kapat
18.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Tarihin keşfi


Bir göçebenin oğlu olarak doğduğu bozkırlardan Asya'nın tek hakimliğine yükselen Cengiz Han'ın mezarının bulunması tüm dünyada heyecan yarattı
1100'lü yıllarda Orta Asya steplerinden büyük bir güç yükseldi. Bütün Asya'yı egemenliği altına alacak ve büyük bir kültür göçüne neden olacak bu gücün mimarı da 800 yıl sonra Washington Post gazetesinin düzenlediği ankette '1000 yılın adamı' seçilecek ve ünlü National Geographic dergisine kapak olacak biri, 1000 yılın imparatoru Cengiz Han'dı. Moğol İmparatorluğu'nun kurucusu ve en meşhur hükümdarı Cengiz Han'ın mezarının bulunduğu haberleri dünya kamuoyuna bomba gibi düştü.

3.5 KİLOMETRELİK ALAN
Amerikalı ve Moğol arkeologlar tarafından bulunan mezarın büyük bir ihtimalle Cengiz Han'a ait olduğunu söyleyen tarihçiler mezarın şimdiye kadar hiç açılmamış olduğunu belirtiyor. Mezarın içinde yer aldığı arkeolojik site Moğolistan'ın kuzeydoğusundaki Batshireet kenti yakınlarında bulundu.

Cengiz Han'ın 1162 tarihinde doğduğu ve 1206'da Moğol Hükümdarlığını kurduğu yerin sadece birkaç kilometre ötesinde bulunan mezar 3.5 kilometreye yayılan bir arazi üzerinde yer alırken etrafında da 4 metre yüksekliğinde, 3 metre genişliğinde duvarlar yer alıyor.

TEK BAŞINA YATMIYORDU
1 yılı aşkın süredir bölgede harita teknolojisi ile kazılar yapan ekibin başında bulunan Chicago Üniversitesi tarihçilerinden John Woods 2 katlı olan sitenin üst katında hükümdarlığın ileri gelenlerine ait olduğu sanılan 20'nin üzerinde mezar, alt katta da 40'ı aşkın başka mezar bulunduğunu söyledi. Woods böylece bu keşfin Cengiz Han'ın tek başına yattığı iddialarını da çürüttüğünü sözlerine ekledi.

Üst kattaki tüm mezarların dikdörtgen olduğunu ve taşlarla örüldüğünü belirten Woods, mezarların en az 3 metre derinlikte olduğunu bildirdi.

Ekipte yer alan Moğol coğrafyacı D.Bazargur da söz konusu sitede Cengiz Han'ın mezarının olduğunun kesinleşmesi halinde bunun Mısır'daki piramitlerden bile daha önemli bir olay olacağını vurguladı. Mezarın Cengiz Han'a ait olup olmadığını kesinleştirmek için tek çarenin mezarın açılması olduğunu söyleyen kazı ekibinin bu önerisine Moğolistan hükümeti tereddütle bakıyor.

Ölen kişiye saygı nedeniyle mezarların açılmaması gerektiğini söyleyen hükümet yetkilileri ancak tarihin en önemli kişilerinden biri sayılan Cengiz Han'ın da ölümü ve mezar yeri hakkındaki spekülasyonların son bulacağı düşüncesiyle ikilemde kaldı.

40 YILLIK DÜŞ GERÇEK OLDU
Hükümete yakın çevreler Moğolistan Bilimler Akademisi'nden de ekibe katılacak 2 Moğol uzmanla birlikte kazıya önümüzdeki bahar aylarında başlanabileceğini belirtiyor.

Yaklaşık 200 metre yükseklikteki bir tepede bulunan sitenin toplam 50 kilometrelik bir alanı kapsayabileceğini söyleyen arkeologlar sitede ayrıca Cengiz Han'ın ölümünü bilen ve bu sırrı tutan 100'ü aşkın askerin de mezarına ulaşılabileceğini belirtiyor. "Cengiz Han'ı keşfetme gezisi" adlı geziyi düzenleyen Chicagolu avukat Maury Kravitz, Moğol İmparatoru'nun mezarını bulmayı 40 yıldır düşlediğini söyledi.

İmparatorluğu döneminde tüm Asya'ya hükmetme başarısı gösteren bir liderin ölümünün sır olmaktan çıkarılması gerektiğini söyleyen Kravitz mezar üzerinde arkeolojik çalışma yapılması sayesinde birçok tarihsel bilgiye ulaşılabileceğinin altını çizdi. Kravitz ayrıca Cengiz Han'ın mezarında kayıp olan birçok değerli hazinenin de olabileceğini belirtti. Cengiz Han'ın kişisel eşyaları ve ona gelen hediyeler dünyanın belli başlı birçok müzesinde sergilenirken, arkeologlar yıllardır efsanevi imparatorun eksik olan hazinesini araştırıyor.

Herkes Cengiz Han'ın mezarının peşindeydi
Bir göçebenin oğlu olarak doğup, fakirlik içinde bir hayat sürdüğü bozkırlardan Asya'nın tek hakimliğine yükselen ve 1227'de bugün Hong Kong'un bulunduğu bölgeye yaptığı seferde ölen Cengiz Han'ın mezarını bulmak her arkeoloğun rüyasını süsleyen bir hedef idi. Cengiz'in Kalesi, Kırmızı Kaya adıyla da bilinen sitenin olduğu bölge 90'lı yılların başında Japonlar tarafından incelenmişti.

Bölgede Cengiz Han'ın mezarını arayan Japon arkeologlar, ortada geniş bir alana yayılmış ve hemen ulaşabilecek bir mezar bulamadıkları için hayal kırıklığına uğrayarak bölgeden ayrıldı. Özellikle son 10 yılda çeşitli bölgelerden Han'ın mezarı olduğu ileri sürülen keşif haberleri geldi. Son olarak geçtiğimiz Eylül ayında Çinli arkeologlar ülkenin kuzeybatısındaki Xinjiang'da Moğol İmparatoru'nun mezarını bulduğunu ileri sürdü.

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır