değil demek.
OSMANLI'NIN ÇÖKÜŞÜ GİBİ - Osmanlı içinde yaşadığı çağı doğru idrak edemediği için sonunda çöküşe sürüklendi. Korkarım ki, bugün benzer bir tehlikenin içindeyiz. Türkiye hiç şüphesiz ki AB'ye mahkum bir ülke değil, ama Türkiye için en iyi gelecek, AB üyeliği senaryosudur. Bu tartışmaları yapabiliriz ama korkarım ki AB trenini kaçırmış oluruz.
Düşünce suçu: Başlangıçtaki 'hiçbir düşünce' ibaresi, 'hiçbir eylem' şeklinde değişecek.
Temel hak ve özgürlükler: Sınırlandırılamayacak
Hak ve özgürlüklerin kötüye kullanılması: Engellenecek
Gözaltı süresi: Toplu suçlarda 4 gün, diğer suçlarda 48 saat
Özel hayatın gizliliği: Arama için hakim kararı ve yetkili kişinin yazılı emri gerekecek
Konut dokunulmazlığı: Hakim kararı ve yazılı emir olmadan, kimsenin evine girip, eşyasına el konulamayacak
Düşünce özgürlüğü: Sınırları genişletilecek, dil farklılığı sosyolojik bir gerçek olarak değerlendirilip, engeller kaldırılacak
Kitle iletişim araçlarından yararlanma özgürlüğü: Engellenemeyecek
Toplantı ve gösteri yürüyüşü: İzin almadan yapılabilecek
İdam: Savaş ve terör suçu dışında verilemeyecek
Uluslararası anlaşmalar: Kanunlardan üstün olacak.