kapat
16.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Sosyal paket müjdesi


Bakan Gemici, eğitim, gıda, sağlık ve yakacak yardımı olarak toplam 630 milyon dolarlık bir yardım paketi müjdeledi
Ekonomik krizin yoksul kesimler üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için, Türkiye'de ilk kez, "ekonomi programı"nın ardından bir "sosyal program" hazırlandı. Dün Devlet Bakanı Hasan Gemici tarafından açıklanan 630 milyon dolar büyüklüğündeki sosyal yardım programıyla, en yoksul yüzde 6'lık kesim desteklenerek, ekonomik krizin ve uygulanan programın yaratabileceği sosyal riskler azaltılmaya çalışılacak. Bu amaçla programa "Sosyal Riski Azaltma Projesi" adı verildi.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan Sorumlu Devlet Bakanlığı'nın (Hasan Gemici) koordinasyonuyla, Dünya Bankası, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen 3 aylık çalışma sonunda yardım programı belli oldu. Devlet Bakanı Hasan Gemici, dün iki genelge göndererek "sosyal paket"i açtı. "Sosyal paket" kapsamındaki yardımlar 4 yıl sürecek. Toplam 630 milyon dolarlık yardımın 495 milyon doları Dünya Bankası'ndan alınan borçla yapılacak, 135.5 milyon dolarlık yardım ise kendi kaynaklarımızla karşılanacak.

Yardım kalemleri; eğitim, sağlık, yakacak ve gıda olarak dört ana başlıkta toplandı. Bakan Gemici, özellikle yakacak ve gıda yardımlarının artırılacağını bildirdi.

ÖDEME ANNELERE YAPILACAK
Devlet Bakanı Hasan Gemici tarafından dün yayınlanan iki genelge ile 4 yıllık yardım programı 'resmen' başlatıldı. Programın ilk adımını, 10 Eylül 2001 tarihinde başlayacak yeni eğitim-öğretim yılına yoksul öğrencilerin hazırlanması oluşturuyor. Ülke genelinde 1 milyon 50 bin öğrenciye Eğitime Katkı Yardımı yapılacak. Bu amaçla bugün Sosyal Yardımlaşma Vakıflarının kullanması için 52.5 trilyon liralık yardım il ve ilçelere gönderilmeye başlandı. Bakan Gemici, öğrenci başına ilk etapta 50 milyon lira yardım yapılacağını, bunun daha sonra artırılacağını söyledi. Yılın son çeyreğinde yardım miktarı toplam 80 trilyon liraya çıkarılacak. Öğrenci başına yardım da 80 milyon liraya yükselecek.

Yardımlar annelere verilecek. Gemici "Anneler yardımı yerine ulaştırıyor. Yüzde 100 çocuk için harcıyor. Bu şekilde annelerin aile içindeki konumunu da güçlendirmiş oluyoruz" dedi.

50 milyon liralık ilk yardım, nakdi olduğu gibi ayni de olabilecek. Nakdi yardım yapılan öğrencilerin, okul eğitim gereksinimlerinin karşılanıp karşılanmadığını okul müdürleri ve sınıf öğretmenleri kontrol edecek. Bu kaynakla öğrencilerin okula başlaması için gerekli olan kitap, kırtasiye, önlük-forma, çanta, mont, ayakkabı-bot gereksinimlerinden öncelikli olanlar karşılanacak. İlk etapta gönderilen bu kaynakla karşılanamayan gereksinimler için daha sonra ilave destek sağlanacak.

KİMLER YARARLANACAK?
Yardım yapılacak öğrenci sayısını, hangi okula ne kadar kaynak aktarılacağını vakıf mütevelli heyetleri saptayacak. Okul bazında yardım yapılacak öğrenciler de müdür, sınıf öğretmeni-rehber öğretmen, muhtar, okul aile birliği, yardım derneği ve öğrenci veli temsilcisi 2 kişiden oluşturulacak komite tarafından yapılacak. Ancak özellikle asgari ücretle geçinen ailelerin çocukları bu yardımlardan öncelikle yararlanacak. Yatılı İlköğretim Bölge Okulu ve Pansiyonlu İlköğretim Okullarında okuyan öğrencilerin gereksinimleri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılandığı için bu okullardaki öğrenciler kapsam dışı tutulacak. Yeni açılan eğitime katkı hesabına aktarılan kaynak hiçbir şekilde başka bir amaç için kullanılamayacak, başka bir hesaba aktarılamayacak. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu, önümüzdeki yıldan itibaren 2004 yılı sonuna kadar en yoksul yüzde 6'lık dilime giren kesimin sağlık, beslenme ve eğitimi için 360 milyon dolarlık harcama daha yapacak. Harcamanın 260 milyon doları Dünya Bankası kredisi ile, 100 milyon doları Türk Hükümeti tarafından finanse edilecek. Bu kapsamda 0-6 yaş grubu arasındaki çocuklara beslenme ve sağlık yardımı yapılacak. Eğitim yardımları ise yine okula devam şartına bağlı olarak yapılacak. Dört yıllık eğitim boyunca verilecek nakit yardımları annelere düzenli olarak ödenmeye devam edilecek.

TOPLAM 300 TRİLYON ÖDENDİ
Devlet Bakanı Hasan Gemici, ayrıca 10 milyonun üzerindeki yeşil kartlı insanın bütün sağlık giderlerinin fon tarafından karşılandığını ve bu yardımın sürdürüleceğini bildirdi. Gemici, fon kaynaklarından 17 Ağustos ve 17 Kasım depremlerinden sonra 450 bini aşkın aileye 300 trilyonun üzerinde yardım yapıldığını da hatırlattı.

Trafik cezaları için inmek yok
İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, trafik cezası tatbik edilecek sürücülerin ekip otosuna gönderilmeyeceğini, ceza makbuzu kesilmesi, zabıt tutulması gibi işlemlerin durdurulan ve denetime tabi tutulan aracın yanında tamamlanacağını bildirdi. İçişleri Bakanı Yücelen, "Trafik Kontrollerinde dikkat edilecek hususlar" ile ilgili bir genelge yayımladı. Bu genelgede Yücelen, trafik birimlerinin başarısı konusuna da değindi ve trafik birimlerinin başarısının kontrol edilen araç sayısı ya da ceza uygulanan sürücü sayısına göre değil, sorumluluk bölgelerindeki trafik kazaları ile kaza sonucunda meydana gelen maddi hasar, ölüm ve yaralanmalardaki artış ve azalış durumuna göre belirleneceğini ifade etti.

PATLAMA YOK
Rüştü Kazım Yücelen, dün ayrıca bir basın toplantısı düzenleyerek, bakanlığında geçen 70 günlük dönemle ilgili bilgi verdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yücelen, "Türkiye'de bir sosyal patlama olabilir mi?" şeklindeki bir soru üzerine de şu cevabı verdi: "Türkiye bir ekonomik kriz geçiriyor. Ekonomik kurmaylar konuya hakim. Tabi birtakım provokatörler söylenti çıkarabilir. Bunlar terör gruplarının propagandaları olabilir. Şu ana kadar bana gelen istihbarat raporlarında herhangi bir şekilde sosyal patlamadan söz edilmedi."

www.sigortam.net
www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır