|
|
|
Nasıl kendinizin doktoru olabilirsiniz?
'Ağrıdır' deyip geçmeyin. Önemsiz sandığınız bir ağrı, kimi zaman ciddi bir hastalığın habercisi olabilir
Millet olarak adetimizdir, herşeyi önemseriz ama sağlığımızı asla. Çoğunlukla, "Bana birşey olmaz", "Önemli birşey değil zaten" gibi anlamsız argümanlarla geçiştirdiğimiz sağlığımız konusundaki ilgisizliğimiz kimi zaman başımıza büyük dertler açabiliyor. Sağlığımızda yaşadığımız en ufak bir sorun eğer zamanında müdahale edip, en yakın sağlık kuruluşuna ya da doktora gitmezsek çok daha büyük bir sorun olabilir.
BAŞ AĞRISI DEYİP GEÇMEYİN!
Herşeyden önce bize basit gelen birtakım hastalık belirtileriyle ilgili bilinçlenmemiz gerekiyor. Örneğin sıradan sandığımız bir baş ağrısı migren olabileceği gibi beyin tümörünün de habercisi olabilir. Bu konuda yapmamız gereken bu tip şikâyetlerimizin sıklığını belirleyip ona göre bir doktora başvurmak. Doktorlar, kişinin hangi hastalığa ne gibi koşulların neden olduğu hakkında fikir sahibi oldukları taktirde, bu hastalıkları önceden tespit edip, yakalanma riskinin azalacağını vurguluyor. Özellikle kalp krizi riski taşıyan, baş ve sırt ağrıları çeken bir kişinin bu hastalıklara yol açan semptomları tanıması geleceği açısından büyük önem taşıyor. .
Doç. Dr. Aysel Altan (Yoğun Bakım uzmanı): Doktora gitmeyi ihmal etmeyin
İnsan vücudu bir bütündür. Bu yüzden hiçbir hastalığın nedeni kesin semptomlara bağlanamaz. Aynı semptomlar pekçok hastalığa yol açabilir. Ancak belli hastalıkların semptomlarını maddeler halinde bilmek kabaca bir fikir verir. Bu yaklaşım temel bir kanı sayılabilir. Örneğin baş ağrısına yol açan soğuk algınlığı, stres ve sinüzit diğer bazı hastalıkların da semptomları arasında yer alır. Bir kişinin vücudunda enfeksiyon vardır bu nedenle kişi ateşlenmiştir. Ancak aynı kişinin kanında enfeksiyon varsa bu kişide yine baş ağrısı olur. Herşeye rağmen uzman hekimlere tetkik yaptırılması yerinde olur.
|
|
|
|