|
|
|
Fon bankalarının zararı küçülmeye başladı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, TMSF bünyesindeki bankaların yeniden yapılandırılması sürecini özetleyen bir rapor yayınladı.
Yapılan banka satışlarının içeriğini, bankaların mali yapılarında meydana gelen değişiklikleri ve operasyonel yapıda meydana gelen değişiklikleri anlatan raporda, Fon bankalarının toplam birikmiş zararının 12.7 katrilyon lira olduğu belirtildi.
Fon bankalarına aktarılan kaynak ise kamu alacaklarına karşılık verilen özel tertip devlet tahvilleri ile birlikte 18 katrilyon lira oldu. Raporda özetle, şu noktalara yer verildi:
24 KATRİLYON AKTİF
* 31 Temmuz 2001 tarihi itibarıyla Fon kapsamındaki bankaların toplam aktif büyüklüğü 24.2 katrilyon lira, toplam yükümlülükleri 21 katrilyon lira, özkaynakları ise 3.2 katrilyon lira düzeyinde bulunuyor.
* Eylül 2001 sonu itibariyle TMSF bünyesindeki banka sayısının 8'den 4'e indirilmesi, yılsonu itibariyle ise Fon bünyesindeki bankaların tamamının çözümlenmesi hedefleniyor.
* 9 Temmuz'da Fon'a devredilen beş banka hariç tutulduğunda, Fon bankalarının eksi 5.1 katrilyon lira olan özkaynaklarının toplamı, 3.4 katrilyon lirayı buldu. Böylece BDDK'nın Fon bankalarına yaptığı özkaynak takviyesi 8.5 katrilyon liraya ulaştı.
* Fon bankaları aktiflerinin önemli bir bölümünü oluşturan kamu kağıtlarının da içinde bulunduğu menkul değerler cüzdanı ve bağlı menkul değerler toplamının toplam aktifler içindeki payı yüzde 64.3 oldu.
* Temmuz sonu itibarıyla Fon bankalarında bulunan mevduat tutarı 16.1 katrilyon lira. Bu tutar, toplam bilanço büyüklüğünün yüzde 66.4'ünü oluşturuyor.
* Fon bankalarıyla ilgili en çarpıcı sonuçlardan biri, zararlardaki büyümenin durdurulmuş olması. Temmuz sonu itibarıyla Fon bankalarının toplam birikmiş zararı 12.7 katrilyon lira. Fon'a devredilen son beş banka değerlendirme dışı tutulduğunda, 30 Nisan itibarıyla 4.9 katrilyon liraya kadar yükselen dönem zararı, 31 Temmuz itibarıyla 4.4 katrilyon liraya düşürüldü.
AÇIK DÜŞTÜ
* Mayıs 2001 dönemine kadar 4-5 milyar dolar düzeyinde olan net açık pozisyon, kamu kağıtlarının enjeksiyonu sonucunda 600 milyon dolara kadar geriledi.
* Fon bankalarının 16 Mart 2001 itibarıyla 7.8 katrilyon olan kısa vadeli yükümlülükleri, 13 Ağustos itibarıyla 5.8 katrilyona düştü.
* Devir tarihi itibarıyla 1.454 olan Fon bankaları şube sayısı 1.059'a indirildi. 30 bin 87 olan çalışan sayısı ise 19 bin 485'e düştü.
Bankaların mali yapısı güçlendirildi
BDDK, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen bankalara bugüne kadar aktarılan kaynağın 18 katrilyon lira olduğunu açıkladı. Bu kaynağın büyük bölümünü, bankaların mali yönden güçlendirilmesi amacıyla verilen kamu kağıtları oluşturdu.
Hazine, Fon bankalarına 8 milyar dolar döviz cinsinden, 8 katrilyon 528 milyon dolar da TL cinsinden kamu kağıdı ihraç etti. Toplam kağıt tutarı 16.3 katrilyon lira oldu. Bu kağıtların 5 katrilyon 526 trilyon liralık kısmı Hazine tarafından erken itfaya tabi tutuldu. Böylece Hazine'nin elindeki kağıt tutarı 10.8 katrilyon liraya indi. Erken itfalar öncesinde Hazine'den alınan 16.2 katrilyon liralık kamu kağıdının 751 trilyon lirası Merkez Bankası'na teminat verilerek karşılığında nakit alındı. Bu nakit, Fon bankalarına mevduat olarak aktarıldı. Fon bankalarına aktarılan kamu kağıdı tutarı 15 katrilyon 536 trilyon lira oldu. Kamu kağıdı enjeksiyonuna ek olarak, Fon kaynaklarından bu bankalara 946 trilyon lira sermaye, 1.5 katrilyon tutarında da mevduat aktarıldı.
|
|
|
|