kapat
16.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Ampul geyiği


Anadolu'da homoseksüellere ampul dendiği iddia edilirken, Ak Partili milletvekilleri de 'ampuller' diye adlandırılmaktan çekiniyor
Ampul ters çevirilince sarığa, içindeki çizgiler rahleye benzetilirken, parti adının ise Allah-Kuran-Peygamber'in ilk harfleri olduğu öne sürülüyor

Kısa adı "Ak Parti" olan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin adı ve amblemi, hem partililer de, hem de kamuoyunda yeni bir mizah konusu oldu. Ampulün argo çağrışımlarından tutun, sarığa ve rahleye benzetilmesine kadar değişik ve ilginç benzetmeler yapılmaya başlandı.

Parti kurulmadan bir gece önce milletvekilleri, ampul, yunus, ev, tokalaşan eller, Türkiye üzerinde ay yıldız, karıncalar gibi alternatifler içinden "terazi" figürünü amblem olarak seçmişler, ancak son sözü Tayyip Erdoğan'a bırakmışlardı. Ertesi gün kamuoyuyla aynı anda, nereden çıktığını anlamadıkları "ampul" amblemiyle karşılaşınca şok olan milletvekilleri arasında "Biz bu ampulü nereye takacağız?", "Bu ampul kaç wattlık?", "Ampulün altına (Lüzumsuz ise söndürün) yazalım", "Ya elektrikler kesilirse ne olacak?" espriler de yapıldı.

RAHLE Mİ, SARIK MI?
Amblemle ilgili internette tam anlamıyla geyik çevirilirken, ampulü ters çevirip sarığa benzetenler, ampulün içindeki telleri ise Kur'an okunan rahleye benzetenler çıktı. FP'nin kuruluşu aşamasında parti yönetimine hakim olan yenilikçilerin hazırlattığı amblem de çeşitli spekülasyonlara yol açmış ve "erkeklik organına" benzetilmişti. Bunun üzerine FP'nin amblemi de değiştirilmişti.

ARGO ÇAĞRIŞIMLAR
Yenilikçilerin bu kez kendi partileri için seçtikleri amblem de yine argo çağrışımlar yapıyor. Üstelik bu çağrışımlar dindar bir gazetenin sayfalarına kadar girdi. Zaman Gazetesi yazarı Mustafa Ünal dün köşesinde, ampulün argo çağrışımları olduğunu yazdı. Anadolu'da ampul, lamba gibi deyimlerin homoseksüel erkekler için kullanıldığı belirtiliyor. Milletvekillerinin en çok çekindiği konu ise kendilerine "ampuller" isminin takılması.

AK-BİL VEYA AK DEVRİM
Partinin ismi de çeşitli benzetmelere konu oldu. Partinin adını oluşturan sözcüklerin ilk harflerinin "Allah, Kuran, Peygamber" sözcüklerinin ilk harfleriyle aynı olduğuna dikkat çekenlerin yanısıra Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken uygulamaya soktuğu AK-BİL projesiyle paralellik kuranlar da bulunuyor. Erdoğan'ın partinin kısaltılmış adıyla Türk siyasetinde yer etmiş bir figürü kullanmak istediği yorumları da yapılıyor. İlk çok partili serbest seçimde DP'nin iktidara gelişi "Ak Devrim" diye anılmıştı. 1960'dan sonra kurulan Adalet Partisi de, 1983'de kurulan DYP de beyaz at figürünü "kır at" adıyla sembol olarak seçmişti. DSP lideri Bülent Ecevit ise, CHP Genel Başkanı seçilmesinden sonra ilk seçim kampanyasında "Ak Günlere" sloganını ve ak güvercin sembolünü kullanmıştı. "Ak" kelimesini, Milli Görüş'ün de kullandığı ve bir dönem Erdoğan'ın "Akıncılar" arasında yer aldığı da hatırlatılıyor.

KUTAN: BİZ REDDETTİK
Tartışmalara Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan da katıldı. "Ampulleri kaç watt göreceğiz" diyen Kutan, Saadet Partisi'ni kurarken ampulün kendilerine de önerildiğini belirtti. Kutan, "Ancak, uygun görülmedi. Prensip itibari ile milli ve ahlaki değerlere bağlı ve maneviyatçı bir partiyiz. Bizim amblemlerde hilal genellikle değişmez" diye konuştu.

'KADIN DÜŞMANI' İDDİASI
Tayyip Erdoğan'ın, ampul amblemini seçerken, Refah Partisi'nin 1989'da Bahri Zengin önderliğinde başlattığı açılım projesinden esinlendiği öne sürüldü. Projenin mimarı Bahri Zengin, SABAH'a "Tayyip Erdoğan'ın bu projeden etkilenmesi beni sevindiriyor, ama bizi taklit etmesi ve 12 yıl geride kalması da üzüyor" dedi. Zengin, o dönemde aynı safta yer aldıkları Tayyip Erdoğan'ın "yeniliğe" karşı olduğunu da belirterek şunları söyledi: Erdoğan, kadınların siyasal ve sosyal hayatta varlığını kabul etmezdi. Kendi ailesinin alışveriş yapmasına bile razı değildi. Erbakan'ın büyük kızı Zeynep'in başı açık fotoğrafı bir gazetede çıkınca, yer alması üzerine, Erdoğan "Hoca ya kızını terbiye etsin, ya da liderlikten çekilsin" diye teşkilatta aleyhimize propaganda yaptı. İstanbul'un açılım hareketinde Tayyip beyin hiçbir katkısı yoktur. Tam tersine değişimi önlemeye çalışmıştır.

Yenilikcilere çiçek şoku
Yenilikçiler, Meral Akşener'in ayrılmasının ardından şimdi de Cemil Çiçek şoku yaşıyor. AK Parti'ye 47'si eski FP'li olmak üzere toplam 51 milletvekili katılırken, Avni Doğan, Nevzat Yalçıntaş ve Azmi Ateş bağımsız kaldı. Tayyip Erdoğan'la ters düşen Ankara Milletvekili Cemil Çiçek ise yeni partiye katılmadı. Çiçek, tatil yaptığı Edremit'ten Ankara'ya gelmedi ve yenilikçilerin telefonlarına rağmen katılım dilekçesini göndermedi. Çiçek'in merkez sağda kurulacak diğer yeni oluşumlara katılacağı kulislerde konuşuluyor.

ARINÇ'IN TEPKİSİ
Yenilikçiler transferle uğraşırken, Bülent Arınç rahatsızlığı ortaya çıktı. Dün Abdullah Gül ile Abdüllatif Şener, Bülent Arınç'ın Meclis'te FP Grup Başkanvekili olarak kullandığı makam odasında katılımları kabul ederken, Arınç'ın gelmemesi dikkat çekti. Arınç'ın Gül'ün grup başkanı olmasına tepki gösterdiği, bunun üzerine Gül'ün partide ikinci adam olacağı, Arınç'ın grup başkanı olacağı belirtildi.

Ak Parti'nin

PROFİLİ CEMAAT DESTEĞİ
Milli Görüş hareketini bölen Tayyip Erdoğan'a Erbakan'ın da girişimleriyle cemaatlerin verdiği desteğin azaldığı belirtiliyor. Nur cemaatlerinin en yaygını olan Fethullah Gülen Cemaati'nin Erdoğan'ın partisine temsilci vermediği ve desteğini çektiği ifade ediliyor.

Ak Parti kurucuları arasında Süleymancılar cemaatini temsilen Süleyman Hilmi Tunahan'ın torunu ve halen ANAP'ta olan eski RP'li bakan Ahmet Arif Denizolgun'un kardeşi Mehmet Denizolgun, Tayyip Erdoğan'ın yakın ilişkide bulunduğu İskenderpaşa Cemaatini temsilen ise Hilmi Güler, Raşit Küçük ve Nazif Gürdoğan bulunuyor.

ORTA YAŞLILAR
47 yaşında olan Tayyip Erdoğan'ın, gençleşme ve yenileşme iddiasıyla kurduğu Ak Parti'nin kurucularının yaş ortalaması 46. İlke olarak 65 yaşından sonra siyaset yapılmasına karşı olan Tayyip Erdoğan'ın partisinde 65 yaşındaki tek kurucu Nuray Oral. Kurucular arasında yaşı 60'ın üzerinde olan 7 kişi bulunuyor. En genç kurucu ise 30 yaşındaki borsacı Sema Karabıyık.

KARADENİZ FARKI
Tayyip Erdoğan'ın kurucuları arasında Doğu ve Güneydoğu kökenli sadece iki kişi bulunuyor. Parti kurucuları arasında ise Tayyip Erdoğan'la birlikte Karadeniz kökenli 15 kişi bulunuyor. Erdoğan'ın seçim bölgesi olarak Rize'yi seçeceği, ANAP lideri Mesut Yılmaz'a rakip olacağı belirtiliyor.

YARISI TÜRBANLI
Türbanlı milletvekili adayı göstermeyeceklerini söyleyen Ak Parti'de 6 türbanlı kurucu üye oldu: Ayşe Böhürler, Ayşe Nur Kurtoğlu, Fatma Ünsal, Habibe Güner, Sema Ramazanoğlu, Serap Yaşar.

Hüseyin ÖZALP

www.sigortam.net
www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır