kapat
18.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.borusanmakina.com
 

Dövizin 'köpüğü' alındı


Merkez Bankası, kurdaki artışı köpüğe benzetince, kısa sürede yabancıların da desteklediği bir satış geldi. Dolar iki günde yüzde 4.1 gerileyerek yeniden bir milyon 420 binli seviyelere düştü
Merkez Bankası'nın her an patlayacak bir köpüğe benzetti döviz, dün uzun bir aradan sonra "kaybettirebileceğini" de gösterdi. Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin daha piyasa açılmadan bir televizyon kanalında yaptığı açıklamalarda "kurun seviyesinin oldukça yüksek olduğunun" altını ısrarla çizmesi, başta yabancılar olmak üzere havuz bankaları tarafından da desteklenen bir satış getirdi. Satışın genele yayılmasıyla birlikte dolar yüzde 2.5 gerileyerek 1 milyon 423 bin liraya düştü.

PİYASA SATIŞA DÖNDÜ
Dünkü aşağıya inişin havuz bankaları ve Merkez'in dışında piyasanın kendi istemi ile hacimli olması da moral veren bir başka unsur oldu. "Dolardaki düşüş ne Merkez Bankası'nın müdahalesi ne de havuz bankalarının yoğun satışı ile oldu. Genelde satış havası hakimdi. Bu da dolardaki yükseliş beklentisinin bir miktar kırıldığını göstermesi açısından oldukça sağlıklı" diyen bankacılar pazartesi günkü dövize endeksli tahvil ihracının başarılı geçmesi durumunda kurdaki düşüşün devam edebileceği görüşünde.

DERİNLİK ARTTI
Satışların bir bölümünün de ihalede yer almak isteyenlerin pozisyon değiştirmesi olarak değerlendirildi. Piyasa günlerden sonra işlem derinliği ile de hareketli bir gün geçirirken Merkez Bankası'nın 60 milyon dolarlık döviz satış ihalesinde ortalama fiyat ise 1 milyon 459 bin oldu.

Borsanın işlem hacmi arttı
Dolardakİ harekete ilk tepkiyi pazartesi veren borsa yedi yıllık dip seviyesine kadar geriledikten sonra dalganın tersine dönmesiyle birlikte yukarı çıktı. Dün de 9 bin 800 direncini zorlayan endeks günü yüzde 2 artışla 9 bin 736 puandan kapattı. İşlem hacmi ise uzun bir süreden sonra artarak 401 trilyon liraya ulaştı.

Endeksin hızlı çıkış sırasında 9 bin 800 direncine takıldığı ve bunu aşmakta zorlandığı görüldü.

Dolar hızlı çıktı yavaş iniyor
Hafta başında agrasif bir çıkışa geçen dolar, Merkez Bankası'nın "aşırı değerli" uyarısı ve havuz bankalarla yaptığı görüşmelerle iki günde yüzde 4.1 geriledi. Çarşamba günü en yüksek 1 milyon 485 bin lirayı gören doları tutanlar dalganın tersine de dönebileceğini görmüş oldular. Dolar 1 milyon 515 bin liraya ulaştığında alım yapanların iki günlük kaybı ise yüzde 6'yı buldu.

Bono faizi yüzde 93.5
Dalgalı kurdan en ağır yarayı alan Hazine, dövize endeksli tahvil ihalesi ile pazartesi günü yatırımcının karşısına çıkacak. Dolardaki tırmanış sırasında yüzde 98'leri gören bileşik faizler iki gündür oluşan olumlu hava ile geri geldi. Dün 6 Mart 2002 vadeli kağıtların bileşik faizi yüzde 93.52 oldu. Pazartesi günü valörlü işlemler ise yüzde 92.52'den gerçekleşti.

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır