Himmet, hayatında ilk defa ameliyat oldu. Bütün siyamların ortak derdi olan kabızlık yüzünden. Bu kedilerin bağırsakları her nedense diğer kediler gibi çalışmıyor. İki günde bir kabız oluyorlar. Bağıra çağıra işlerini halletmeye çalışıyorlar. Bugüne kadar yardımcı olmak için yapmadığımız kalmadı. Malt verdik olmadı, zeytinyağı verdik olmadı, ekstra su içirdik yine olmadı. Sonunda tıkandı.
Hayvanın tıkandığını resmen görüyorduk. Beş dakikada bir tuvaletine gidiyor, eşeleniyor eşeleniyor, gidip koltukların arkasına gizleniyor. Önce vazelin müdahalesi yaptık. Çok itiraz etti.
Her geçen saat halsizleşiyordu. Sabaha karşı yattığı yerde inlemeye başladı. Sonunda kustu. Saat başı, sadece safra kusuyordu o minik zavallı masum şey.
Aldık götürdük Güçlü Amcasına. G&G Veteriner Kliniği sahibi Güçlü Gülanber, kusmayı duyduğu anda Himmet'i ameliyata aldı. Meğer kusma çok ciddi bir belirtiymiş. Hayvanın, içindeki dışkı yüzünden artık zehirlendiğini gösteriyormuş. Kıl yutmasından kaynaklanan kusmadan farklı olarak bu kusma çok sık oluyor.
Dışkı bağırsakta kaldıkça daha da sertleşiyor. Çünkü bağırsak su emmeye devam ediyor. Sonunda dışkı içeride taşlaşıyor ve ameliyat dışında hiçbir şekilde oradan çıkamıyor. İleri durumlarda bu taşlaşmış dışkı, bağırsakları da yaralayabiliyor. Bu durumda bağırsağın yaralanmış bölümünün de alınması gerekiyor.
Ameliyat en az bir-bir buçuk saat sürüyor. Bağırsağın alınması gerektiği durumlarda daha uzun sürüyor. Hayvan iki-üç gün içinde toparlanıyor. Yaranın iyileşmesi ise 10 gün sürüyor. Bağırsak enfekte olmasın ve yaralar açılmasın diye ilk üç gün hayvan serumla besleniyor. Eğer zamanınız müsaitse serum saatinde, yani günde iki kere veterinere getirmek şartıyla kediyi eve götürebilirsiniz.